Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nimet Yıldırım

Nimet Yıldırımİran Mitolojisi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
9.4/10
13 Kişi
105
Okunma
24
Beğeni
2.837
Görüntülenme

Nimet Yıldırım Gönderileri

Nimet Yıldırım kitaplarını, Nimet Yıldırım sözleri ve alıntılarını, Nimet Yıldırım yazarlarını, Nimet Yıldırım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Araplar İran'a geldiklerinde yeni dinleri dışında çantalarında insanlara sunacakları hiçbir şeyleri yoktu. Ancak tam tersine İranlıların hem onlara hem de diğer dünya halklarına sunacakları çok şeyleri vardı.
yıkılırsın sen de bir gün çaresiz suyun kevser ve zemzem değil senin!
pervîn-i i’tisâmî
Reklam
Halil misin sen ki, her ateş gül gibi olsun sana? Kelîm misin sen ki, her deniz geçit versin kolaylıkla sana?
mes’ûd-i sa’d-i selmân
Georges Dumezil (1898-1986), Zerdüşt'ü, dinler tarihinin tanıklık etmiş olduğu büyük bir dinsel-toplumsal reformist olarak nitelemektedir.
Bütün peygamberler ya da büyük din kurucuları, gerçekte sade, halk yığınlarının içinden çıkan, onlara yakından bağlı, çoğu belli bir öğrenim görmemiş, okuryazar olmayan, ancak iç dünyasında alabildiğine derinlikli, halkın içinden çıkıp gelen samimi kişilikleriyle kutsal değerlere gönül vermiş ve onlardan ilham almışlardır.
kapkaranlık gece ve çöl. nereye varılabilir? yoluma kandil olmazsa, yüzünün ışığı senin. hafız-ı şirazi.
Reklam
katıksız aydınlıktır, bilirsen eğer karanlık; baksana hayat pınarı karanlıkar içinde. mahmud-i şebisteri.
yaratılış ve doğuşun sudan oluşu; mısır, hint, iran, asur, babil ve yunan uluslarının evren mitolojilerinin temellerini oluşturur. adı geçen ulusların birçoğunun mitlerinde ilk yaratılışta, ilk var edilenlerin okyanuslar olduğuna inanılır. rig veda'ya göre: "başlangıçta her şey karanlıklar içerisindedir. hiçbir şey aydınlık değildir ve görülmez. her şey sularla kaplıdır." bundehişn'de "ilk yaratılan şeyin gözyaşı olduğu", "her şeyin sudan yaratıldığı" ifade edilir. rivayet-i pehlevi'ye göre: "her şey gözyaşından var edilmiştir."
müslümanlar arasında zerdüşt ya da mezdiyesna inanışı adıyla bilinen din inananları kur'an'da da belirtildiği gibi [hacc,12:17] "mecus" adıyla anılmaya başladılar. yine onlar kitap ehlinden kabul edilip kendilerine karşı bu kural gereği davranıldı.
rivayetlere göre zerdüşt, goştap hükümdarına gelerek, "ben allah'ın sana göndermiş olduğu peygamberim." dedi ve mecusilerin ellerinde bulunan kitabı kendisine verdi. o da kendisine iman etti ve mecusilik dinine girdi. * ancak zerdüşt dini bir tarafta halk arasında hızla yayılırken, diğer taraftan da eski inanışlarına dayanan geleneksel inanışlar zerdüşt inanç sisteminde birtakım yaralanmalara neden oldu. örneğin, tek tanrıcılık temeline dayanan zerdüşt inanışının tersine eski çok tanrılı inanış sisteminde yer alan eski devir iran tanrıları yeniden iran inanışına sızarak yerlerini almaya başladı. bu yoğun etkileşim sonucu ahura mazda, ehrimen karşısında yer alırken sonuçta zerdüşt'ün tek tanrı inanışına dayanan dini bir tür düalist inanışa dönüştü.
Reklam
zerdüşt, eski iran'a tek tanrıcılık/tevhid inancını getirmiştir. onun getirdiği din, tek tanrı inanışını temel alır. ondan önce iranlılar bir kısım tanrılara tapınmakta ve rahiplerin hazırladığı bir tür uyuşturucu, kutsal bir içkiyi içmekle uygulanan "haoma" kültürünü devam ettirmekte idiler. "haoma", bütün evrenin sıvı şekilde doldurulduğuna inanılan hayat tanrısı idi. zerdüşt inanışında daha sonraları "ormuzd" şekline dönüşmüş ve islami kaynaklarda da "hürmüz" olarak yer almış.
Ona göre gerçek ve tek tanrı Ahura Mazda'dır. Tek yaratıcı ve tek güç odur. Bizzat Zerdüşt 'ün ve ilk takipçilerinin kendi sözleri olan Gatalar'da , baştan başa Ahura Mazda bütün âlemlerin tek yaratıcısı(xuda)ve bütün iyiliklerin kaynağı olarak nitelendirilmektedir.
Arzularına ulaşamayanlar arasında rahat bir nefes Almak istiyorsan sen eğer sıyrıl heveslerinden Beyaz Dev senin ten ülkende vilayetleri bir bir ele geçirdiğinde Ona Rüstem darbesi indirirsen, yolun Rüstem'i sensin artık.
Mitolojinin Varlık Sebebi
Mitoloji, insanın arzularını gerçekleştirme yolundayken ortaya çıkan acizlikleri ve zayıflıkları yüzünden ya da beklenmedik gelişmelerden korkarak hissettiği güçsüzlük sonucu göstermiş olduğu bir tepkidir. Bu durumda, bu amaçla hayal gücünü sonuna kadar kullanır. Tanrılar işte bu şekilde var edilerek ortaya çıkarılır. Ardından da yeryüzü hükümdarları ve kahramanlara dönüştürülürler. Bazen de tam tersine, yeryüzü hükümdarları ve kahramanlarından mitolojik kişilikler yaratılmış olur. Böylece olağanüstü bir kişiliğin bütün özellikleri onlara verilir. Aşamalı olarak bu özelliklerle, maddi dünyanın sınırlı yeteneklere sahip yaratıklar olmanın çok ötelerine geçmiş, fizikötesi özellikler kazanmış olurlar.
Sayfa 47 - Pinhan Yayıncılık, 2012Kitabı okuyor
73 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.