Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sabiha Banu Yalkut

Sabiha Banu YalkutMelek Tavus'un Halkı Ezidiler yazarı
Yazar
8.0/10
8 Kişi
54
Okunma
1
Beğeni
1.086
Görüntülenme

Hakkında

TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra İstanbul Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünde öğrenim görüp, Berlin Özgür Üniversitesi’nin Etnoloji ve Dinbilim bölümünü bitirdi.[1] 1982'de Berlin'e yerleşti. 1979-1982 yılları arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yaptığı çok sayıda gezide Yezidi köylerini de ziyaret etti. 1988-1995 arası Berlin ve Batı Almanya'nın çeşitli kentleri ile Mardin'in Midyat ilçesinde alan çalışması yaptı.[2] Master tezi olarak sunduğu çalışması hem Almanya'da hem Türkiye'de yayınlandı ve ilgi gördü. Orhan Veli'nin "Erol Güney'in kedisi" adlı şiirinden yola çıkarak yaptığı “Yaşamın Sürüklediği Yerde- Erol Güney’in Yaşam Öyküsü” adlı belgeseli "Kültür Bakanlığı Özel Ödülü"ne layık bulundu
Tam adı:
Sabiha Bânu Yalkut-Breddermann
Unvan:
Türk etnolog, dinler tarihi uzmanı ve yazar
Doğum:
1952

Okurlar

1 okur beğendi.
54 okur okudu.
1 okur okuyor.
17 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Biri öldünce Êzidiler onun "giysi değiştirdiğini" (kiras guharin) söylerler. Beden geçicidir ama ruh ölümsüzdür."
Sayfa 53 - Dini Bilinçte DeğişimKitabı okudu
"Her şey aynı kaynaktan gelir, yaşam, ölüm, her şey; iyi ya da kötü hep aynı öze sahiptir. Önemli olan bunun dozudur."
Sayfa 48 - Dini Bilinçte DeğişimKitabı okudu
Reklam
Êzidîlerde ibadet
"Cami ya da kilise gibi birlikte dua ettiğimiz bir ibadet yerimiz yok. Genellikle günde iki kez dua ederiz, bir güneş doğuşunda, bir de güneş batışında. Dua ederken yüzümüzü güneşe çevirmemiz gerek. Çünkü güneş, yani 'Şeyh Şems' bizde kutsaldır. Dualarımızı Kürtçe okuyoruz."
Sayfa 50 - Dini Bilinçte DeğişimKitabı okudu
"Pek çok insan dünyaya ancak kendi penceresinden bakarak, diğerlerinin tasavvur ve düşüncelerini hep kendisininkine tercüme ediyor, karşısındakini ancak bu tercüme yoluyla algılayabiliyor."
Sayfa 11 - ÖnsözKitabı okudu
"Sanırım Mezopotamya'da yılın hemen hemen her gecesi gökyüzü bu denli bulutsuz ve açıktır. Yıldızları bir bir sayabilirsiniz. Gökyüzünü seyrederek yaptığım görüşmeler, dinlediğim Êzidî deyişleri, şarkıları, hikâyeleri sanki yıldızlara ulaşıyor, ora da asılı kalıyordu."
Sayfa 18 - GirişKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Yezidiler … Dini inançlarının kurbanı olan bir halk . Müslüman ve Hıristiyan komşuları tarafından dışlanmış , lanetlenmiş bir halk . Okurken boğazımın düğümlendiği çok yer oldu :(( Ne acılar çekilmiş zamanında , ne acılar çektirilmiş zamanında .. Varsa bir Tanrı , en büyük hatası insanı yaratmaktı kesinlikle . Düşünsenize bardaklarından su içiyorsunuz , siz gittiğiniz an o bardak kırılıyor . Çünkü siz haramsınız , lanetlisiniz , zındıksınız , şeytansınız … Bir halkın kimlik mücadelesini okumak çok hüzünlüydü gerçekten . Ezilmelerini , öldürülmelerini , topraklarından sürülmelerini , özlemlerini , var olma mücadeleleri anlatılıyor . Yazar 136 sayfaya bir sürü şey sığdırmış . Çok çok çok etkilendiğim bir okuma oldu .
Melek Tavus'un Halkı Ezidiler
Melek Tavus'un Halkı EzidilerSabiha Banu Yalkut · Metis Yayıncılık · 201654 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Melek Tavus’un Halkı…
Ezidiler… Tarih boyunca zulümler, soykırımlar yaşamış bu halkın hikayesi beni derinden etkiledi. Kütüphanede kitapların arasında dolanırken bu kitabın ismi çok dikkatimi çekti; Melek Tavus’un Halkı Ezidiler. Hemen elime alıp birkaç sayfa okumak istedim. Cümleler, sayfalar su gibi akıyordu elimde. Kitabı ödünç alıp not alarak okumaya başladım.
Melek Tavus'un Halkı Ezidiler
Melek Tavus'un Halkı EzidilerSabiha Banu Yalkut · Metis Yayıncılık · 201654 okunma