Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lale Arslan

Lale Arslanİsmet İnönü yazarı
Yazar
Çevirmen
8.4/10
10 Kişi
37
Okunma
3
Beğeni
1.028
Görüntülenme

Hakkında

Yıldız Teknik Üniversitesi, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Fransız edebiyatı ve çeviribilim doktorası yapmıştır. Edebiyat, tarih, sosyoloji ve felsefe alanında pek çok eser çevirisi bulunmaktadır. Çevirisini yapmış olduğu kitaplar arasında Jean Paul Roux’nun Türklerin Tarihi, Mircea Eliade’nin Dinler Tarihine Giriş, Michel de Certeau’nun Gündelik Yaşamın Keşfi sayılabilir.
Tam adı:
Lale Arslan Özcan
Unvan:
Akademisyen, Çevirmen

Okurlar

3 okur beğendi.
37 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"İsmet İnönü'nün uzun politik hayatı boyunca dinsel söyleme başvurmaması, din istismarı yapmaması, seçim konuşmalarında 'Allah, Kitap, Kuran' sözcüklerini ağzına almaması; İsmet İnönü'nün din düşmanı olduğu biçiminde yorumlanmıştır. Ancak, bu iddialarının aksine İsmet İnönü, dini asla siyasete karıştırmamasına karşın, özel hayatında oldukça dindardır."
Sayfa 174Kitabı okudu
Reklam
BİR KURUŞUN HESABINI VERMEK İsmet İnönü bir gün yorgun ve sinirli bir halde Çankaya'ya çıkıyor. Kahveden sonra Atatürk soruyor: - Hayrola İsmet?.. Sende bir fevkaladelik var bugün... Ne oldu?.. Neye sinirlendin? - Türk Hava Kurumu'nun toplantısı vardı da... - Eee, ne olmuş varsa? - Fuat beyi (THK Başkanı) epey terlettim... İstifaya falan kalktı. - Çalışkan çocuktur Fuat... Kurumu da iyi yönetiyor. - Bunlara bir diyeceğim yok... Fakat canımı sıkan bir şey oldu. - Neymiş o? - Hesaplarda bir kuruş oynuyor. - Bir kuruş. İnönü: - Daha önceki toplantıda dikkatimi çekmişti. Bu bir kuruşun nereye gittiğini öğrensinler diye talimat vermiştim. Bulamamışlar. Fuat beyin hassasiyetini anlıyorum... Ama milletimiz ondan daha hassastır. Verdiği paranın nereye gittiğini mutlaka bilmek ister... İstifa bu gibi hallerde en kolay çıkar yoldur. Ama kimseyi rahatlatmaz, hatta söylentilere bile sebep olur. Atatürk: - Demek mesele bu. Bir kuruşun hesabı seni bu kadar üzdü, haklısın. Kırk para (bir kuruş) günün birinde 40 lira, 40 lira da 400 lira olur. Bu da giderek büyür halkın ağzında. Cumhuriyet'i kurarken böyle bir kuruşlara çok ihtiyacımız oldu. Peki, ne yaptın sonunda? İnönü: - Memurları seferber ettim ve bir kuruşun yanlışlıkla başka bir hesaba geçirildiğini bulup, çıkarttırdım. Bizim milletimiz cömerttir, elindekini, avucundakini verir. Ama verdiğinin doğru, dürüst yerlere harcandığını görmek ister. Buna inanmak ister.
Sayfa 172Kitabı okudu
"Bir memlekette namuslu insanlar da en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur." (İsmet İnönü)
Bir Kuruşun Hesabını Vermek
... İnönü Memurları seferber ettim ve bir kuruşun yanlışlıkla başka hesaba geçirildiğini bulup, çıkarttırdım. Bizim milletimiz cömerttir, elindekini, avucundakini verir. Ama verdiğinin doğru, dürüst yerlere harcandığını görmek ister. Buna inanmak ister.
Sayfa 150
"İSMET PAŞA ÇINAR GİBİ ADAMDI" İsmet İnönü ve birçok makam sahibine yakın korumalık yapan Adil Güvenal, İsmet Paşa ile olan anılarını şöyle anlatıyor: "İsmet Paşa, çınar gibi bir adamdı. Onu anlamak ve anlatmak çok zordur. İsmet Paşa'nın bir makam aracı, bir de ailesine ait özel aracı vardı. Özel ihtiyaçları için sadece kendi hususi araçları kullanılırdı. Bir gün evin mutfak ihtiyacı için makam aracıyla pazara gittim. Döndüğümde İnönü beni gördü ve yanıma geldi. Kendi özel aracını göstererek 'Evladım Adil, bu araç kimin?' diye sordu. 'Sizin hususi aracınız Paşam.' dedim. İsmet Paşa, makam aracını göstererek 'Peki bu araç kimin?' diye sordu. 'Devletin aracı Paşam.' diye cevap verdim. Devletin aracını Köşk'ün özel işleri için kullanmayacağımızı söyleyerek beni uyardı."...
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
1908 yılında 2. Süvari Fırkası'nın kurmayı oldu ve 31 Mart İsyanı'nda Hareket Ordusu karargâhında görev aldı. 1910'da 4. Kolordu kurmaylığına getirildi ve 1911'de Yemen Kuvayi Mürettebe Komutanlığı kurmayı oldu. 26 Nisan 1912 tarihinde binbaşı rütbesine terfi etti ve Yemen Kuva-yi Umumîye Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine atandı. 1912-1913 yılları arasında Harbiye Nezareti'nde Başkomutanlık Karargâhı 1. Şubede bulundu ve İkinci Balkan Savaşı'nda Çatalca Ordusu Sağ Cenah Komutanlığı kurmaylığına getirildi. Savaştan sonra İstanbul Antlaşması'nın bağıtlanmasında Bulgarlar ile müzakere eden heyete askerî danışman olarak katıldı. 1914 yılında Harbiye Nazırlığı ve Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisliği'ne atanan Enver Paşa'nın başlattığı ordunun yenileştirilmesi hareketinde etkin rol oynadı.
İsmet İnönü
İsmet İnönüLale Arslan · Halk Kitabevi · 201754 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Uzun bir aradan sonra Milli Mücadele Kahramanı İsmet İnönü ile karşınızdayız . İsmet İnönü Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Atatürk'le birlikte rol üstlenmiştir ve yapılan devrimlerin hepsinde büyük payı vardır. İnönü iyi bir aile babasıdır çocuklarıyla arkadaş,torunlarıyla bile Arkadaş olarak yaşamış. Atatürk İnönü'nün çocuklarını çok severmiş İnönü'nün Lozan antlaşmasında çok büyük çabaları olmuş ve başarmış. Bir inceleme esnasında hesaplarda bir kuruş eksik çıkmış ve İnönü bu olayı araştırmış ve buldurmuş çünkü bu millet bize hesap sorar dermiş biz millete hesap vermek zorundayız ne zorluklarla kurduk bu Cumhuriyeti dermiş çok derin düşünceli insanmış huzur içinde uyuyun büyük insanlar iyiki bu dünyadan gelip geçtiniz
İsmet İnönü
İsmet İnönüLale Arslan · Halk Kitabevi · 201754 okunma