Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadir Akın

Kadir AkınErmeni Devrimci Paramaz yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
13
Okunma
3
Beğeni
555
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
13 okur okudu.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğer her şeye bilimsel kuşkuculukla yaklaşması gereken sosyalistler değişmez ise, dürüst akademisyenler ve demokrat tarihçiler değişmez ise, sokaktaki insan nasıl değişecek? Onları; resmi tarihi her gün yeniden üreten ve papağan gibi tekrarlayanların etki alanından kurtarmanın en önemli yanı budur. Sorun sadece bir hak teslimi değil. Hafızanın eksik yanının tamamlanması ve bunun kural haline getirilmesi. 
Önsöz
Reklam
Osmanlı yönetiminin son dönemlerinde Ermenilerden toplam 29 paşa, 22 bakan, 33 milletvekili, 7 büyükelçi, 11 başkonsolos ve 41 yüksek rütbeli memur devlet hizmetinde çalışmıştır. 1915 Ermeni tehciri sürecinde Nüfus İdaresi Genel Müdürlüğü'nde Ermeni uyruklu bir kişi de memurluk yapmıştır. 2013 tarihinde Polis Akademisi kurumunca iki cilt halinde yayımlanan verilere göre; Osmanlı Emniyetinde polislik yapan 370 dolayındaki gayrimüslimden 167'si, Ermeni kökenlidir.
Kadir Akın
Kadir Akın
Saklı Tarihin İzinde
Saklı Tarihin İzinde
Parlamenter sistemi daha da geliştirecek ama İttihat-ı Terakki Cemiyeti Ermeni partileri kadar gelişkin bir demokrasi kültürüne sahip değil, beklemeli…  Yani oyalamanın her türlüsünü yapıyorlar. Seçimlere EDF (Taşnaktsutyun) ile ittifak içinde giriyor ne var ki söz verdiği protokole uygun davranmıyor ve onlara seçimlerde eksik sandalye veriyor. Hınçaklarla karşılıklı birbirlerine mesafeliler zaten. 
Kadir Akın
Kadir Akın
Saklı Tarihin İzinde
Saklı Tarihin İzinde
Foto: 1913 EDF (Taşnaktsutyun) Kongresi'nden
Hınçaklar, 1900'lü yılların başından itibaren İstanbul'da yoksul taşralılar, reji işçileri ve hizmetçiler içinde sosyalizm propagandası yapıyor ve taban buldukları biliniyor. Özellikle birbirinden habersiz Ermeni ihtilalci komiteleri bir araya getirmeye ve bünyelerine kazanmaya çalışıyorlardı. Birçok grev örgütlenmesinde yer almışlar, 1 Mayıs gösterilerinin organize edilmesinde sorumluluk üstlenmişlerdi. 1909 yılındaki kongrelerinde çağdaşları Komünist Partileriyle adlarını uyumlu hale getirmişler ve Sosyal Demokrat Hınçak Partisi adını almışlardı. Bu kongre aynı zamanda Osmanlı yasalarına göre yasal partilerini kurdukları bir kongre olmuştu. Milliyetçi değillerdi, farklı uluslardan sosyalistlerle birlikte olmak için çaba içinde oluyor, bunu kendi aralarında tartışma konusu yapıyorlardı. Ulusların kendi kaderlerini tayin etme hakkının sosyalistlerce de kabul gördüğü bir dönemde, Ermeni partilerini tümüyle "milliyetçi" olarak tanımlamak, onların bu topraklardaki sosyalizm mücadelesine katkılarını yok saymak için bir bahane yaratmak anlamına geldiğini söylemeliyim.
Kadir Akın
Kadir Akın
Saklı Tarihin İzinde
Saklı Tarihin İzinde

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
318 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın ismi ermeni devrimci paramaz ama daha çok alt başlık üzerine yoğunlaşmış. Ermeni soykırımı anıları, ittihat terakki'nin gelişimi kitabın çoğunluğunu oluşturuyor. Ama benim aradığım şeyler bunlar değildi. Ermeni sosyalistlerinin tarihi, mücadelesi, kendi içlerindeki tartışmalar vesaire. Bunlar yok. Milliyetçi değil sosyalistler deniyor, buna dair ikna edici bir bilgiye de rastlamadım kitapta. Ayrıca tarihe bugünden, güncelin sorunları üzerinden bakma gibi hiç sevmediğim bir tavır var, gereksiz bir şeytanlaştırma mevcut. İttihat terakki'yi bir çeşit SS gibi yansıtmak filan bunlar kişisel husumetle açıklanabilecek aşırı yorumlar. Böyle şeylerden uzağım, kaldı ki bu kitabı okuyacak olanlar zaten belli kişiler, şöyle şöyle vahşetler yaşandı diye ikna edilecek bir durum yok. Tarih kitabı yazma iddiasındaysak tarihin metodolojisini yok sayamayız, Marks-Engels tarihsel olaylara nasıl yaklaşmış nasıl incelemiş bu ortada. Bunu yapamıyorsan 'Kadir Akın olarak ermeni soykırımı hakkında söyleyeceklerim' diye koyacaksın kitabın adını, o zaman her şey yerli yerine oturmuş olur. E tabi o zaman bu kitabı ben almak ve okumak zahmetine girmezdim, fikirlerini merak ettiğim biri değil çünkü. Bu yapılana clickbait deniyor internet aleminde, yani tıklama tuzağı.
Ermeni Devrimci Paramaz
Ermeni Devrimci ParamazKadir Akın · Dipnot Yayınları · 20168 okunma
256 syf.
7/10 puan verdi
Geçmiş sosyalizm örneklerinden ders çıkarmak ve sosyalizmi yeniden inşa edebilmek için farklı bir perspektif sunan ve konuyu aydınlatıcı özellikler taşıyan bir kitaptır. Post-marksizm ve liberallikle uzaktan yakından bir bağı olmayan tartışmalardır. Röportaj olarak sunulmuştur.
Sosyalizimin Krizi Birlik ve Yeniden Kuruluş
Sosyalizimin Krizi Birlik ve Yeniden KuruluşKadir Akın · Pencere Yayınları · 20123 okunma