Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seyit Ali Kahraman

Seyit Ali KahramanEvliya Çelebi ile Devri Alem yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.2/10
11 Kişi
74
Okunma
5
Beğeni
2.395
Görüntülenme

Seyit Ali Kahraman Gönderileri

Seyit Ali Kahraman kitaplarını, Seyit Ali Kahraman sözleri ve alıntılarını, Seyit Ali Kahraman yazarlarını, Seyit Ali Kahraman yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
9/10 puan verdi
mükemmel görünen bir çalışma
Bu kitabı Türk Dil Kurumu çıkarmış. Fiyat ve baskı kalitesi yanında içerik zenginliği nedeniyle görür görmez aldım.Umarım yanılmamışımdır.Turk Dil Kurumu son dönemde güzel kitaplar çıkarmaya başlamış.
Evliya Çelebi ile Devri Alem
Evliya Çelebi ile Devri AlemSeyit Ali Kahraman · Türk Dil Kurumu Yayınları · 20137 okunma
480 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Dem-be-dem meclis-i gülşen
N’ola bu lāleyi elden ele gezdürse kibār TOḪM-I NADİRdür anı itmeyelüm istikŝār İncelememe Halîmgirây Sultan'ın lâle beytiyle başlamak istedim. Belki de hayatım boyunca okuduğum nadir kitaplardan biri olacak
Şükûfenâme: Osmanlı Dönemi Çiçek Kitapları
Şükûfenâme: Osmanlı Dönemi Çiçek Kitapları
. Kitap Osmanlı İmparatorluğu devri içerisinde yazılmış olan çiçek kitaplarını (Şükûfenâmeleri) tanıtmıştır. Girişte genel
Şükûfenâme: Osmanlı Dönemi Çiçek Kitapları
Şükûfenâme: Osmanlı Dönemi Çiçek KitaplarıSeyit Ali Kahraman · Kültür A.Ş. · 20151 okunma
Reklam
TAKVIMÜ’L-KIBÂR MIN MI’YÂRI’L-EZHÂR
Bağçe-i Hâs şükûfecisi Tabîb Mehmed Aşkî Efendi tarafından yazılan eser altmış yapraktır. Tabîb Mehmed Aşkî Efendi, çiçeğe, özellikle lâleye büyük merakı olan Sultan III. Selim döneminde yaşamış ve ömrünü çiçekleri incelemeye vakfetmiştir. 1730 yılına kadar yetiştirilen lâleleri üç devreye ayırarak ele alır. Yazar, İstanbul’da lâlenin sevilip yayılmasına Ebussuûd Efendi’nin öncülük ettiğini yazmaktadır. Kaynaklar, Kanunî Sultan Süleyman’ın bu ünlü şeyhülislamının bahçeciliğe son derece meraklı ve güzelliği dillere destan bir bahçe sahibi olduğundan söz ederek Nur-ı Adn isimli lâlenin sahibi olduğunu kaydeder. Bu risalede verilen bilgiye göre, Ebussuûd Efendi’ye Anadolu’da Bolu sahralarında yetişen lâlelerden beyaz bir lâle hediye edilmiş, o da bunu kendi bahçesinde yetiştirmiş ve İstanbul’un ileri gelenleri de ondan öğrenip yetiştirmişlerdir. Görsel: ↓
LÂLEZÂRÎ MEHMED EFENDİ ŞÜKÛFENÂMESİ
1727-28 tarihli eserin yazarı Lâlezârî Mehmed Efendi, Sultan III. Ahmed ve damadı Nevşehirli İbrahim Paşa devrinde ser-şükûfeci, yani baş çiçekçiydi. Kitap, lâlenin özelliklerinden ve yetiştirilmesinden söz etmektedir. Görseller: 1. Mûlûkî 2. Yâkûti 3. Cüce Moru ↓
Kâtmer Şakâyık, Abdullah Efendi Şükûfenâmesi
Nergis Cezayir’den gelmiştir ve bunu Ahmed Çelebi adında birisi ekmiş, çiçek yetiştiğinde açan sarı nergisten Üsküdarlı Mahmud Efendi’ye (Aziz Mahmud Hüdâî) götürmüştür. Aziz Mahmud Hüdâî de kendisinden bu işe, yani çiçek yetiştirmeye devam etmesini istemiştir. Ahmed Çelebi’den sonra bu çiçeği ekip yetiştirenler; Molla Çelebizâde, Salih Efendi, Ulvan Kapudanzâde, Bey Dede Efendi, Çelebi Cüce, Çorbacı Ağa, Hekimbaşı, Hasan Kapudanzâde, Sarı Abdullah Efendi, Hattat Mahmud Çelebi, Mehmed Efendi’dir. Eser onüç bölümden oluşmuştur. . Görseli için:
Millet Kütüphanesi, Ali Emirî, Tabiiye kısmı no: 169, 170.Kitabı okudu
Âlem-ârâ Şükûfenâmesi, Çorbacı Nergisi
Beyt Hâtırın levhinde nakş et resmini Âlem-ârâdır unutma ismini Berkleri ensiz, uçları sivri, kenarları câbecâ iç yüzüne bükülür ve ba'zı önüne eğilir, yine uçları ardına kaçar, nîm yay döner, meydânları düz, kadehleri vasat tûlü, eninden ziyâdece, dibi ağzı bir, kenârları düz, bedenleri tereklü, içlerinde üçer dâne alçak ve yine üçer dâne anlardan alçakça habbeleri var. Ortalarında birer dâne alçak dalları var. Kâmilü'l levn bir tuhfe sarıdır. Tophâneli Hattât Mahmûd Çelebi'de zuhûr eylemiştir. . Görseli için:
Müneccimbaşı Süleymanisi, 4077, 8b-9a, NuruosmaniyeKitabı okudu
Reklam
Yeditepe Yayınevi
Evliya Çelebi
Evliya Çelebi
’nin muazzam eseri Seyahatnamenin 1.kitabını (İstanbul) günümüz Türkçesiyle basmış. Devamı yakında gelecek sanıyorum. Eserin tercümesini
Seyit Ali Kahraman
Seyit Ali Kahraman
yapmış. Fiyatı biraz daha uygun olabilirdi. Uzun süreden beri edinmek istediğim bir eserdi. Umarım orijinal metine sadık kalınmıştır. İnşallah kütüphanemin üyeleri arasına girebilir.
Evliya Çelebi'ye babasından öğüt
"Rıza lokmasına kanaat eyle, eline giren malı da israf etme, kanaatle geçin. ‘Kanaat tükenmez bir hazinedir.’ Demişler. Sağlık ve sayrılıkta lazım olur, dünyalık akçeyi lokma ve hırka için saklayıp namerde muhtaç olma"
Sevdiğin için sevdiğinin cisimleşmiş ruhusun, onu severim ki bir taze gonca-i verd- i handan (yeni açılan gonca) takınmıştır.
“Edemez def’ sakınmağla kazâyı kimse Bin sakınsan yine ön son olacak olsa gerek.”
Reklam
Fatih Mehmed Han İstanbul’un fethinden sonra bütün İslâm ordusunu Okmeydanı’nda toplayıp büyük ziyafetler edip eteğine hun doldurup Müslüman gazilere dağıttı. Farsçada hun ekmeğe derler.O gün hun dağıttığı için Acem âlimleri de hunkâr dediler.
Merhum Koca Mustafa Paşa şeyhi merhûm Hasan Efendi hazretleri ol kadar talibler ve râğıblar imişler ki beher Cum'a bağçevanlar ile sa'dethanelerinde sohbetler edüp şükûfe müzakeresi ederler imiş.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Arşiv Serisi-3(Nuruosmaniye Kütüphanesi)
Sevse dil dilberin şemayilini Sever anın kamu vesayilini
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Arşiv Serisi-3(Nuruosmaniye Kütüphanesi)
"Gül cennet çiçeklerinin ulusu ve beğidir" Hadîs-i Şerîf
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Arşiv Serisi-3(Nuruosmaniye Kütüphanesi)
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.