Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Michael Peterson

Michael PetersonAkıl ve İnanç Din Felsefesine Giriş yazarı
Yazar
8.8/10
19 Kişi
100
Okunma
7
Beğeni
1.411
Görüntülenme

Michael Peterson Sözleri ve Alıntıları

Michael Peterson sözleri ve alıntılarını, Michael Peterson kitap alıntılarını, Michael Peterson en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendimiz için,hakikati yaratmayız; böyle bir tarz, cinneti veya izafiyetçilik bataklığını ortaya koyar. Fakat biz, her birimiz kendimiz için doğrunun peşinde olmak zorundayız, felsefenin özü budur. Felsefe her şeyden önce tefekkür eden aklın bir teşebbüsüdür.
Küre YayınlarıKitabı okudu
Anselm'in Ontolojik Argümanı
Anselm bir abese irca argümanı inşa etmiştir, burada hasımın görüşü kabul edilir ve onun saçma olduğu gösterilir. Bu argümanı formül halinde şöyle ifade edebiliriz: 1. İnsanlar mümkün en yüce varlık fikrine sahiptirler. 2. Farz edin ki mümkün en yüce varlık sadece zihinde bir fikir olarak vardır. 3. Gerçekte var olmak sadece zihinde var olmaktan daha yücedir. 4. O halde, biz mümkün en yüce varlıktan daha yüce bir varlık, yani gerçekte de var olan bir varlık, tasavvur edebiliriz. 5. Fakat mümkün en yüce varlıktan daha yüce bir varlık olamaz. 6. O halde, mümkün en yüce varlık gerçekte vardır.
Sayfa 131Kitabı okudu
Reklam
Fakat dindar insanlar, Tanrı'nın nihai gerçeklik olduğuna inanmanın, mesela bir siyasi partinin nihai önemde olduğuna inanmaktan farklı olduğunu iddia etmek ister.
Genellikle bilim filozofları, bilimin belirli varsayımlara dayandığını söylerler, bunlar bilimin kanıtlayamadığı fakat bütün bilimsel girişimi biçimlendiren inançlardır.
Sayfa 461Kitabı okudu
Ortada saf, varsayım içermeyen, "nereden geldiğimizden" bağımsız bir şekilde bilgimizin dayandırılabileceği bir bakış açısı yoktur.
Sayfa 109Kitabı okudu
Eflatun nefs ölümsüzdür, çünkü bozulmaz, bozulmaz çünkü tahrip edilemez ve o tahrip edilemez çünkü basittir (parçalara bölünemez) diye iddia etmiştir.
Sayfa 400 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İlahi adaletle, insani adalet arasında bir bağlantı, Tanrı’daki bir nitelikle kişilerdeki bir nitelik arasında benzerlik vardır.
Sayfa 409 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Açık teizmde tasavvur edildiği kadarıyla Tanrı hem kâdir-i mutlaktır, yani O, yapması mantıksal olarak mümkün olan her fiili yapabilir, hem de âlim-i mutlaktır, çünkü bizatihi bilinebilir olan her şeyi bilir.
Sayfa 268 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Metafizik bakımdan söylemek gerekirse, kötülük müspet anlamda hiçbir şeyin var oluşunu temsil etmez; daha ziyade kötülük iyiliğin yokluğudur, iyilikten mahrumiyettir.
Sayfa 306 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Tanrı’nın varlığı ve mahiyeti hakkında bazı iddialar ileri süren ve sonra da bu iddiaların ciddi kötülükleri nasıl anlamlandıracağını gösterme konusunda çetin zorluklarla karşılaşan kişi teizme inanan kişidir.
Sayfa 292 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Dünyada kötülüğün olması, çoğu kez pek çok insanın seven ve kudretli bir Tanrı’ya inanmakta güçlük çekmesinin ve hatta bazı müminlerin iman kriziyle karşılaşmasının sebebi olarak zikredilmiştir.
Sayfa 276 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Tanrı, sürekli olmaktan ziyade, zamandan bağımsızdır.
Sayfa 262 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Tanrı’ya dua etmek, tabiattan veya meçhul gelecekten duyduğumuz korkuyu izale etmek için giriştiğimiz ayinleri ifade eder. Her ne kadar biz, dualarımızı tabiat üstü bir şeye yöneltiyor gibi görünsek de, aslında onlar bizi, bizim tavırlarımızı ve davranışlarımızı ilgilendirmektedir.
Sayfa 42 - Küre YayınlarıKitabı okudu
"Eğer Tanrı bir an için yarattıklarını tümüyle unutacak olsaydı, işte o anda bütün yaratıklar yokluğa gömülürdü.."
… dinin temeli, Tanrı hakkında olup genel ölçütler (Miyar) bakımından meşruiyetinin gösterileceği birtakım hipotezler değildir. Tek boynuzlu atların var olup olmadığı yahut güneşin dünyadan şu kadar kilometre uzakta olduğu sorusu uygun miyara başvurarak çözülebilir. Tanrı’nın var olmasının böyle bir miyarı yoktur.
Sayfa 55 - Küre YayınlarıKitabı okudu
250 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.