Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

William Bixby

William BixbyGalileo ve Newton'un Evreni yazarı
Yazar
8.5/10
9 Kişi
30
Okunma
1
Beğeni
862
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
1934
Ölüm:
1993

Okurlar

1 okur beğendi.
30 okur okudu.
2 okur okuyor.
25 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
kalıplaşmış düşüncelere başkaldırı
Bu durum beni öylesine üzüyor ki aydın kişilerin genellikle izledikleri alışılagelmiş yollardan biraz ayrılmak umut ve çabasıyla giriştiğim bu çalışmalar için harcadığım zamana lanet okuyorum. Yazdıklarımın bir bölümünü dünyaya yaydığım için pişmanlık duymakla kalmıyorum: henüz elimde olanları da yok etmeyi, hepsini alevlere atmayı düşünüyorum...
Sayfa 88
yere düşen bir elma
Genelde sanılanın tersine"düşen elma" Newton'un kafasına çarpmadı. Buna gerek de yoktu. Yere çarparken çıkardığı yumuşak çarpma sesi Newton'un düşünmeye başlaması için yeterliydi.
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
Galileo yaşama sevinci ve coşku dolu bir mücadeleciyken, Newton büyük sırlarını savunmak için savaşmaktansa onları kendine saklamayı yeğleyen, sessiz sakin bir münzeviydi.
Aristoteles'in bir tür ermiş mertebesine varmasından önce kimsenin ona karşı çıkacak zeka ve büyüklüğü gösterememiş olması büyük talihsizlikti. Ortaçağda onun yazdıkları manastırlar, kilise okulları ve üniversitelerde hiç sorgulanmadan öğretiliyordu. İleri sürdüğü teoriler Hıristiyanlığın birer dogması haline geldi ve onlara karşı çıkan herkes sanki Tanrı'yı sorguluyormuş gibi cezalandırıldı. Böylece Aristoteles'in astronomi ve fizik alanlarındaki yanlış ve kanıtlanmamış fikirleri korunmuş oldu; Galileo'nun yaşadığı dönemde, ünlü filozofun ölümünden yaklaşık on dokuz yüzyıl sonra bunlar hâlâ öğretilmekteydi. Bu uzun süre içinde kilise, Aristoteles yasalarını kabul etmekten hiç şaşmadı. Ayrıca, bütün okullar kilisenin denetimi altında olduğundan, Aristoteles'in teorileri bilginlerce de kabul edilmekte ve bütün Avrupa'da öğretilmekteydi. Az sayıda birkaç bilimci, Yunanlı filozofun gezegen hareketleri konusundaki teorilerinin yanlış olduğunu deney yoluyla göstermiş, hatta bazıları Aristoteles ile çelişen kitaplar bile yazmıştı. Ancak, Galileo'nun yaşadığı döneme kadar Aristoteles teorilerine karşı gelen çoğu kişide, Galileo'da bulunan birşey eksikti: Düşüncelerinin doğruluğu uğruna savaşmayı göze alma kararlılığı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
183 syf.
8/10 puan verdi
Avrupa'nın adım adım Skolastik düşünceden kurtuluşunu anlamak için güzel bir kitap. ''Tanrı'nın kendimizin bulabileceği şeyleri, özellikle de Kutsal Kitapta hiç sözü geçmeyen bu bilimleri kendisinin öğrettiğine inanmanın gerekli olduğunu sanmıyorum. Onun Kutsal Kitaplar yoluyla insana göklerin nasıl hareket ettiğini öğretmeyi değil, insanın göklere(cennete) nasıl gideceğini öğretmesini amaçladığını, bir bilimci ve gerçek bir Katolik olarak vurguluyorum.''(dinden çıkmakla itham edilen Galileo'nun savunması) Biz Müslümanlar olarak son 2 asırdır sürekli batıdan dayak yeme sebebimizin, batının kurtuldukça aydınlandığı Skolastik düşünceyi, 1580 yılında İstanbul rasathanesini günah diye top atışlarıyla yıkarak adım adım bizim benimsemeye başladığımızı farkediyorum. Batı İncil'in bir bilim kitabı olmadığını anlayalı 500 seneyi geçti. Biz ne zaman İslam'ın ve Kuran-ı Kerim'in ağırlıklı olarak bir adalet, tevhid ve ahlak kitabı olduğu hakikatini altın çağımızdaki gibi tekrar benimseyeceğiz?? Allah'ın defalarca "o aklınızı niçin kullanmıyorsunuz" demesine rağmen..
Galileo ve Newton'un Evreni
Galileo ve Newton'un EvreniWilliam Bixby · Tübitak Yayınları · 200230 okunma
Reklam
183 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Manevi Miras
"Galileo' nun öldüğü yıl olan 1642' nin 25 Aralık Noel gününde Newton' un doğduğu ileri sürülerek manevi mirasın aktarımında tanrısal bir girişim çağrıştırılmıştır." Önsözü ile bile içine çeken bir kitap oldu. Yalın ve sade anlatımı, güzel baskı ve iri puntoları ile akıcı, hızlı ve anlayarak bitirilebilen bir kitap. Kısa hayat hikayeleri, uğraşıları ve bilime katkılarının güzel bir sentezi yapılmış.
Galileo ve Newton'un Evreni
Galileo ve Newton'un EvreniWilliam Bixby · Tübitak Yayınları · 200230 okunma
183 syf.
9/10 puan verdi
Kitapta en çok dikkatimi çeken nokta Edmund Halley'in Newton'un Newton olmasında bilimin bugün burda olmasında oynadığı büyük rol oldu. teorik fizik okurları için okudukları klasik biyografi kitapları dışında bir biyografi kitabı olduğunu düşünüyorum. Şimdiden iyi okumalar.
Galileo ve Newton'un Evreni
Galileo ve Newton'un EvreniWilliam Bixby · Tübitak Yayınları · 200230 okunma