Pierre Lemieux

Anarko-Kapitalizm yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
12
Okunma
1
Beğeni
666
Görüntülenme

Pierre Lemieux Sözleri ve Alıntıları

Pierre Lemieux sözleri ve alıntılarını, Pierre Lemieux kitap alıntılarını, Pierre Lemieux en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herhangi bir ekonomik kriz şu aşamaları takip eder: Paranın Devlet tarafından çıkarılması sonucu görülen kredi artışı ya da aynı sonucu veren dış bir etmen nedeniyle başlar. Değerli metallerin yeni yataklarının keşfi sonucunda görülen madeni paradaki artış örnek olarak gösterilebilir. Para hacminin genişlemesi, bankaların rezerv sistemleri ya da bankaların ödeme güçleri konusunda Devletin verdiği garanti yoluyla yansıtılır. Kredide görülen artış faiz oranlarının düşüşüne yol açar. Daha önce yarar getirmeyen yatırımlar verimli hale gelir ve yeni girişimlere başlanır. Girişimlere gösterilen talep ilk etapta anamal fiyatlarının ardından ücret enflasyonuna yol açar. Bütün bunların ardından talepte görülen artış, tüketim maddelerinin fiyatlarında da enflasyonu doğurur. Talebin artışına yanıt vermek için, girişimler faiz oranları üzerinden yeni bir artırıma girerler. Talepteki artış, diğer faktörlerin fiyatlarında görülen artışla birlikte girişimleri yatırım ve üretimdeki başlangıç düzeyine döndürmeye teşvik eder. Ekonomik döngünün gelişim evresinin ardından bir durgunluk dönemi başlar. Bütün faiz oranları ve fiyatlar aynı düzeyde artarak sistem başlangıç noktasına geri döner.
devlet, yerini serbest ve rekabetçi birleşmelere bırakmak zorundadır. anarko-kapitalizm klasik anarşizmden iki noktada ayrılır: ilk olarak, anarko-kapitalizm özel mülkiyeti yadsımaktan çok, değişik bireysel etkinlikleri uzlaştırmak amacıyla özel mülkiyet üzerine ku­rulmuştur. ikinci olarak, bütün bireylerin hakça eşitliğini ortaya koymakla birlikte toplu özgürlüğün neden olduğu ya da oluşturduğu maddi eşitsizlikleri kabul eder. böylece anarko-kapitalizm iki öğretinin birleşimi ve sınırı olarak ta­nımlanabilir.
Sayfa 7 - iletişim yayınları, pdf
Reklam
"Hayatta bazı şeyler bilgi ve deneyimden de öte bir öneme sahiptir" düşüncesini kanıtlamak amacıyla beyne elektrotlar bağlayarak her bireye sevişmek, bir roman yazmak, bir arkadaş edinmek gibi istediği deneyimi yaşayarak hissetmesini sağlayan bir deney makinesini ele alır. Birey daha önceden belirlenmiş bir süre boyunca makineye bağlanarak yaşamak istediği deneyimi programlayabilir. Oysa, bireylerin birçoğunun hayatlarını deney makinesine bağlı olarak geçirmeyi reddedecekleri bir gerçek değil midir? Neden? Nozick bu soruya şöyle yanıt veriyor: İlk olarak bizler sadece birtakım şeyleri hissetmek değil, bunları gerçek anlamda yaşamak istiyoruz. Hissederken duyduğumuz coşku ya da mutluluk daha önceden yaşanmış bir deneyime olan inancımızdan kaynaklanır. Herhangi bir kadınla sevişmenin nasıl olacağını hissetmiş ya da hissedecek olmayı bilmekle, aynı kadınla gerçek anlamda sevişmiş ya da sevişecek olmayı bilmek aynı değildir. Bununla birlikte bizler sadece birtakım şeyler yapmak değil, var olmak herhangi bir kişiliğe bürünmek istiyoruz. Sonuç olarak, deney makinesi bizleri düşlediğimiz deneyimlerle sınırlandırır, yeni deneyimleri keşfetmek amacıyla gerçeği araştırmamıza olanak vermez. Bireyi olmak istediği duruma dönüştürebilen ya da onun için, yaşamı boyunca gerçekleştirmek istediği her şeyi yapan daha kompleks yapıdaki bir makine, bizlerin gerçeklik içinde kendi başımıza yaşama isteğimizi yerine getirmede yetersiz kalır.
Sayfa 71 - Mutlak Bireysel Haklar Düşüncesi: Robert NozickKitabı okudu
Mahkemelerin Özelleştirilmesi
Özel hakemlerin kararları Devlet yetkisi olmaksızın nasıl uygulanabilir? Ortaçağ ticaret hukuku kapsamında (eski İrlandalılar'da olduğu gibi) ticari direniş ve kara liste gibi sosyal yaptırımlara karşı duyulan korku, mahkeme kararlarına saygıyı sağlamada yeterliydi. Dava vekili hakemin verdiği karara uymayan bir tüccar, kendisiyle birlikte
Anarko-kapitalizm klasik anarşizmden iki noktada ayrılır: ilk olarak, anarko-kapitalizm özel mülkiyeti yadsımaktan çok, değişik bireysel etkinlikleri uzlaştırmak amacıyla özel mülkiyet üzerine kurulmuştur. İkinci olarak, bütün bireylerin hakça eşitliğini ortaya koymakla birlikte toplu özgürlüğün neden olduğu ya da oluşturduğu maddi eşitsizlikleri kabul eder. Böylece anarko-kapitalizm iki öğretinin birleşimi ve sınırı olarak tanımlanabilir.
Özgürlüğün komünizme oranla daha çok tercih edilir olması durumunda ise ortak bir el tarafından organize edilmiş bütün endüstrileri serbestleştirmek, sigara üretimini, taşımacılığı ve dinsel ibadeti özgür kılmak gereklidir.”
Reklam
19 öğeden 21 ile 19 arasındakiler gösteriliyor.