Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemal Gündüzalp

Kemal Gündüzalpİlkyaz Şakası yazarı
Yazar
8.6/10
65 Kişi
98
Okunma
20
Beğeni
2.619
Görüntülenme

Kemal Gündüzalp Gönderileri

Kemal Gündüzalp kitaplarını, Kemal Gündüzalp sözleri ve alıntılarını, Kemal Gündüzalp yazarlarını, Kemal Gündüzalp yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gibi'li Şiir
Bir emekli gibi yürüyorum sokaklarda Elimde GİMA poşetleri, ağır adımlarla Balkonlarında halı silkeleyen bir aileye Gülümsüyorum: Anne, baba ve iki kız Çöpü karıştıran kedi benden ürkmüyor Gibi, mutlu.
Sayfa 39 - Alkali KitapKitabı okuyor
Sesini Koru
Resim yaparken sevişen bir kadının incinmiş parmak uçları Düşüyor yere. Aşk elbette çırılçıplaktır, aşkın devrimci şiiri De. Giysilerini elleyemiyorsun bu yüzden insanın ve şiirin Bir bedenin görünen gizeminde, hayat da çıplak ve ıssızdır.
Sayfa 23 - Alkali KitapKitabı okuyor
Reklam
Bir Kenti Sevmek
Korktum mu bir şiiri yaşarken orada? Ne çok yıkılmış sevi düşleri var oysa Ne çok güzellik var bir kentin bağrında Bir geceyi yalnız kendimle paylaşırken Çoğul ve ötekisiz bir gülümsemeydi ah, Çoğul ve yerel aşk gibiydi sessizliğim Çoğul ve evrensel olan bir kentte gece…
Sayfa 16 - Alkali KitapKitabı okuyor
Madımak
“Baba” demişti küçük bir oğlan; “çocukları da yakarlar mı?” Çocuk mu? Neden yakılsın bir çocuk? Kim, hangi çocukları yakıyordu? İnsan insanı yakar mıydı? Çocuklar ateşe atılır mı? Cehennem yangınlarında yanar mı çocuk yüzleri? Onlar ki, sorgusuz sualsiz Araf’ta bekletilmeksizin, kat-ran ırmağının üzerindeki kıldan ince Sırat Köprüsü’nden bile düşmeden cennete yollanacaklardı. Hele de kitaplı insanlar... Ne çocuklar, ne de kitaplı insanlar yakılamazdı! O insanlar ki, cennettin yollarını aydınlatanlardı. Özgürlüğü, barışı, sevgiyi anlatanlardı. Nasıl anlatmalıydı şimdi bunu bir çocuğa? “Sınıf arkadaşım da oradaydı... O otelde kalıyordu” demişti oğlan sonra.
Sayfa 34 - Alkali Kitap
Aşk Ölmüş Olsun...
Aşk ölmüş olsun, bir daha sevişilmeyecek mi? Sormuş muydu bunu? “Evet,” diyor kadın, “aşk biçim değiştirdi yalnızca.” “Biramı verir misin, susadım da yorgunluktan...”
Sayfa 70 - Alkali Kitap
Şiir iyileştiricidir
Şiir iyileştiricidir, yalnızlaştırıcıdır. Düzyazı elbette akla seslenen, zaman zaman kuru ama sığ değil; mantıklı, soğukkanlı yaklaşımının ötesinde, şiir bazen “acil servis” görevi üstlenebilir. “Şiir yitirilmiş bir şeyi bize yeniden veremez, ama yitirilen şeyle aramızda oluşan ayrılığa kesinlikle karşı çıkar.” Şiir bu anlamda net, kesin ve açık bir karşı duruştur! Düzyazının yapısından kaynaklanan “ağırlığı”nın, soğukkanlılığının tersine; “Şiir her şey arasında yakınlık kurarak dilin yaşantıya ilgi duymasını sağlar.” John Berger, ağıt örneğini vererek şöyle der: “Şiir dilin kendisine seslenir.”
Sayfa 105 - Alkali KitapKitabı okudu
Reklam
Şiir ertelemez!
John Berger, şöyle diyor: “İşi geleceğe bırakamayız. Gerçeğin zamanı yaşadığımız an’dır. Giderek bu gerçeği kavrayan düzyazı değil, şiir olacaktır. Düzyazı şiirden daha çok işi zamana bırakır: Şiir ise kanayan yaraya seslenir.”1 İşte şiirin önemi de galiba buradadır. Şiir çoğu kez ertelemez.
Sayfa 105 - Alkali KitapKitabı okudu
Sözlü kültürle görsel kültür arasına sıkışan şiir
Herkesin, özellikle belli bir yaş döneminde şiir yazdığı bir toplumda yaşadığımız kesin ama sonra şiirden uzaklaştığı, hatta yaşamından çıkardığı insanlarla birlikte olduğumuz konusunda çok konuşuldu, yazıldı. Bu konuda eleştirel bakanlar da var. Oysa unutulan şudur: Bu toplum, kökleri “matbaa”nın gecikmesine dayanan nedenleri de olsa, sözlü kültür dönemini aşamadı, yazılı kültürü içselleştiremedi. Bir yaşama biçimi haline gelmedi yazı! 60’lı-70’li yıllarda tam yazılı kültür dönemi yaşanabilir der-ken, dünyadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak, birdenbire “görsel kültür” dönemine geçildi. Görsellik nicedir egemen kültür biçimi haline geldi. Ardından herkesin bildiği çok kanallı televizyon, hatta bir ara video salgını, cep telefonu, şimdilerde de VCD dönemi, hatta DVD dönemi yaşanıyor. Sonra, işte internet!
Sayfa 103 - Alkali KitapKitabı okudu
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Nereye Gidiyorsun Şiir?
Benim okurluğum biraz hercaidir. Bir kitabın yarısında başkasına başlarım, hikâyenin ortasında incelemeye geçerim, biraz okur oradan şiire dönerim. Binbir Gece Masalları gibi iç içe ilerler okumalarım, zihnimde bambaşka bir bütünlük oluşturur. Bu alışkanlığım savruktur biraz, ancak karşılaştığım her kitabın bana doğru bir yolculuğu olduğuna ve tam
Quo Vadis Şiir?
Quo Vadis Şiir?Kemal Gündüzalp · Alkali Kitap · 06 okunma
Anlam
Birbirimiz için bir anlamız Küskün gece yarılarında da Gidiyorsan, ben de giderim Yalnızlık da kalır ardımızda. Aşk bir anlamdır çünkü ve Kim gülmüştür âşık olunca? Ben o aşka aşk da demem Acıtmıyorsa tinin inceliğini! Birbirimiz için bir anlamız.
Sayfa 78 - Afrodisyas Sanat Dergisi, Ocak-Şubat 2008Kitabı okudu
Reklam
UÇAN KUŞLARI VURUN
Ben istiyorum ki uçan kuşları öldüresiniz. Uçmuyorsa ateş etmeyin kuşlara, kırarım tüfeklerinizi. Vefakârdır uçma- yan kuşlar. Kanatsız kuşları hiç vurmayın. Istırap evrenin- de yaşarlar onlar. Oysa uçan kuşlar hayal ülkesine giderler. Kanatları var onların. Onları vurun işte. Beni de alsınlar kanatlarına.
Sayfa 16
Beklenti
Ve dağıldık dört bir yana habersiz Sıradan cümlelerin benzerliğiyledir. Güzel sözler kaldı gençliğimizden Uzun sürmüş hüzünlerin güzelliğiyle. Yaşam gülecek mi yüzümüze bir gün? Çok beklerim! Çok beklersin... Bekler.
Sayfa 70
Aşk ve Ayrılık
Saçlarına baktım sanki hüznünü gizliyordun Arada bir kaldırıp başını beni izliyordun, Aşk mıydı yüzün ayrılık mı, anlayamadım.
Sayfa 59
Yalnızlık Çöle Benzer
Yalnızlık çöle benzer dedi, su ve ağaç gölgesi ararsın güneşte Gezilmiş bir kasabayı taşıyor sırtında o kör kaplumbağa hâlâ. Sen niye oturup duruyorsun, kendini sıkıştırıp mengenelerde Aşk bir gün yitip giderse diye bekleme, serap da gider peşinden!
Sayfa 40
116 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.