Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mete K. Kaynar

Mete K. KaynarTürkiye'nin 1950'li Yılları yazarı
Yazar
Derleyen
8.8/10
27 Kişi
105
Okunma
11
Beğeni
2.842
Görüntülenme

Mete K. Kaynar Sözleri ve Alıntıları

Mete K. Kaynar sözleri ve alıntılarını, Mete K. Kaynar kitap alıntılarını, Mete K. Kaynar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sizce ?
Yine yapıtta kullanılan köylü konuşmaları ve şive taklidi, dönemin edebiyatçıları ve eleştirmenleri arasında bir gerçekçilik tartışmasına dönüşür. Kemal Binbaşar, Orhan Kemal, Samim Kocagöz ve Fahir Önger gibi yazar ve eleştirmenler şive taklidinin yapıtın gerçekçiliği açısından gerekli olduğunu ve dili zenginleştirdiği öne sürerlerken, Nurullah Ataç, Tarık Buğra, Mehmet Fuat ve Melih Cevdet Andaç gibi isimler şive taklidinin gerçekçilikle ilgisi bulunmadığını ve dili bozduğunu iddia ederler.
Sayfa 473Kitabı okudu
Cemiyet, kahramanlara tapma dini üzerine kurulmuştur.
Sayfa 222 - Thomas CarlyreKitabı okudu
Reklam
İdeolojilerin gücü, yarattığı hayallerle, kitlelerin önemli bir bölümünü peşinde sürüklemesinde yatar.
Sayfa 86 - Özgür ÜniversiteKitabı okudu
Erken dönem Cumhuriyet politikaları, CHP’nin ürünü olmayıp, aksine bizzat CHP’nin kendisi erken Cumhuriyet politikalarının ürünüdür:Tabiri câizse Halkevleri ya da Köy Enstitüleri ne ise CHP de odur. ...Partinin örgütsel yapısı zayıf ve kağıt üzerindedir; devlete şekil vermemekte, aksine onun tarafından şekillendirilmektedir; sözün özü CHP erken dönem Cumhuriyet politikalarının faili değil, mef'ûlüdür.
Milliyetçi-mukaddesatçı topağın belli başlı iki ortak zemininden biri, 1963'te -yeniden-kurulan " Komünizmle Mücadele Derneği" idi. 1965'te ülke çapında 110 şubeye ulaşan dernekler, marazî ve paranoid denilebilecek bir anti-komünizmden öte bir fikri zahmete girmediler. Bu zeminde, başta TİP olmak üzere sol gruplara, toplantılara karşı linçli bir saldırganlık örgütlendi.
Sayfa 297Kitabı okudu
Ancak Türk dil kurumu'na göre 'kişilik' kelimesinin; " bir kimseye özgü belirgin özellik, şahsiyet" gibi bilinen anlamlarının dışında "yabanlık" anlamı da vardır. Aynı kaynağa göre " yabanlık " sözcüğü; 'bayram gibi önemli günlerde ve ya konukların yanına çıkarken giyilen yeni bir giysi, adamlık' anlamına gelir. Yani "kişilik" yaban olana, dışarıdan gelene ya da ele güne karşı giyilen yeni elbisedir. Halk, gündelik kullanımdan esirgenmiş yeni bir giysi olarak kişilik giyinmekte, ancak bu şekilde yabancı olana güzel gözükeceğini düşünmektedir. Halk arasında söylenen , " işte şimdi adama döndün!" lafına da yakın bir anlamdır bu.
Sayfa 498Kitabı okudu
Reklam
Dini Bayramlarda Mı : )
Likör de 1950'lerin Batılılaşması sırasında dini bayramlarda ikram edilen alkollü içecek olarak günlük hayata dahil oldu .
Sayfa 599Kitabı okudu
50'lerde Edebiyat
Dönem, dil açısından da çok seslidir; sol eğilimli yenilikçi dergiler "dörüt", "yır", "yazın", "eleştirmeci" ya da "eleştirmen" gibi sözcükleri tercih ederken, sağ eğilimli muhafazakar dergiler "sanat" , "şiir", "edebiyat" ve "münekkit" gibi sözcükleri kullanırlar.
Sayfa 471Kitabı okudu
Siyasal İslam: "Kore yolu Allah yoludur."
Ellili yılları önceki onyıllardan ayıran bir başka özellik ise siyasal İslamcı­lığın gelişimidir (...) Bu gelişme, DP'nin siyasal söyleminde dinsel unsurlara ağırlık vermesine olanak tanımıştır. Tanel Demirel'in Türkiye'nin Uzun Onyılı: Demokrat Par­ti lktidan ve 27 Mayıs Darbesi başlıklı kitabında karşılaştığımız bir söylem örneği, hükümetin dinsel temaları nasıl kullandığını ortaya koymaktadır. DP Amasya teşkilatı tarafından hazırlanan bir broşürde, "Evet DP dine ha­kiki kıymet veren bir partidir. Çünki dinsiz bir millet yoktur ve olamaz. Bi­zim dinimiz ise komünizm mikrobuna karşı en çok tesir eden bir bombadır, bir toptur, bir silahtır," denilmektedir. Kore Savaşı'na katılım kararının meş­rulaştırılması için, "Kore yolu, Allah yoludur," ya da "Kore Savaşı, cihat ve gaza mahiyetindedir," türünden dinsel temalara başvurulması da benzer bir uygulamadır. DP tarafından yayınlanan kitaplarda, "Ahlak ve hürriyet koru­yucusu" olarak tanıtılan ABD, dinsel içerikli ifadelerle yüceltilir. "Amerikan askeri yardımı hakkında 1955'te Kor Generalliğe terfi etmiş kıymetli bir Ge­neralimiz 'Allah Amerikan milletine cennette en iyi yerini versin. Bizlere de hemen onların yanlarında bulunmayı nasip etsin, elimizde başka maddi im­kan olamadığı için duam budur,' demişti."
Sayfa 101Kitabı okudu
Sağın klasik dış minnaklar söylemi
Türkiye'yi yönlendirmek isteyen veya büyümesini istemeyen 'dış mihraklar', Türkiye üzerinde sürekli 'tezgahlar/ameliyatlar/operasyonlar' düzenlemektedirler. Bu durum, vatandaşların uyanık kalmasını, 'tesanüt' içinde olmasını gerektirmektedir. Ayrıca, bu durum, temel hak ve özgürlüklerin askıya alınmasını öngören olağanüstü önlemlerin alınmasını da meşrulaştırmaktadır. Siyasal muhalefetin kökü dışarı­da bir faaliyet olduğunu ileri süren bu anlatı, muhalif çevreleri dış mihrakla­rın kuklası, iç düşman vb. olarak göstererek şeytanlaştırılmasını da kolaylaş­tırmaktadır. Bu dönemde etkili olan Soğuk Savaş dinamikleri, sol muhalefe­tin şeytanlaştırılmasını kolaylaştıracak gerekçelerin ortaya çıkmasına olanak tanımıştır. Adnan Menderes'in "Biz solculuğu bugün bu memleketin aleyhi­ne ve zararına çalışan kuvvetlerin ajanı olma manasına alıyoruz. Bunları bir fikir ve his olarak kabul etmekten uzağız," derken attığı ajanlık suçlaması bu dışsallaştırma stratejisinin ifadesidir.
326 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.