Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mevlana Şibli Numani

Mevlana Şibli NumaniMuhammedi Ahlak yazarı
Yazar
9.4/10
50 Kişi
202
Okunma
36
Beğeni
5bin
Görüntülenme

Mevlana Şibli Numani Sözleri ve Alıntıları

Mevlana Şibli Numani sözleri ve alıntılarını, Mevlana Şibli Numani kitap alıntılarını, Mevlana Şibli Numani en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
DARÜ’L ULÛM (İLİMLER YUVASI) ...Ben daima şu kanaati taşıyorum “ Müslümanlar,batı tarzı eğitim ve öğretimde ne kadar ilerlerse ilerlesinler,eğer onlarda Doğu eğitiminin ve öğretiminin bir etkisi ve izi yoksa buna Müslümanların gelişmesi denilmez.Şurası bir gerçek ki Doğu öğretim tarzının şu andaki ölçüsü ve planı son derece faydasız ve gereksizdir.Ama şu önemli gerçek unutulmamalıdır ki; bu öğretim tarzına Müslümanların tek bir millet olma ruhu,varlıklarını sürdürme,düşmanlarına karşı verdikleri mücadelede yenilmeme amacı gibi yüce duygular yaratmaktadır.Bu duyguların olmadığı ,manevî değerlerin hiçbir izinin bulunmadığı bir eğitim ve öğretimin sonucu olarak Müslümanların inancından,milli bütünlüğünden ,tarihinden kaynaklanan hiçbir Yaşatıcı değer hayatta kalmaz,yok olur gider.
Sayfa 215Kitabı okudu
Kişinin her duyduğunu başkalarına söylemesi yalancı olmasına yeter.
İz Yayıncılık
Reklam
Beyit: Dostlarda ne kafa kaldı ne de kafadaki sarık (cezbe aklı alıp götürdü)
Gazâlî hazretleri, hakiki manada mütevekkil bir şahsın bile sebeplerden, araç ve vasıtadan el ayak çekmesini asla doğru bulmamaktadır ve şöyle demektedir: “Sebepler ve vasıtaların üç çeşidi vardır: 1- Kesin ve kat’i sebepler 2- Zan ve tahmine dayanan sebepler 3- İhtimal dâhilinde görülen sebepler. Kat’i ve kesin sebeplere yapışmamak
Hz. Peygamber (SAV) ömrü boyunca bir dilenciyi bile geri çevirmemiştir. Daima, "Ben sadece dağıtıcıyım. Veren Allah'tır." derdi.
Sayfa 107 - Buhari,"Babu Bed'i'l-Vahy", BuhariKitabı okudu
O zamana kadar şiirlerde, şairliğin asıl cevheri olan beşerî duyguların ve insan hislerinin ifade edilmesi asla göze çarpmıyordu. Bundan dolayı da şairlik tamamen tesirsiz bir feryattan ibaretti. Gazel söyleme türü başlamıştı ama, onun temeli de fıtratın hilâfına ve yaratılışa ters düşen bir duygu olan, oğlan övgüsü üzerine kurulmuştu. Bu yüzden onun da en ufak bir etki emâresi ve nişânesi yoktu.
Reklam
Haset
Haddi zatında hased: Apaçık âdî bir duygu olduğu için şerefli bir kişi, saygın bir şahıs, bende bu hastalık var diye aklının kenarından geçirmez. Halbuki asıl o büyük şahıslar da, yüksek mevki ve mertebelere konmuş kimselerde bu hased hastalığı daha çoktur. Ama onun içinde bu hased öyle bir biçim almaktadır ki, onu fark edip tanımasına imkân bulamamaktadır.
İnsanın ana cevheri ve en yüce değeri; sarsılmaz bir azim, güçlü irade ve tükenmez bir gayrettir. Bunlar övgüye değer özelliklerdir. Ama bu özelliklerin yönü değişir de yanlış hedeflere yönelirse o zaman bunlar katı kalpliliğe, merhametsizliğe, yırtıcı hayvan karakterine, insanı ürperten kan dökücü bir zulme dönüşür ve o cevher âdi bir karakter halini alır.
Çoçuk yetiştirirken
Beyaz elbise giymeyi sevdirmeli ve ona renkli, ipekli, altın nakışlı kumaşlardan elbiseler giymenin kadınlara veya kadın yaratılışlı kimselere göre olduğu anlatılmalıdır. Bu çeşit kıyafetlere alışan çocuklarla arkadaşlık yapmaktan sakındırmalı, tembellikten konforlu yaşama arzusundan uzaklaştırılmalıdır.
Bazı tarikatlara diyor
Beyt: Şarabın inkârcısı olmak (içkiye haram diyerek karşı çıkmak) Hem de ayyaşça bir hayat yaşamak.
518 öğeden 341 ile 350 arasındakiler gösteriliyor.