Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Joyce Appleby

Joyce ApplebyAmansız Devrim yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
421
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Joyce Appleby
Unvan:
Yazar
Doğum:
Omaha, Nebraska, 9 Nisan 1929
Ölüm:
Taos, New Mexico, 23 Aralık 2016

Okurlar

5 okur okudu.
9 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tarihte Beslenme Sorunu
Antikçağda Romalılar ve 8. yüzyılda Araplar gibi askeri imparatorluklar kalabalık orduları besleyebildiyse, bunun nedeni askerleri doyuracak kadar besin üretmesini bilmeleri değil, yiyeceklerini fethettikleri ülkelerden temin etmeleriydi. 16. yüzyılda İspanyollar da güçlerini aynı amaç için kullanmıştı. Kıtlık tehlike olmaya başladığında, İspanyollar Sicilya ve Napoli'deki topraklarının hasadını getirdi ve İtalyanları açlıktan ölüme terk etti. Bütün halkın doyabilmesi için nüfusun %80'inin tarımla uğraşmasını gerektiren zalim istatistik, 17. yüzyıldan önce hiçbir halk tarafından değiştirilemedi. Üstelik kimin besleyip kimin besleneceği yönetim tarafından belirleniyordu.
Sayfa 58
Kapitalizm Ne Zaman Başladı?
Birçok biliminsanı, sanayi tesislerinde sermaye yoğunlaşması ve işgücü olarak da yeni bir proletarya görene kadar kapitalizmin varlığına inanmamıştır. Onlar için terim sanayileşmeyle eşanlamlıdır. Başkaları için kapitalizm, kadın ve erkeklerin gelecekteki bir girişim için birikim yaptıkları ilk uygarlık kadar eskidir. Bana kalırsa, kapitalizm
Sayfa 119
Reklam
Sanayi Devrimi'nin Önünü Açan En Önemli Şey
Bir Sanayi Devrimi'nin önünü açacak birçok ekonomik gelişme olsa da, bunlardan hiçbiri tek başına neden olarak tanımlanamaz. Koşullar bazı nedenlerin ortaya çıkmasına imkân hazırlayabilir, ama bizzat neden yerine geçemez. Bu gelişmeler içinde ilki ve en önemlisi, tarımda çalışan kadın ve erkek sayısını yarıya -%80'den %40'a- indiren kökten değişimlerdi.
Sayfa 139
Kapitalizm Baskıcı Üst Sınıfları Değiştirmedi
Kapitalizmin ortaya çıkışı yavaş da olsa, yaygınlaştıkça halkı değiştirip eğittiği için, sağlam temeller üzerine kuruldu. Emirle değişim, hükümdara ya da yönetici grubuna bağlıdır. Afrika kıyısını araştırmak üzere Zheng He'yi gönderen Ming hanedanı imparatorunun kanıtladığı gibi, siyasal iktidara sahip olanlar başka ilgi alanlarını gözetebilir ya da halefleri onlarla aynı amaçları paylaşmaz. Bu noktanın altını çizdikten sonra, kapitalizmin başat ekonomi sistemi olarak yerleşmesinin ardından kapitalistlerin yeni bir girişimci sınıfı olarak güce kavuştuklarını ve bu gücü işçi ayaklanmalarını bastırmak için kullandıklarını belirtmek gerekir. Büyük ölçüde işçi aleyhinde olan eski efendi-hizmetkâr yasalarına dokunmadıkları gibi, işçi örgütlerini de suça eğilimli fesat yuvaları olarak gördüler. Kapitalizm, baskıcı üst sınıfları ortadan kaldırmadı. Sadece üzerinde durdukları temeli değiştirdi. Toplumsal hareketlilik yolundaki basamaklar daha cömertçe dağıtıldı; ancak, tıpkı daha önce statü sahibi olamayanlar gibi, bu kez sermayesizler sıkıntı çekti.
Sayfa 116
Büyük Buhran ve Kapitalizmin İki Zaafı
Büyük Buhran, kapitalizmin çok önemli iki zaafını ortaya çıkarmıştı. Bunlardan ilki, iyi ve kötü dönemler arasındaki kararsız dalgalanmalar; diğeri de, yaratılan refahın paylaştırılmasındaki büyük eşitsizlikti.
Sayfa 297

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok