Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Murat Metinsoy

Murat Metinsoyİkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye yazarı
Yazar
Derleyen
8.9/10
9 Kişi
24
Okunma
2
Beğeni
1.801
Görüntülenme

Murat Metinsoy Gönderileri

Murat Metinsoy kitaplarını, Murat Metinsoy sözleri ve alıntılarını, Murat Metinsoy yazarlarını, Murat Metinsoy yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
584 syf.
9/10 puan verdi
Bu tür kitap okuyanlar bir süre sonra yazarın bahsettiği konular ve alıntı yaptığı yazarlara bakınca ne tür düşüncelerle nasıl bir bakışla baktığını anlayabiliyor. Kapıya dayanmış büyük bir savaş var. Seferberlik ilan ediyorsun asker sayısı 100 binken 1 milyon oluyor(nüfus 18 milyon). Bu ne demek biliyor musun üretimde bulunan erkek nüfusun alınıp
İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye
İkinci Dünya Savaşı'nda TürkiyeMurat Metinsoy · İş Bankası Kültür Yayınları · 201624 okunma
584 syf.
·
Puan vermedi
İkinci savaşı sırasında Türkiye tarafsız kaldı ama savaşın tüm zararlarından etkilendi, toplumsal dengeler zarar gördü, Milli Korunma Kanunu, Varlık Vergisi, Toprak Mahsulleri Vergisi, İş Mükellefiyeti gibi toplum iktidara karşı bir tavır sergiledi, günlük yaşamda direnişler arttı, tek partili dönem bitip çok partili döneme geçildi, reformlar toplumda önemli bir rol oynadı... Not: Amacım kitabı özetlemek değil bu kitaptan çıkarmamız gereken sonuçlardan bazılarını yazdım️
İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye
İkinci Dünya Savaşı'nda TürkiyeMurat Metinsoy · İş Bankası Kültür Yayınları · 201624 okunma
Reklam
584 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
SAVAŞ DÖNEMİNDE TÜRKİYE
Not: Bu eserin incelemesine nasıl başlayacağıma bir türlü karar veremediğim için biraz karışık bir inceleme olabilir. Tarihi araştırmanın bir çok yolu vardır. Bu araştırmaların değer kazanması da öncelikle kaynakların sağlamlığıyla ölçülebilir. Özellikle daha uzun geçmişe gittikçe, kaynak azlığı yüzünden, arkeolojik kanıtlar daha fazla önem
İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye
İkinci Dünya Savaşı'nda TürkiyeMurat Metinsoy · İş Bankası Kültür Yayınları · 201624 okunma
Gecekondu, Türkiye'de ilk kez bir toplumsal olgu olarak İkinci Dünya Savaşı yıllarında ortaya çıktı. 1948 yılında gecekondularla mücadele etmeyi amaçlayan ilk yasa çıkarılıncaya kadar büyük şehirlerde 25-30 bin civarında gecekondunun inşa edildiği tahmin edilmekteydi.
Savaşta bir sabun kalıbının gireceği iş, büyük bir tankın göreceği iş kadar zafer yolunda verimlidir.
Cephe gerisi propaganda ile ruhundan, açlık ve kıtlık tazyiki ile midesinden vurulur.
Reklam
Tarihteki büyük siyasi dalgalanmalara ve devrimlere bakıldığında hayat pahalılığının önemli bir rol oynadığı görülebilir.
Savaş gibi olağanüstü zamanda, barış günlerinin suç kabul ettiği davranışlar (cinayet, fuhuş, hırsızlık gibi) meşru görülür.
1936'da ordudaki asker sayısı 120.000 iken ikinci dünya savaşı ile 1 milyona yaklaşmıştır. Bunun 750.000'ini köylüler teşkil ediyordu.
1942 yılı Ocak ayında büyük kentlerde ekmek tüketimi sınırlandırılarak ekmek darlığını gidermek ve her vatandaşın eşit miktarda ekmeğe ulaşmasını garantilemek amacıyla ekmeğin karneyle dağıtılmasına karar verildi.
Reklam
1940 yılının Ocak ayı içinde Zonguldak'ta fırın sahipleriyle belediye arasında ihtilaf çıkmıştı. Fırınlar ekmek çıkarmamış, bu yüzden şehir halkı uzun süre ekmek sıkıntısı çekmiştir.
Memduh Yaşa'nın ifadesiyle, savaş yılları, Türkiye'nin Cumhuriyet döneminde ilk kez enflasyonu yaşadığı dönem oldu.
1936'da ordudaki asker sayısı 120.000 iken bu sayı savaşla birlikte 1 milyon civarına çıkmıştı. Bunun yaklaşık 750.000'ini köylüler teşkil ediyordu.
Savaşın ekonomik alanda ilk etkisi uluslararası ticarette hissedildi. Savaş dolayısıyla uluslararası ticaret sekteye uğradı. Birçok tarafsız ülkeye önceden, savaşan ülkeler tarafından ihraç edilen mallar artık bu ülkelere gelmemeye başladı. Üstüne üstlük Almanya 1941 yılında Yunanistan ve On İki Ada'ya yerleşip Ege Denizi'ni mayınlayınca İstanbul ve İzmir limanları dış ticarete fiilen kapatıldı.
Bunun yanında, askeri seferberlik kapsamında çok sayıda erkeğin askere alınması boşanmaların artmasında etkili olan bir diğer etmendi. Mediha Berkes'in fakir kesimlerin ikamet ettiği semtlerde yaptığı gözlemlere göre, bazı fakir mahallelerde kocası askerde olan ve kendi başlarına geçimlerini sağlayamayan kadınlar, çoğunlukla ekonomik güçlüklerin baskısıyla, başka erkeklerle ilişkilere girebilmekte veya başka birisiyle yaşamak zorunda kalabilmekteydi.
Sayfa 468
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.