Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Konstantin N. Leontiev

Konstantin N. LeontievBizansçılık ve Slavlık yazarı
Yazar
4.5/10
2 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
106
Görüntülenme

Hakkında

Konstantin Nikolayevich Leontiev, manastır adı: Clement, Batı'nın yıkıcı eşitlikçi, faydacı ve devrimci etkileri olduğuna inandığı şeylere karşı Rusya ile Doğu arasında daha yakın kültürel bağları savunan muhafazakar bir çarlık ve emperyal monarşist Rus filozofuydu.
Tam adı:
Konstantin Nikolayeviç Leontyev
Doğum:
21 Ocak 1831
Ölüm:
24 Kasım 1891

Okurlar

5 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sükûnet, her zaman, konuşmak için kayda değer bir şeyin olmadığı anlamına gelmez.
Umut ettiğimiz bir şeye daima körü körüne inanma hakkımız yok. İnanmak ve umut etmek, bunlar birbirinden farklı işler.
Reklam
Hiçbir büyük ulus ömrünün sonuna dek büyük iç dalgalanmalar olmaksızın yaşayamaz. Fakat bu iç dalgalanmalar çeşit çeşittir. Vaktinde, erkenci olanları olduğu gibi vaktinde olmayan, geç iç dalgalanmalar da vardır. Erkencileri devletin ve milletin yaratılmasını mümkün kılarken, geç olanları bunların çöküşünü hızlandırır.
Türkiye’de Ortodoks Sırpların bugün iki ayrı milli hanedanları var. Biri Karadağlı, diğeri Sırbistanlı bir hanedan.
XIX. asırdaki milliyetler ideası, sadece ve sadece, kabilevi biçimiyle özünde son derece kozmopolit, din ve devlet karşıtı; içeriğinde ise pek çok yıkıcı kuvvete sahipken yapıcı hiçbir şey barındırmayan, ulusları kültürle temayüz ettirmeyen bir idea mahiyetindedir. Zira kültür, nevi şahsına münhasır, müstesna bir şeydir. Fakat bugün nevi şahsına münhasırlık siyasi hürriyet kavramından ötürü hemen her yerde kan kaybetmektedir.
Sayfa 63 - Vakıfbank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
224 syf.
1/10 puan verdi
Okuduğum en saçma kitaplardan biriydi - argümansız olması daha da kötü. Doğruluğu tartışmalı varsayımlar üzerine yazılmış, 19.yüzyıldan Putin'e dek değişmeyen Rus kafası için hafif yumuşatılmış bir giriş. Öncelikle Çekleri yeterince Slav olmamakla suçluyor ama 'Slav' olmanın subjektif kriterini bile belirtmemiş. Batı Avrupalılar gibi isyan edip haklarını savunup hem dinen hem siyaseten çok özgürlermiş. Rusçuluk kaidesine ayıp etmişler. Avrupalıymış bunlar. Bulgarlar da Slav değilmiş, çünkü Yunanistanla yüzyıllardır beraber yaşadıklarından siyaseten progresif, toplum olarak muhafazakarlarmış. Bunlar da artık grekleşmişler. Siyaseten Osmanlı Sultanı'na bağlılık duymaları da ayrı bir sorun oluşturuyormuş. Yani yazar diyor ki Ruslar dışında kimse Slav değil, bu Rusçu yapıyı korumanın da tek yolu otokrasi. Rusya'nın günümüzdeki ideolojik yapısına dair giriş niteliğinde bir şeyler istiyorsanız bu bir başlangıç olabilir. Sadece Batı Slavlarına dair belirtilen bilgilerin günümüzde yanlışlandığını göz önünde bulundurmalısınız, amma velakin Rusya'nın çiftdüşün tarih yazımının bu yazıya arka çıkacağına eminim.
Bizansçılık ve Slavlık
Bizansçılık ve SlavlıkKonstantin N. Leontiev · VakıfBank Kültür Yayınları · 20225 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitabın yazarı eski bir Rus diplomat ve tıp doktorudur. Yazar, Slavlığın Ortodoksluk ile Bizantin kültürü etrafında şekillenişi hasebiyle Rus milletinin diğer Slavlar karşısındaki pozisyonunu değerlendirmektedir. Kitap, Panslavizme karşı bir reddiye bütünüdür. Yazar, Velikoruslar; yani Ruslarla diğer Slavların bütünleşik bir hale neden gelemeyeceğine dair bir takım tecrübelerinden oluşan sosyolojik analizler sunmaktadır. Örneğin, bir Slav millet olarak Çeklerin Alman kültürü altında yaşayan Slavca konuşan bir millet olduğunu belirtir. Onları Slav bilinçleri olan Almanlar olarak değerlendirir. Slovakları ise Macar kültürüyle bütünleşik olarak görmektedir. Diğer yandan Bulgarları asla Ruslara yakıştıramaz, özellikle onları Grek/Girit kültürüne çok daha fazla yakıştırmaktadır. Huy, karakter ve kültür olarak Bulgarları Slavlıktan çok Grekliğe benzer göstermektedir. Aynı zamanda Güney Slavları olarak Sırplar, Hırvatlar, Boşnaklar, Karadağlılar gibi diğer Slav milletleri arasındaki karışık ve parçalanmışlık durumundan bahsederek Panslavizmin zorluklarına değinmektedir. Yazarın Panslavizmin Rusya’ya zarar mı yoksa yarar mı sağlayacağı konusunda şüpheleri vardır. Bu yüzden yazar Fransızların milletler ideasına karşı çıkıp imparatorluk düzlemini garanti altına alan Osmanlı Türkiyesi ile Avusturya’nın ömrü uzun olsun demektedir.
Bizansçılık ve Slavlık
Bizansçılık ve SlavlıkKonstantin N. Leontiev · VakıfBank Kültür Yayınları · 20225 okunma