Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Michael Tomasello

Michael Tomaselloİnsan Ahlakının Doğal Tarihi yazarı
Yazar
7.9/10
31 Kişi
167
Okunma
10
Beğeni
2.051
Görüntülenme

Michael Tomasello Gönderileri

Michael Tomasello kitaplarını, Michael Tomasello sözleri ve alıntılarını, Michael Tomasello yazarlarını, Michael Tomasello yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
134 syf.
·
Puan vermedi
Pek çok hayvan türü sosyal öğrenme yoluyla diğer bireylerin deneyimlerinden yararlanır ancak sosyal öğrenme düzeyi geliştikçe kültür oluşmaya başlar. Ve insan türü geliştirdiği kültür sayesinde en gelişmiş türdür. Bu sayede yerkürenin dört bir yanına dağılmıştır. Geliştirdiği İletişim ve dil sayesinde insan kültürü benzersizdir ve yerküre üzerinde kendi hegemonyasını kurmuştur. Burada en büyük ikinci etken geliştirdiği sosyal kurumlardır. Sosyal kurumlar ortaklaşa kararlaştırılan normlar ve kurallar bütünüdür. Bu iki özelliğin (birikimli kültür ve sosyal kurumlar) temelinde ortaklık kurma becerimiz yatmaktadır. Bununda temelinde başka insanlarla ortak niyet ve yükümlülükler geliştirme yeteneği (niyet paylaşımı) gelmektedir. Bu niyet paylaşımı da başkalarına yardım etmek ve paylaşmak güdülerinden beslenir. Kitap şempanzelerle paylaştığımız • özgecilik ( bireyin diğeri için bir tür fedakarlıkta bulunması) ve • işbirliği (ortaklıklarımız) ve tabii gelişmiş beyin yapımız sayesinde dünya üzerinde hakimiyet kurduğumuz tezini geliştiriyor. Özellikle evrimsel psikoloji, Antropolojiye meraklıysanız Okumanızı tavsiye ederim.
Neden Ortaklıklar Kurarız ?
Neden Ortaklıklar Kurarız ?Michael Tomasello · Alfa Yayıncılık · 201945 okunma
...ki bu tür durumların varlığı, sadece biz inandığımız ve varlarmış gibi davrandığımız için var olan haklar, yükümlülükler, para ve devlete dayanır.
Reklam
... suçluluk ve utanç, insanların kendileri için oluşturdukları normsal (veya hiç değilse cezai) sosyal ortamları varsayan, biyolojik temelli duygusal tepkilerdir.
İki yaşındaki küçük çocukların anneleri tarafından izlenmesi ya da yardım etmeleri konusunda teşvik edilmesi daha fazla yardım etmelerini sağlamaz (Warneken ve Tomasello, 2003); yardım aldığının farkında olmayan birine bile yardım ederler (Warneken, 2013) ve yardım ettikleri için dışsal ödüller aldıklarında ve daha sonra ödüller kesildiğinde, hiç ödül almamış çocuklara kıyasla daha az yardım etme eğilimi gösterirler (Warneken ve Tomasello, 2008).
288 syf.
8/10 puan verdi
İnsan iletişimin kökenine dair bu zorlu ve doğası gereği açık uçlu olan bir soruyu ele aldığı kitabında Tomasello, kendi deyişiyle sosyal-pragmatik dil edinimi kuramını öne sürmüştür. Kuram, çoğunlukla Geç dönem Wittgenstein ve Quine'da bulacağımızı türden bir bakış açısını, hem deneysel hem de kuramsal olarak konuya uyarlaması bakımından oldukça
İnsan İletişiminin Kökenleri
İnsan İletişiminin KökenleriMichael Tomasello · Metis Yayıncılık · 201751 okunma
172 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.