Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Levent Köker

Levent Kökerİmparatorluktan Tanrı Devletine yazarı
Yazar
Çevirmen
8.8/10
41 Kişi
203
Okunma
10
Beğeni
1.430
Görüntülenme

Levent Köker Sözleri ve Alıntıları

Levent Köker sözleri ve alıntılarını, Levent Köker kitap alıntılarını, Levent Köker en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cicero
Demek ki, "Adaleti adaletin kendisi için, hakkaniyeti hakkaniyetin kendisi için sevmek gerekir"; yoksa ne adalet ne de hakkaniyet olabilir.
Sayfa 40 - İmgeKitabı okudu
İnsan, doğal olarak kendisi için zayıf, başkaları için ise kötüdür. Hobbes, Aristoteles'in tam karşıt kutbunda yer alarak, insanın doğuştan toplumsal olmadığını, doğal olarak toplumsallık eğilimine sahip bulunmadığını savunur. Ona göre, insanın toplumsallığı, arılar ya da karıncalardan farklı olarak, doğal bir biçimde belirmez, ama sonradan kazanılır. [46]
Sayfa 183Kitabı okudu
Reklam
Bu nitelikteki mesajlarıyla yoksullara, ezilenlere ve kö­lelere İsa’nın kişiliği, acı çeken insanlığa duyduğu ilgi ve herkesi sevmesi, yaşamı, ölümü, yeniden dirilerek gökyü­züne çıkışı çekici geliyordu. Bu kesimler, “kendilerine sev­gi elini uzatan, değerli bir insanın iyi doğmuş, zengin, eğitimli veya yetenekli olması gerekmediğini öğreten bir dinde ruhsal tatmin buluyorlardı. Hıristiyanlık, talihsizliğin yükünü taşıyan ve ölüm korkusu içindeki insanlara sonsuz bir yaşam, Baba Tanrı tarafından rahat ettirilecekle­ri bir gökyüzü krallığı vaat ediyordu. Böylece, ortalama insana Eski Yunan-Roma uygarlığının vermediği bir şeyi -onur duygusunu- vermiş oluyordu."
Sayfa 106Kitabı okudu
Meksika’nın fethi sırasında savaşta öldürülenleri, Avrupalıların getirdiği basit bulaşıcı hastalıklardan ölüp gidenler izler. Ardından savaş sırasında tarım yapılamadığı, ekilen tarlaları da İspanyollar yaktığı için büyük bir açlık felaketi başgösterir. Sömürgeciler ile yerliler arasında aracı durumunda bulunan İspanyol köylülerden ve Afrikalılardan oluşmuş gözcüler de, acımasız çalıştırma ve baskı yöntemleriyle bir başka felaketin yaratıcısı olurlar. Buna, yeni yönetimin yerlilerden aldığı vergiler ve istediği zorunlu hizmetler eklenir. Parası kalmayanlar önce köle olarak çocuklarını, sonra da kendilerini sunar, çalışamayacak duruma düşünce de işkence altında ya da hapishanelerde ölürler. Mexico kentinin inşasında ya da madenlerde çalışırken telef olanların sayısını kestirebilmeninse olanağı bile yoktur. Yerli işgücünün büyük bir hızla tükenmesi, çok kısa sürede, bu kıyıma yeni bir kıyımın da eklemesine yol açar ve Afrikalıları Amerika’ya taşıyan sistemli köle ticareti başlar. Dört yüz yıl sürecek olan bu ticaret, milyonlarca genç, sağlıklı, güçlü Afrikalıyı Yeni Dünya’ya ulaştırır, bir kısmını da yolculuğun zor koşullarında yok ederken, köklü Afrika uygarlıklarını, dinamik bir toplumsal katmandan yoksun kılıp çökertmeyi başaracaktır.
Sayfa 124Kitabı okudu
İnsan insanın hep kurdudur;işte devlet, kurtların birbirlerini yemelerini engelleyen ölümlü tanrıdır.
Cicero, Platon gibi siyasetin mutlak özerklik anlayışını belirleyip "her devletin durumu onu yöneten kişi ya da kişilerin eğilimine ya da istencine bağlıdır." diyerek siyasal değişim-dönüşümlerde belirleyici olanın yönetim kademesi olduğunu ileri sürmektedir.
Reklam
"Bir yandan yasaların horlanması öte yandan başvurulan şiddet hareketleri" demokratik niteliklerin yok olmasına neden olur ve böylece demokrasi oklokrasiye (Plato'nun aşırı yasası demokrasi olarak adlandırdığı ayak takımının yönetimine) dönüşür.
Hobbes'a göre akıl, kendil­iğinden hiçbir hakikati içerrnez; düşünceden deneye gidiş gelişlerle biçimlenip, bir düzene girer.
Sayfa 175Kitabı okudu
gelecek kaygısıyla önündeki uzaklara bakan insan,her gün ölümün,yoksulluğun ya da bir başka kötülüğün korkusuyla içini kemirip durur;bu yürek sıkıntısı,belki uyku dışında ne son bulur ne de yatışır.
Cicero
"Yasa, yapılacak ve yapılmayacak olanı buyuran bizim doğamıza işlenmiş yüce akıldır."
Sayfa 39 - İmgeKitabı okudu
Reklam
İnsan toplumlarında iyi, doğru, adalet, erdem gibi ahlaksal değerler vardır ve insanlar toplumsal yaşamlarını bu değerlere göre düzenlerler
Sayfa 20 - İmgeKitabı okudu
...Cicero, akıl ile özdeşleştirdiği yasayı doğadan türetip doğal hukuk anlayışını ortaya koyar: "Doğaya uygun olarak bütün insanlar için geçerli olan, aynı kalan ve değişmeden sonsuza dek süren gerçek bir yasa vardır; bu, doğru akıldır. Bu yasa buyruklarıyla insanları ödevlerini yerine getirmeye iter, yasaklarıyla da onları hata işlemekten alıkoyar."
Cicero
"... yöneticinin konuşan bir yasa, yasanın da susan bir yönetici olduğu haklı olarak söylenebilir."
Sayfa 40 - İmgeKitabı okudu
Cicero
"Adaleti adaletin kendisi için, hakkaniyeti hakkaniyetin kendisi için sevmek gerekir; yoksa ne adalet, ne de hakkaniyet olabilir..."
Sayfa 40 - İmgeKitabı okudu
Sözcük ya da kavram, görüngünün simgesidir; bir başka dey­işle, nesnenin kendisinin değil, bizim nesneyi algılama şek­limizin simgesidir. Maddeler dünyasında da, düşünce evreninde de, her şey devinimdir ve devinimlerin arasındaki ilişkilerdir. Her olan şey, (neden-sonuç ilişkisi biçiminde) gerekli olarak olmuştur. Akıl, sözcükler üzerindeki gerekli mantıksal (lojik) bir hesaptan başka bir şey değildir. Rasyonel hesap, teleolojik hesaptır; yani geleceği düşünerek gücün (erkin) araçlarını insana veren hesaptır.
Sayfa 178 - HobbesKitabı okudu
119 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.