Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mario Pezzella

Mario PezzellaSinemada Estetik yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
263
Görüntülenme

Hakkında

Mario Pezzella, Estetik, Felsefe, Fotoğraf, Sinema, Tiyatro kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Sinemada Estetik kitabının yazarıdır. Mario Pezzella kitapları; Dost Kitabevi Yayınları aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Mario Pezzella tarafından yazılan son kitap "Sinemada Estetik", Dost Kitabevi Yayınları tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.

Okurlar

6 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kubrick'in Shining filmi, başka pek çok şeyin yanı sıra, fotografik ve sinematografik görüntünün doğası üzerine derin bir araştırmadır da.
Sayfa 43 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Flâneur:
Modernitede, kalabalığın içindeki insanın edilgen deneyimini değerlendirmeyen ve bundan duygusuzca kaçınmaya çalışan şairin ve entelektüelin karşı-figürüdür.
Sayfa 15 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Godard'da, örneğin, izlemekte olduğumuz yapaylığın ve dolaysız olmamanın her anını algılarız. Uzun uzun gösterilen sabit çerçeve, ritmin çılgınca hızlanıp yavaşlaması, aynı sekansın kronolojiden bağımsız biçimde tekrarlanması, gerçeklik etkisindense, "görüntünün bilincini" öne çıkarır. Eisenstein'ın montajı da temelde benzer bir hedefe ulaşmayı amaçlar; sadece şiirsel sinemada özne, onlarla diğerleri arasındaki fragmanlar arası ilişkiyi neredeyse matematiksel bir kesinlikle düzenleme gücüne sahip, aşkın bir hakikatin sahibi olarak görünmez. Görüntüler bakış açılarının neredeyse patolojik bir dağınıklığında, daha üstün bir fikirle artık yeniden düzenlenmesi olanaksız olan planların ve perspektiflerin karmaşasında ilerleyerek kırılır.
Son onyılların bazı filmlerinde, filmlerin hayali unsuru, Pasolini'nin sözünü ettiği "mitik ve çocuksu alt-film", "şiirsel film"le olduğundan çok daha fazla öne çıkar. Öykülemeci sinema, öykünün nesnel ritmine ayrıcalık tanırdı. Şiirsel sinemadaysa, özne kahramanın bakış açısı üstün geliyor gibidir. Bu "üçüncü" biçimde, görüntü, bir düşte gördüklerimiz gibi yorumlanmak ve çözümlenmek için kişilerüstü bir sembolik takımyıldıza gönderme yapar gibidir. Bu, öznenin içinde olabilecek olanı belirler, onun bilincinin ve duygusallığının ufkunu düzenler. Yeni Alman sinemasının pek çok filminde --özellikle Herzog' da ve Wenders' de- görüntüler sembolik bir sahne tanımlar; özne onlarla anlaşılır ve onlar üzerinde onun "bakış açısı" çok az iktidara sahiptir; o, önceden belirlenmiş rolleri arasında hareket eder, ki bunlar, onun bilincini ve eylemlerini belirler. Kendi tutarlılığından yalıtılabilir her görüntü, hem kahramanların bilincini hem de "öykü"nün şemalarını aşan, sembolik ve hayali bir nesnellik tanımlar.
Sinemanın hammaddesi ve onun üstlendiği ilksel biçimler, düşsel· görüntülerle ve onların sayesinde biçim kazandığı anlatımcı süreçlerle karşılaştırılabilir: "Sinema, arketiplerinin basitliği (ki yeniden listeliyoruz: alışıldık ve dolayısıyla çevrenin bilinçsiz, yüz ifadeleri, belleğe ve düşlere özgü gözlemleri) ve görsel dilin sembolleri olarak nesnelerin gramer öncesine özgü temel üstünlüğü bakımından düşseldir." Sinemanın dayandığı gerçeklik, ruhsal ve fiziksel dünyanın doğrudan bir iç içe geçişte var olduğu, öznel olduğu kadar nesnel, içsel olduğu kadar dışsal, varlığın derin ve enigmatik bir katmanına aittir; bu şekilde, acıyı ve zamanın geçişini ortaya koyan çizgi, aynı anda, hem içsel hem de bedensel bir işarettir ve bir fizyonomide yoğunlaşabilmeyi gösterir. Alışkanlıktan ve kavramdan ortaya çıkmayan bu katman, olasılığı ortaya koysa ve öncelese de, diyor Pasolini, "şeylerin dilsiz kaosu"ndan açığa çıkar ve sinemanın en derin göndermesidir. Bu, alışkanlıkların ve tarzların güven verici dünyasında, anlatımcı kurallara bağlı, yüzeydeki filmi altüst edip bozan, ikinci ve gizli bir film inşa eder. Ama böylece, alışıldık algıların dayanak noktalarından kaçan ve uyanık bilincin gerçekliğiyle dünyayla ilişki kurduğumuz kurallara ve düzenlemelere aldırmayan bir bakış belirir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok