Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Richard Rorty

Richard RortyDinin Geleceği yazarı
Yazar
8.1/10
8 Kişi
20
Okunma
13
Beğeni
1.388
Görüntülenme

Richard Rorty Gönderileri

Richard Rorty kitaplarını, Richard Rorty sözleri ve alıntılarını, Richard Rorty yazarlarını, Richard Rorty yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rorty ve Vattimo’ya göre kültür artık, bir soyaçekim varsayımından kaynaklanmıyor; kültür, kuşaktan kuşağa geçen bilgi idealinin yerini alarak, varoluşsal bir özyaratımla sonuçlanan, her dem yeni bir kendini-betimleme işleminden kaynaklanıyor.
'Derinliklerimizde her ne varsa, onu oraya biz kendimiz koymuşuzdur.'
Reklam
Dünyaya dışardan bakıldığında fark yoktur; bütün farklılık, dünyaya içerden bakıldığında ortaya çıkar.
Sayfa 92
Benim "niyetsel/yönelimsel olanla fenomenal olanı niçin "zihinsel" olanda bir araya getirme eğilimdeyiz?" sorusuna cevabım, Descartes' ın "tartışılamazcasına bilme" nosyonunu bu ikisi arasındaki gediği kapatmak için kullandığı şeklindedir.
Sayfa 75
Felsefi meselelerle meşgul olmak, gözün görmediği, kulağın işitmediği şeylerle ilgili olduğu için, gerek on yedinci yüzyılın yer kaplamayan tözü ve gerekse çağdaş bir yere yerleştirilemeyen düşüncelerin ve hislerin, müminlerin iyi saatte olmaları için dua ettikleri hayaletlerden felsefi bakımdan daha saygın olduğu düşünüldü.
Sayfa 74
Felsefe, paralel dağ sıralarının batıya doğru uzandığını bilmekle, sonsuza uzanan paralel çizgilerin hiçbir zaman birleşemeyeceklerini bilmek arasındaki farklılıkla, Sokrates' in iyi bir insan olduğunu bilmekle iyiliğin ne olduğunu bilmek arasındaki farklılığı incelemeyi üstlendi.
Sayfa 46
Reklam
Pragmatizm
Hakikat, "gerçeklikle temas" değil, Jamesçi anlamda "inanmanın bizim için en iyi olduğu şey" ve Deweyci anlamda "iddia edilebilirlik"tir.
Olur mu lan öyle şey
Rorty, ...Dewey' den hakikat denilen şeyin her durumda sosyal bir pratik meselesi olduğu yolundaki pragmatik hakikat anlayışını alır.
Her ne olursa olsun felsefenin “bir sona ulaşması” tehlikesi yoktur. Ne din Aydınlanmayla ne de resim Empresyonizmle sona erdi. Platon’dan Nietzsche’ye uzanan dönem Heidegger’in öne sürdüğü tarzda özetlenerek “geride bırakılmış” olsa da ve hatta yirminci yüzyıl felsefesi (on altıncı-yüzyıl felse­fesinin bugün bize göründüğü tarzda) bir dolup bir boşalan yararsız bir geçiş evresi olsa da, bu geçişin diğer tarafında “felsefe” denilen bir şey olacaktır.
. Gerçek, çağdaşlarınızın kaçmanıza izin verdiği şeydir. . . .
90 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.