Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

V. İ. Dobrenkov

V. İ. DobrenkovMarksizm Ve Psikanaliz yazarı
Yazar
9.5/10
3 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
1.410
Görüntülenme

V. İ. Dobrenkov Sözleri ve Alıntıları

V. İ. Dobrenkov sözleri ve alıntılarını, V. İ. Dobrenkov kitap alıntılarını, V. İ. Dobrenkov en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Erich Fromm
Insan doğasının ihtiyaçlarının giderilmesini engelleyen toplumlar, yabancılaşmış, nevrotik bireyler ortaya çıkarır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Erich Fromm
Kapitalist toplum, büyük gruplara kolay uyum sağlayan, tüketmeye, hep daha çok tüketmeye şartlandırılmış, beğenisi standart kişiler ister.
Reklam
İnsan, kapitalist toplumda, yaşamının anlamsızlığını, yaptığı her şeyin sıkıcı ve tekdüze olduğunu fark ederse, istediği şekilde düşünemediğini, istediklerini gerçekleştiremediği ve özgür olmadığını kavrayacaktır. Fromm’a göre böylece birey, içinde bulunduğu toplumdaki işlevini tam olarak yerine getirmeyecektir.
Marx açıkça göstermiştir ki, insanlık konumu, tarihsel koşulların dışında, soyut bir olgu olarak ele alınmaz. Çünkü toplumsal olma özelliği tüm hareketin genel özelliğidir.
Fromm, burjuva düşüncesi çerçevesi içinde kalan liberal- radikal bir araştırmacıdır. Toplumsal konulara ilişkin çok çelişkili kuramsal görüşlerinde, devrimci toplumsal kuramların ögeleri ve bunlarla bağdaşmayan idealist-metafizikçi görüş açısı yan yana bulunmaktadır.
Karl Marx
Toplumun maddi gücüne egemen olan sınıf, manevî gücüne de egemendir.
Reklam
Fromm insanın toplumsal etkinliğinin içeriğini ve yönünü, toplum tarafından onaylanmış ve toplum üyelerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş örnekler ve normlar aracılığıyla belirlendiğine inanır. Fromm’a göre insanın gerçek, doğru, aklı başında saydığı her şey kendi toplumunun onayladığı klişelerdir. Bu klişelere uymayan ve farkına varılma alanının dışında tutulan her şey işte bilinçdışıdır.
Her birey toplumsal ve biyolojik yapısına bağlı olan şu ikilemi taşır: doğumdan başlayan “hayvanlık ve insanlık” ilkeleri aynı anda ve birlikte insanı etkileri altında tutarlar. Bu iki ilke, insan ve doğa arasında varolan çelişkinin ürünü ve insanlık konumunun sonucudur.
Insanın kendi varoluşuna anlam kazandırma ihtiyacı, ya doğa ile özgün bağlara dönüp sürü içinde silinmesiyle ya da tüm yeteneklerinin yaratıcı biçimde geliştirilmesiyle karşılanabilir. Ikinci durumda insan, biricikliğinin, iç dünyasının bilincine varır ve sonuçta özgüven ile güçlülük sağlar.
Görülüyor ki birey, toplumdan soyutlanmış bir varlık değildir. Daima şu ya da bu sınıfın temsilcisidir ve bağlı bulunduğu sınıfın gelişimini sağlayan bir araçtır. Marksist kurama göre bir bireyin, insan olarak kendi toplumsal ve sınıfsal özünü kapsamlı şekilde özümleme derecesini, her bireyin kendi kişiliği belirler, insanın kendi özünden kaynaklanan istemlerini korumaktaki becerisi ve gücü, Fromm’un bizi inandırmak istediği gibi bireyin kendini toplumun şuurlarının üstüne yükseltmesi ve dünya yurttaşı olmayı başarmasıyla gerçekleşmez. Birey; egemen sınıfın istemlerini önemsemediği, kendisini yanıltmacalardan kurtardığı, kendi toplumsal-tarihsel özünü kavradığı zaman, ezilen sınıfın gerçek evrensel insanlık ilkelerinin toplamı olan çıkarlarının koruyucusu olmayı başarabilir ve bu çıkarların gerçekleşmesini sağlayabilir.
32 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.