Jon Miller

Spinoza ve Stoacılar yazarı
Yazar
7.0/10
2 Kişi
14
Okunma
3
Beğeni
386
Görüntülenme

Jon Miller Gönderileri

Jon Miller kitaplarını, Jon Miller sözleri ve alıntılarını, Jon Miller yazarlarını, Jon Miller yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Leydi Spinoza, Spinoza külliyatı;
(disk.yandex.com.tr/d/lTL22L4lYBPP5Q) (ethics.spinoza.ca) 1-Ethica
Ethica
Ethica
2-Politik İnceleme
Politik İnceleme
Politik İnceleme
3-Teolojik-Politik İnceleme
Teolojik - Politik İnceleme
Teolojik - Politik İnceleme
4-Kısa İnceleme
Spinoza Stoacı mı? Bu pasaj ona ait.
İnsanın gücü çok sınırlıdır ve dışsal nedenlerin gücü tarafından sonsuzca aşılır. Bu yüzden, dışımızdaki şeyleri kendi yararımıza uygun hale getirecek mutlak bir gücümüz yoktur. Böyle olsa da yarar ilkesinin gereklerine ters düşecek şekilde başımıza gelen şeylere serinkanlılıkla tahammül etmeliyiz, eğer ki kendi üzerimize düşeni yaptığımızın, sahip olduğumuz gücün bu şeylerden kaçınabilmemizi sağlayacak ölçüde büyük olmadığının ve düzenini izlediğimiz doğanın bütününün bir parçası olduğunuzun bilincindeysek. Eğer bunu açık ve seçik olarak anlarsak, anlağımız tarafından tanımlanan parçamız, yani daha iyi olan parçamız, bundan tümüyle tatmin olacak ve bu tatmin halini sürdürmeye çabalayacaktır. Çünkü, anladığımız ölçüde, zorunlu olandan başka hiçbir şey, istemeyiz ve doğru olandan başka hiçbir şeyden mutlak olarak tatmin olamayız. O halde, bu şeyleri doğru anladığımız ölçüde, daha iyi olan parçamızın çabası doğanın bütününü düzeniyle uyuşur.
Sayfa 25 - alBaraka Yayınları, Felsefe DizisiKitabı yarım bıraktı
Reklam
Stoacılar için:
Yaşamın amacı 'doğaya uygun yaşamak', yani kişinin hem kendi doğasına hem de evrenin doğasına göre yaşaması halini alır... Ve mutlu insanın erdemi ve çalkantısız bir yaşam akışı işte tam da budur; her şey evrenin yöneticisinin iradesiyle her birimizin içinde mevcut olan daimon'a uyarak yapıldığı zaman.
Sayfa 21 - alBaraka Yayınları, Felsefe DizisiKitabı yarım bıraktı
Stoacıların savunduğu üzere, 'eğer neden olunmamış bir hareket ortaya çıksaydı dünya parçalanır ve bölünür, birliğini koruyamaz, daime tek bir düzen ve idare uyarınca yönetilirdi.' Spinoza'nın deyişiyle, 'doğada olası hiçbir şey yoktur, tüm şeyler tanrısal doğanın zorunluluğuyla belli bir tarzda var olmaya ve etki üretmeye belirlenmiştir.'
Sayfa 20 - alBaraka Yayınları, Felsefe DizisiKitabı yarım bıraktı
Dış cisimlere ilişkin sahip olduğumuz idealar dış cisimlerin doğasından ziyade kendi bedenimizin durumunu gösterirler.
Sayfa 118 - alBarakaKitabı okudu
25 öğeden 21 ile 25 arasındakiler gösteriliyor.