Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özkan İzgi

9.4/10
8 Kişi
36
Okunma
1
Beğeni
1.703
Görüntülenme

Özkan İzgi Sözleri ve Alıntıları

Özkan İzgi sözleri ve alıntılarını, Özkan İzgi kitap alıntılarını, Özkan İzgi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yedinci ayda (23 Temmuz-21 Ağustos, 982), [Arslan Han] Yen­ te'nin [memleketine] dönüşünden önce 198 [Kao-ch'ang'a] vasıl oldu. [Bu sırada] bir Kitan elçisinin geldiğinden haberdar edildi. Elçinin yaban tavşanı gibi dudağı vardı. Bunu gümüş bir yaprakla örtüyor­du. Elçi krala (Arslan Han'a) dedi ki : "Han (Çinliler), Ta-tan (Ta­tar)lara sizin topraklarınız yolu ile bir elçi yollamış olduğunu duy­dum. Maksadı, sizin sınırlarınızda casusluk yapma teşebbüsüdür. Siz hemen onu [W ang Y en-te] Tatarlara yollayın. Sizinle oyalanması için izin vermeyin." Elçi devamla dedi ki : ''Kao-ch'ang önceleri Han (Çin) toprağı [memleketi] idi. [Netice olarak] Han (Çin) elçisi, ilerideki hareketlerine (düşüncelerine) uygun olarak sizin toprakla­rınıza casusluk yapmak için geldi. Siz bu işi araştırın." Yen-te kendi ajanları vasıtasıyla bu sözleri öğrendi ve krala (Ars­ lan Han(a) dedi ki : ''Ch'üan-jung 199 (Köpek barbarları), her za­man Çin'e muhaliftirler. Şimdi, onlar [bizim] aramızı açıyorlar. Ben onları öldürmek istiyorum." Kral [Arslan Han] rica ederek [bu düşüncelerden] Wang Yen-te'­ yi caydırdı ve [W ang Y en-te] vazgeçti. O [W ang Y en-te ], altıncı senenin beşinci ayında (5 Haziran-3 Temmuz 981) başşehri terketti (yola çıktı).
Sayfa 67 - Türk Tarih Kurumu Yayınları · Ocak 2000 ·
Çin’in üçüncü sülalesi olan Chou’lar (MÖ.1046-256) aslen bir Türk kabilesi olarak bilinmektedir.Çin’e ilk defa atı getiren bu sülale ve dolayısıyla da Türkler olmuştur.
Reklam
Tarih yazmak,tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat,insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.
Sayfa 397Kitabı okudu
SARAYLARDA VAZİFE GÖREN MEMURLAR DANIŞMANLAR «Tayanç ve Kengeşci» denen bu müşavirler, saraylarda en çok bulunan görevlilerdi. Bu danışmanlar ve danışmanlık müessesesi, Uygurlardan Moğollara da geçmiş olan, mühim bir teşkilâttır. KILAVUZLAR Devlet ve ordu içinde mühim bir mevkileri vardır. Ülkeyi çok iyi tanıyan bu kişiler, bilhassa, askeri alanda geniş bilgi sahibidirler. Bir savaş esnasında, bunların büyük rol oynadıkları bilinmektedir. MÜHÜRDARLAR «Tamgaçı» veya «damgacı» kelimeleri ile belirtilen bu kişilerin bü-yük salâhiyetleri vardı. Tâyin ve para işlerinde, fermanların mutlaka bunların mühürleri ile mühürlenmesi ve bu mühürlerinin yanında imzalarının da bulunması şarttır. HAZINE MEMURLARI Eski Türkçede «ağıcı» denen bu memurlar, halktan para toplayan devlet hazinedarları yahut veznedarlar idiler. Bazı metinlerde geçen «ağıcı uluğı» ise, baş veznedar, maliyenin en büyük memuru veya Mâliye Bakanı anlamında kullanılmıştır. ELÇİLER Eski Türklerin münâsebette bulundukları memleketlere yolladıkla-rı devlet temsilcileridir. Bu elçiler, gittikleri ülkelerin hükümdarları ile doğrudan doğruya temas kurarlar ve kağanın beraberlerinde getirdik-leri hediyelerini sunarlardı. DOKTORLAR «Emçi» adı verilen bu doktorlar saraylarda vazife görürler, ilâçları hazırlarlar ve aynı zamanda kırık çıkıkları da tedavi ederlerdi. Saraylarda, yukarıdaki memurlardan başka, falcılar, müneccimler, astronomlar, taşları işleyen yahut yazıtları yazan sanatkârlar, aşçılar, kuşçular ve saray kapıcıları bulunmaktadır.
Sayfa 79
Uygurlar bu yeni dinin tesiriyle yerleşik hayata geçmişler, edebiyatta, sanatta ve medeniyet alanında çok önemli eserler vermişlerdir. Hatta kendilerinden sonra gelen pek çok devlete «medeniyet hocalığı» yapmışlardır denilebilir. Durum bu kadar açık iken her nedense bizim tarihçilerimizden bazıları «Biraz da Türkleri zayıflatmak için kurulmuş olan bu tuzağa Uygurlar 763 senesinde tutulmuşlardır» diyebilmekte, bazıları daha da ileri giderek «Uygurlar Türk tarihine, Türk varlığına, Türk ırkına ve Türk kültürüne ihanet etmişlerdir» diye İslâmiyet Öncesi Orta Asya Türk Tarihinin bu en medenî ve Türklük için pek çok şey vermiş olan bu devlete böylesine hakaret edebilmektedir.
Sayfa 30 - Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 1986 ·
(..) Karluklar tarafından desteklenen Arap kuvvetleri ile Çinliler arasında 751 senesinde Talas'ta meydana gelen savaşta Çinliler ağır bir mağlubiyete uğramışlar ve aynı zamanda Tarım bölgesinin Uygurların eline geçmesine sebebiyet veren bu savaştan sonra Çin'de büyük olaylar cereyan etmiştir.
Sayfa 18 - Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 1986 ·
Reklam
birkaç vesika:
PAMUK TARLASI KİRALAMA VESİKASI Metin takıku yıl ikindi ay on yangık-a manga bay temür-ke kebez tarıku yir kergek bolup temiçi-ning po suw-takı uduru borlukın on tang kebez yak-a-ka tudtum bu on tang kebez-ni küz yangıda başı taşı birle birür men bu bcrluk-nmg negü kim salkı sekidi bolsar men temiçi bilür men bay temür bilmez tanuk nom kuli tanuk bolon bu nişan men temiçi -ning ol men temiçi ök bitidim Tercüme Tavuk yılı, ikinci ay, onuncu gününde bana Bay Temür'e pamuk tarlası (için) yer lazım olduğundan Temiçi'nin Fo nehrinin diğer tarafındaki bahçesinion, tang pamuk karşılığında kiraladım. Bu on tang pamuğu sonbaharda herşeyi ile vereceğim. Bu bahçede (yapılacak) herhangi bir iş olursa ben Temici Bileceğim -yapacağım-. Bay Temür Bilmiz -yapmaz-. Şahit Nom Kulı Şahit Bolon. Bu imza ben Temici'nindir- Ben Temici doğru olarak bitirdim -yazdım-. Vesika 1
Sayfa 117 - Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 1986 ·
Islâmiyetten önce Türkler arasında yayılmış dinlerin hiçbiri Türkler arasında derin ve silinmez izler bırakmış değildir.
Sayfa 29 - Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 1986 ·
İnsanların tarihten alabilecekleri mühim dikkat ve uyanıklık dersleri,bence devletlerin umumiyetle siyasi müesseselerin teşekküllerinde, bu müesseselerin mahiyetlerini değiştirmede ve bunların çözülme ve sonlanmalarında müessir olmuş olan sebepler ve amillerin tetkikinden çıkan neticeler olmalıdır.Mesela Osmanlı imparatorluğunun doğmasını gerektiren sebep ve amillerin tetkikinden çıkan netice,mühim olduğu gibi, bu imparatorluğun batmasına sebep ve amillerin tetkikinden çıkacak netice de o kadar mühimdir.Bu tetkiklerde,şüphesiz siyasi müesseseyi kuran milletlerin her görüş noktasından harsları derecesi mütalaa olunur: şahısların müsbet ve menfi tesirleri göz önüne alınır.
Sayfa 400Kitabı okudu
Atatürk'ün düşünceleri.
Milleti millet yapan, ilerletip yükselten kuvvetler vardır: Fikir kuvvetleri ve içtimaî kuvvetler...
Sayfa 380Kitabı okudu
51 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.