Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Max Jacob

Max JacobGenç Bir Şaire Öğütler yazarı
Yazar
7.2/10
15 Kişi
97
Okunma
8
Beğeni
2.977
Görüntülenme

Max Jacob Gönderileri

Max Jacob kitaplarını, Max Jacob sözleri ve alıntılarını, Max Jacob yazarlarını, Max Jacob yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Başınızı derde sokmaya bakın; her şey dertli olmaya bakar.
Max Jacob
Max Jacob
Ali

Ali

@alimekke
·
23 Ocak 15:39
Biyografilerini okuduğum yazarlarda, bilim insanlarında, filozoflarda tek bir ortak nokta sezdim: acı.
Başınızı derde sokmaya bakın; her şey dertli olmaya bakar.
Reklam
"... göğsümden bir yeni şiir düştü yere ve ben farkına varmadım."
"Bir melek gördüm sanıyorsunuz Bu sizin aynanızdı aslında"
Başınızı derde sokmaya bakın; her şey dertli olmaya bakar.
Reklam
Başınızı derde sokmaya bakın; her şey dertli olmaya bakar.
Başınızı derde sokmaya bakın! Her şey dertli olmaya bakar.
En önemlisi de şu: Yapıtın değeri, kendi içindekilerden değil, çevresindekilerden gelir. <<Günaydın, tünaydın>> gibi sözcükler, geniş bir doğa felsefesiyle, insanlarla, astronomi ve metafizikle ve daha bir sürü şeyle çevrilmiş olmalıdır. Büyük kitapların gizemi budur. Bütün bir ulusu, tarihini ve buna benzer şeylerini özetleyen o alçakgönüllü folklorların gizemi de budur. İbsen, evet onun gizemi de burdadır. Goethe, Tolstoy, Diderot (?) ve daha birkaç kişinin değeri de burdan geliyor. Bunlar Hugo gibi, Zola gibi, dahası, o delice sevilen Dostoyevski, o yüce yazar gibi fabrikacı değildirler..
Sayfa 55 - Türkçesi: Salâh Birsel, Nisan Yayınları, İstanbul, 1985Kitabı okudu
Bir öncekinin biçiminde olan tek bir tümce bile düzme. Yeter ki, özel bir düzen ardında koşmayasın. Shakespeare tümce yapısını nasıl değiştiriyorsa sende öyle değiştir. Tümce biçimlendiren derlemeler yap, bunlar için bir defter tut, bir repertuar hazırla. Kalıp hazır olduktan sonra düşünceler kendiliğinden gelir. Can sıkmamanın, hiç can sıkmamanın gizemi buradadır.
Sayfa 55 - Türkçesi: Salâh Birsel, Nisan Yayınları, İstanbul, 1985Kitabı okudu
Reklam
Sözcüklerle yazma, nesnelerle, DUYGULARLA yaz. Yani: bilginlerin, aydınların dilinden kaç. Öyküden, betimlemeden kaç.
Sayfa 55 - Türkçesi: Salâh Birsel, Nisan Yayınları, İstanbul, 1985Kitabı okudu
' Ne ki sanat, etki yaratmak da değildir. Ama hiç mi hiç. Bu sorun üzerinde insan kendini yoklamalı. Paris mahallelerinin yoksulluğunu anlatmak istiyorsanız kadifelerden söz açacak değilsiniz. Yeter ki, bir karşıtlık çizmek istemiş olmayasınız. Demek, belli başlı noktaları seçmelisiniz. Bu konu üzerinde derinleşmek için Rus romanlarını inceleyin. Ben Gogol'un Ölü Canlar'ını size salık vereyim. Ölü Canlar'da evlerin, mobilyaların manzarasıyla insan karakterlerinin nasıl canlandırıldığını görebilirsiniz.
Sayfa 47 - Türkçesi: Salâh Birsel, Nisan Yayınları, İstanbul, 1985Kitabı okudu
Yüksek tabakaya elinizden geldiği kadar az karışın. Orada herkesin yüzünde bir maske vardır. Yüksek tabaka içinde insanın öğrenebileceği bir şey yoktur. Ya da insanın oradan öğreneceği, yitirdiği zamana değmez.
Sayfa 44 - Türkçesi: Salâh Birsel, Nisan Yayınları, İstanbul, 1985Kitabı okudu
Sizin içinizde iyi olan şey, ölümsüz olandır. Onu soylemeğe ise her zaman vaktiniz olabilir. Cervantés, Don Kişot'u 60 yaşında yazdı. Jean-Jacques Rousseau ise kırk yaşından önce kalemi eline almadı. Yazamadan önce kendinizi yetiştirmeğe bakın.
Sayfa 40 - Türkçesi: Salâh Birsel, Nisan Yayınları, İstanbul, 1985Kitabı okudu
Eleştirmenlerin yazılarını hor görmeyin. Bir yazarın nasıl övüldüğünü, nasıl kötulendigini onlardan öğrenebilirsiniz ancak. Ama eleştirmenlere sokulmamaya da bakın; iyileri son derece azdır. Eleştirmeni eleştirin. On yıl, yirmi yıl geçsin; kişiliğinizi bulun da, ona öyle güvenin.
Sayfa 39 - Türkçesi: Salâh Birsel, Nisan Yayınları, İstanbul, 1985Kitabı okudu
198 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.