9.4/10
8 Kişi
37
Okunma
1
Beğeni
1.809
Görüntülenme

Özkan İzgi Sözleri ve Alıntıları

Özkan İzgi sözleri ve alıntılarını, Özkan İzgi kitap alıntılarını, Özkan İzgi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Moğolların Maveraünnehr’den sonra daha Batı’ya yönelmeleri ve Anadolu’ya kadar sızabilmeleri ve buralarda hakimiyet kurabilmeleri,hiç şüphesiz,Cengiz Han zamanında ortaya konulan ordu ile ilgili prensiplerin en iyi yürütülmüş olması kadar, Selçukluların da kendi iç siyasetlerinin bir aczi olarak kabul edilmelidir.1243 Kösedağ savaşından önce,Selçuklular içinde başlayan iç çekişmeler ve isyanlar, Moğolların kolaylıkla Doğu Anadolu’da hakimiyet kurmalarını sağlamıştır.
Sayfa 236Kitabı okudu
Eski Türklerin Şamanizm dininde herhangi bir kitabı olmadığından bu dinin reisleri -ki bunlara kam veya şaman adı verilirdi- bir çok vazifeleri olan kimselerdi. Şamanlar astronomiden anlarlar ve ay ile güneş tutulmalarından sonra geleceğe dair haberler verirlerdi. Şamanlara danışılmadan savaşa gidilmezdi. Şamanlar, hastalık ve ölüm zamanlarında da vazife görürler ve hastanın yanına giderek dua ederler, tedavide bulunurlardı.Şamanlık aileden aileye geçer ve daha çocukluk yıllarında büyüklerinden şaman adetlerini öğrenirlerdi. Büyük kısmı erkek olan şamanların yanısıra kadın şamanlara da rastlanmaktadır. Şamanlar ak ve kara olmak üzere, ikiye ayrılırlardı.Ak şamanlar iyi ruhlara,kara şamanlar ise kötü ruhlara hitap ederlerdi.
Reklam
Türklerde hayvan,bilhassa şu üç hususiyetinden dolayı,ehemmiyet kazanmıştır.Bir kere hayvan,bu insanların başlıca gıda maddesi olmuştur.Etini,günlük ihtiyaçları için pişirip yedikleri gibi,kurutarak ilerideki ihtiyaçlarını gidermek için de kullanmışlardır.Ayrıca hayvanın sütünden, derisinden ve yününden giyim eşyası olarak yararlanmışlardır. Hayvanın ikinci hususiyeti,Çin başta olmak üzere,ziraatçi ülkelerde mühim bir ticaret unsuru olması idi.Bunlar,hayvanlarını satıp kendi ihtiyaçları olan zirai ürünleri alırlardı.Hayvanın üçüncü hususiyeti ise,nakil vasıtası olarak kullanılmasıdır.Türklerin sahip olduğu hayvanların başında at gelmektedir.At, Türklerde yiyecek,ticaret vasıtası ve nakil aracı olarak ehemmiyet kazanmıştır. Bilhassa Çin ile Hunlar zamanında başlayan ticarette, at mühim bir yer almış ve hatta Çin sınırlarında at pazarları kurulmuştur.
Bir Türk kavminin kurmuş olduğu Chou sülalesine atın tesiri büyük olmuştur. Bu sülale zamanında bugünkü Şansi eyaletinde bir kuzey devleti olan Chao’lar bu komşularından ata binmeyi öğrenmişlerdir. Chao’ların ata biniciliği öğrenmeleri yanı sıra giyimde de bir değişiklik olmuş ve eskiden giydikleri uzun etekli elbiseleri bırakmışlar yerine,ata bindiklerinden dolayı, pantolon şekinde elbiseler giymeye başlamışlardır.
Türk destanlarından edindiğimiz bilgilere göre,eski Türk toplumlarında,herhangi bir kahramanlık alameti göstermeyen erkeğe isim verilmiyor,dolayısıyla o kişi adsız kalmaya mahkum oluyordu.
Sayfa 173Kitabı okudu
Shat’o Türklerinin inanışına göre,ok ve yay hem hukuki bir sembol ve hem de bir yemin aleti olarak kullanırdı. Ok göndermek bir emri bildirmek manasına gelirdi.Bu adet, o zamanki Çinlilere çok tesir eder.
Reklam
42 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.