Mustafa Tunç

Eğitimde Değişim ve Reform yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
17
Okunma
1
Beğeni
242
Görüntülenme

Mustafa Tunç Gönderileri

Mustafa Tunç kitaplarını, Mustafa Tunç sözleri ve alıntılarını, Mustafa Tunç yazarlarını, Mustafa Tunç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kant, din ve ahlakın birleştirilmemesinin büyük bir eksiklik oluşturacağını söyler. Ona göre ahlakı içermeyen bir din hurafeden ibaret olup hiçbir işe yaramaz. Kant'a göre ibadetler iyi işler yapınek için hazırlık sürecidir, sürekli ibadet sürekli taze güç ve cesaret kazandırır. Bu güç ve cesaret ile de yeni ve iyi eylemlere gırişilir. Bu anlamda eğitim dini eğitimi de içermelidir. Din ve ibadetin bu kopmaz bağlantısından dolayı çocuklara küçük yaşlardam itibaren dini eğitim verilmeye başlanmalıdır. Çünkü geç yaşta başlanan bir din eğitimi dine karşı kayıtsız kalmayı ya da dinle ilgili yanlış fikirler benimseme riskini doğurur.18
Sayfa 175Kitabı okudu
Kant, gelecek neslin mevcut nesilden daha iyi yetiştirilmesi gerektiğini söyler. Ona göre insanlığın amacı hayvanlar gibi soyunu çoğaltmak değildir. Onları değerli kılan bütün dünyanın bir gün daha iyi bir yer haline geleceğine duydukları samimi inançtır. Amaç insanların giderek daha zeki ve kurnaz yaratıklar değil daha iyi varlıklar olmalarıdır.!7 O, bu anlamda belli değerlerin derslerin müfredatından daha önemli olduğunu söyler. Ona göre, talim ve terbiye eğitim ve öğretimden daha önemlidir, Çünkü eğitim ve öğretim eksiği telafi edilebilir ama talim ve terbiye eksiği o kadar kolay telafi edilemes.!!9 Bu görüş Locke'da da aynı şekliyle mevcuttur.
Reklam
Okullar, müfredat konusundaki önyargılı tutumları nedeniyle eleştirilmektedir. Buna göre okullar “akıntıya kapılmış” durumdadır. Örneğin evrim teorisi doğruluğu kanıtlanmadığı halde doğu ve batıda bütün okullar tarafından tartışılmaz gerçek olarak kabul edilir. Evrim teorisi modem eğitimin önyargılarından biridir. Rönesans ile başlayan modern eğitim yüzyıllardır dogmatizmle mücadele edildiği ve dogmatizmin en sonunda yenildiği tezini savunur. Öte yandan, dogmatizmin yenilmesi insanın nefsinin ön plana çıkması ile yakından ilgilidir. Şimdiki seküler nesil sadece maddi olana önem verme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Manevi ve sembolik olanı anlama derinliğinden ise uzaklaşmaktadır.
Sayfa 145Kitabı okudu
Modern dönem eğitim sistemlerinin eleştirilen noktalarından birisi de bu eğitimin insanı tek alanda uzmanlaşmaya teşvik etmesidir. Uzmanlaşma, her anlamda olumsuz algılanmasa da insanların belli becerileri elde ederek birkaç farklı mesleği yapabilecek kapasiteye ulaşabilecekken tek işin uzmanı olmaya zorlanmaları insanı sınırlamaktadır. Bu durum, sürekli değişen meslekler arasında geçiş yapmayı zorlaştırmakta, insan karaktrerinde parçalanma yaratmakta ve insanın bir bütün halinde gelişmesinin önüne geçmektedir. Nitekim bu konudaki açık görülmüş ve belli işlerde uzman yetiştirmek yerine belli becerileri kaliteli şekilde kullanan insan yetiştirmek de pek çok eğitim kurumu açısından amaç olarak kabul edilmiştir.”
Sayfa 143Kitabı okudu
Kant'a göre eğitim Allah'ın insandan bir isteği ve kesin emri olarak görülmelidir. O, Allah'ın insana doğrudan bilgi vermediğini bunun yerine ona büyük bir potansiyel verdiğini ve ondan en büyük isteğinin bu potansiyeli geliştirmesi olduğunu söyler. Ona göre insanlar kendilerinden öncekilerin birikimini eğitim sayesinde elde ederek olmaları gereken yere doğru emin adımlarla yürüyebilir. İnsanın, potansiyelini keşfedip kendisini geliştirmesi onun en önemli ödevi olacaktır. Çözmek için kendimizi adamamız gereken en zor sorun da budur. Eğitimin bir sanat olarak ortaya çıkmış olmasının nedeni, insana kendi yeteneklerini eğitim olmadan geliştirebilmek için bir içgüdü verilmemiş olmasıdır. İnsanın özünde kötülük tohumları yoktur. Onun Özü iyidir ama söz konusu olan öz, denetim altına alınmazsa ve içindeki iyilik tohumları yeşertilmezse ortaya kötülük çıkar.
Sayfa 138Kitabı okudu
Locke'a göre çocuk sadece sevgi ve ilgi ile büyümez. Çocuğun sağlıklı gelişimi için kısıtlama ve disipline de ihtiyaç vardır.9 O, özgürlüğün geleneksel tanımını kabul eder ve kişinin ancak nefsini yenebildiğinde özgür olabileceğine vurgu yapar. Locke'un eğitimde disiplin anlayışı kendisini aşağıdaki ifadelerde net şekilde gösterir: “Vücudun gücü zorluklara dayanabilmede yattığından aklın gücü de bunda yatar. Ve tüm erdem ve değerin ilke ve temeli şundadır: Kendi arzularını reddedebilen kişi Kendi eğilimlerini aşar ve iştahı aksi yöne eğilimli olsa bile aklının yönlendireceği en iyi yolu izler.”
Sayfa 127Kitabı okudu
Reklam
80 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.