Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nimet Yıldırım

Nimet Yıldırımİran Mitolojisi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
9.4/10
13 Kişi
107
Okunma
24
Beğeni
2.971
Görüntülenme

Nimet Yıldırım Gönderileri

Nimet Yıldırım kitaplarını, Nimet Yıldırım sözleri ve alıntılarını, Nimet Yıldırım yazarlarını, Nimet Yıldırım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
rivayetlere göre zerdüşt, goştap hükümdarına gelerek, "ben allah'ın sana göndermiş olduğu peygamberim." dedi ve mecusilerin ellerinde bulunan kitabı kendisine verdi. o da kendisine iman etti ve mecusilik dinine girdi. * ancak zerdüşt dini bir tarafta halk arasında hızla yayılırken, diğer taraftan da eski inanışlarına dayanan geleneksel inanışlar zerdüşt inanç sisteminde birtakım yaralanmalara neden oldu. örneğin, tek tanrıcılık temeline dayanan zerdüşt inanışının tersine eski çok tanrılı inanış sisteminde yer alan eski devir iran tanrıları yeniden iran inanışına sızarak yerlerini almaya başladı. bu yoğun etkileşim sonucu ahura mazda, ehrimen karşısında yer alırken sonuçta zerdüşt'ün tek tanrı inanışına dayanan dini bir tür düalist inanışa dönüştü.
zerdüşt, eski iran'a tek tanrıcılık/tevhid inancını getirmiştir. onun getirdiği din, tek tanrı inanışını temel alır. ondan önce iranlılar bir kısım tanrılara tapınmakta ve rahiplerin hazırladığı bir tür uyuşturucu, kutsal bir içkiyi içmekle uygulanan "haoma" kültürünü devam ettirmekte idiler. "haoma", bütün evrenin sıvı şekilde doldurulduğuna inanılan hayat tanrısı idi. zerdüşt inanışında daha sonraları "ormuzd" şekline dönüşmüş ve islami kaynaklarda da "hürmüz" olarak yer almış.
Reklam
Ona göre gerçek ve tek tanrı Ahura Mazda'dır. Tek yaratıcı ve tek güç odur. Bizzat Zerdüşt 'ün ve ilk takipçilerinin kendi sözleri olan Gatalar'da , baştan başa Ahura Mazda bütün âlemlerin tek yaratıcısı(xuda)ve bütün iyiliklerin kaynağı olarak nitelendirilmektedir.
Arzularına ulaşamayanlar arasında rahat bir nefes Almak istiyorsan sen eğer sıyrıl heveslerinden Beyaz Dev senin ten ülkende vilayetleri bir bir ele geçirdiğinde Ona Rüstem darbesi indirirsen, yolun Rüstem'i sensin artık.
Mitolojinin Varlık Sebebi
Mitoloji, insanın arzularını gerçekleştirme yolundayken ortaya çıkan acizlikleri ve zayıflıkları yüzünden ya da beklenmedik gelişmelerden korkarak hissettiği güçsüzlük sonucu göstermiş olduğu bir tepkidir. Bu durumda, bu amaçla hayal gücünü sonuna kadar kullanır. Tanrılar işte bu şekilde var edilerek ortaya çıkarılır. Ardından da yeryüzü hükümdarları ve kahramanlara dönüştürülürler. Bazen de tam tersine, yeryüzü hükümdarları ve kahramanlarından mitolojik kişilikler yaratılmış olur. Böylece olağanüstü bir kişiliğin bütün özellikleri onlara verilir. Aşamalı olarak bu özelliklerle, maddi dünyanın sınırlı yeteneklere sahip yaratıklar olmanın çok ötelerine geçmiş, fizikötesi özellikler kazanmış olurlar.
Sayfa 47 - Pinhan Yayıncılık, 2012Kitabı okuyor
9/10 puan verdi
Eser kapması ve açıklaması bakımından güzel fakat örnek verilen beyitlerde Türkçeye çevrilmiş. Beyitleri diğer kaynakların yaptığı gibi orijinal hali ile görmek çevirisini de ayrı bir noktasında görmek isterdim. Bu durum bende bir miktar hayâl kırıklığı yarattı ama yine de kitabı aldığım için memnunum. Bu inceleme de kitabı almak isteyenler için naçizane bir ön bilgilendirmem olsun.
Fars Mitolojisi Sözlüğü (Ciltli)
Fars Mitolojisi Sözlüğü (Ciltli)Nimet Yıldırım · Dergâh Yayınları · 202311 okunma
Reklam
Jüpiter gezegeninin Fars mitolojisindeki adı ve önemi nedir?
Müşteri: sabır, sebat, yücelik ve değerli varlıklar ile doğru sözlü, zahit, cömert, namuslu ve alçak gönüllü insanların yıldızı olduğuna inanılır. Mavi renk Müşteri yıldızına aittir. Ay ile Merih onun dost yıldızları, Zühre(Venüs) ile Utarit(Merkür) ise düşmanlarıdır. Feleğin kadısı ve hatibi olarak bilinir.
Âl: Hamile kadınları evde tek başlarına yakaladığında kalbini çeker ve ısırır. İnsanlar bunu haber alır almaz onu yakalamak için koşarlar. Eğer Âl kendisini bir suya atarsa kadın canını kurtaramaz. Ancak o suya varmadan yetişip kalbi alır ve çevresine dairesel çizgiler çizerlerse kadın kendine gelir. Bu yaratığın kötülüklerinden korunmak isteyen halk yeni doğum yapmış kadınların buluduğu odanın köşesine bir şişe taktıkları üç beş soğanı asar. Âl'ı korkutmak için odanın çevresine bir ucu siyah diğer ucu da tencere isiyle boyanmış pamuk iplikler yapıştırılır.
Simurg: Kartal başlı pars
Tabiat üstü, muhteşem ve ilginç özellikler taşıyan bir yaratıktır. Her tarafında renk cümbüşü ile bezenmiş dört kanadı vardır. İri yapılı ve olabildiğince güçlüdür. Kuşların şahı olarak bilinir. 1700 yıl yaşar, üç yılda bir yumurtlar ve yavruları 25 yıl sonra yumurtadan çıkar. Ahura Mazda, Zerüş'e onun tüylerinden birini tenine sürmesine ve üzerinde taşımasına salık vermiştir.
Sayfa 34 - Kitap da olmayan ek bilgi: Uyanış Büyük Selçuklu Dizisindeki Sultan Melikşah'ın tahtındaki figür Simurg'a aittir. Kartal bilgeliği pars gücü temsil eder. Zaten Simurg da Kartal başlı pars'tır.Kitabı okudu
73 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.