Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yaprak Zihnioğlu

Yaprak ZihnioğluKadınsız İnkılap yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.9/10
17 Kişi
59
Okunma
3
Beğeni
2.485
Görüntülenme

Yaprak Zihnioğlu Yorumları ve İncelemeleri

Yaprak Zihnioğlu yorumları ve incelemelerini, Yaprak Zihnioğlu kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yaprak Zihnioğlu puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
336 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Üç Novella: Şebab-ı Tebah, Benliğim Benimdir!, Güzellik Kraliçesi’nin peşine düştüm, hiçbir yerde bulamadım.Bu novellaların yazarı Nezihe Muhiddin’in kim olduğunu bilmiyordum.Bu benim ayıbım elbette.Yaprak Zihnioğlu’nun Kadınsız İnkılap Nezihe Muhiddin, Kadınlar Halk Fırkası, Kadın Birliği kitabını okurken öğrendim Nezihe Muhiddin’in kim olduğunu.Çoğu Türk kadını gibi benim de beynime yerleşmiş, “Türk Kadını siyasal haklarını, seçme ve seçilme hakkını mücadelesiz kazandı, her şey tepeden inme verildi.”diye. Hiç de öyle olmamış oysa... Nezihe Muhiddin II. Meşrutiyet döneminde yayın hayatına girmiş, fikirleriyle göze çarpmış, polemiklere girişmiş, Cumhuriyet’in kuruluş döneminde kadınlardan beklenmeyen isteklerde bulunmuş, Kadın Halk Fırkası’nı kurmaya çalışmış engellerle karşılaşınca Türk Kadın Birliği’ni kurarak, Türk kadınlarının siyasi haklarını elde etmek için mücadele etmiş öncü bir kadın. Dönemin iktidarı ile ters düşünce, bilinçli olarak unutturulmuş. Yaprak Zihnioğlu’nun bu incelemesini okurken özellikle Cumhuriyet gazetesinde yer alan kadını küçümseyen, adeta dalga geçen karikatürleri görünce, Yunus Nadi’nin Nezihe Muhiddin’in Kadınlar Birliği’nden istifası üzerine kaleme aldığı yazısında “ Oh, diyoruz aman kurtulduk! Artık her gün kusma eğilimi içinde bunalmaktan kurtulduk!” ifadesi yaraladı beni. Geç de olsa Nezihe Muhiddin’i tanıdım.Umarım yakın zamanda, eserlerinin yeni baskılarına da kavuşuruz.
Kadınsız İnkılap
Kadınsız İnkılapYaprak Zihnioğlu · Metis Yayıncılık · 201959 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap geçen yüzyılın sonlarında doğmuş ve bu yüzyılın başlarının geçiş toplumunda etkin rol almış önemli bir feminist düşünür ve eylemci olan Nezihe Muhiddin in Türk Kadınlar Birliği nasıl kurduğunu nelerle mücadele ettiğini CHF ile mücadelelerini ve nasıl bertaraf edilip tarihten silindiğini ele alıyor. Çağının ilerisinde olan Muhiddin siyasi hayattan bertaraf edildikten sonra kendi kabuğuna çekilmiş ve akıl hastanesinde ölmüştür. Türkiye 1. Dalga feminizm öncülerinden Nezihe adı unutturulan ve tarihten silinmeye çalışılan fakat bıraktığı izler silinmeyen mücadeleci bir kadındır.
Kadınsız İnkılap
Kadınsız İnkılapYaprak Zihnioğlu · Metis Yayıncılık · 201959 okunma
Reklam
336 syf.
9/10 puan verdi
Kadınlar Halk Fırkasının kurucusudur Nezihe Muhittin. Söylemleri ile yanlış anlaşılmaya sebep olmuş ve eleştirilere maruz kalmıştır. Bu yüzden 1930 senesinden sonra adı tamamen silinmiştir; oysaki etkin olduğu dönemde kadın hakları için çok çalışmış, çokça dil dökmüştür. 1954 senesinde akıl hastanesinde yapayalnız vefat etmiştir... (mutlaka okuyun!)
Kadınsız İnkılap
Kadınsız İnkılapYaprak Zihnioğlu · Metis Yayıncılık · 201959 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nezihe Muhiddin:Bugün oy kullananan kadınların bu hakkı elde etmeleri için olağanüstü mücadele etmiş bir kadın Bu kitap bu kadının direniş hikayesidir Bu kitap Kadınlara seçme ve seçilme hakkının altın tepside sunulmadığının mücadele ile alındığının göstergesidir.. Gönlü demokrasiden yana olan her kadının okuması gereken kitaptır Ben kitaptan çok yazardan bahsedeyim Osmanlı döneminin ilk piyes ve oyun yazarıdır Nezihe Muhiddin Türkiye'de ki feminist hareketin öncüsüdür Mary Wollstonecraft'tan etkilenmiştir Osmanlı sonrası kurulan cumhuriyet te kadınlara seçme hakkı alınması için başkaldırmış mücadele etmiş ve kazanmıştır Cumhuriyet'in ilk siyasi partisinin kurucusudur aynı zamanda ilk kadın milletvekili adayıdır İstanbul'dan Partisi kapatılmıştır Dönemin cumhuriyet gazetesi yazarı napacak mecliste mont modası mı konuşacak diye alay etmiştir Parti kapatılınca yolsuzluk iftirası atılmıştır kendisine ama başarılı olamamıştır iftirayı atanlar Parti kapatılınca dergi kurmuştur ilk kadın dergisinin kurucusu baş yazarı ve editörüdür Ama dergi de kapatılmıştır.. Mücadele devam etmiştir kadınlara seçme seçilme hakkını almayı başarmıştır Mücadele dolu hayatı tımarhane de bitmiştir Bugün bu hakkın bedeli bu olmuştur Türkiye nin Rosa lüxemburg udur Tüm kadınların tanıması okuması bilmesi ümidi ile Ve bu oy hakkı için ödenen bedelin kıymetini bilmesi ümidi ile saygılar
Kadınsız İnkılap
Kadınsız İnkılapYaprak Zihnioğlu · Metis Yayıncılık · 201959 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
Kesinlikle Türkiye özelinde kadın tarihini merak edenlerin okuması gereken bir kitap. Tanzimat itibariyle 1935’li yıllara kadar kadınları ve kadın haklarıyla ilgili verilen mücadeleleri anlamanıza yardımcı olacak bir kaynak. Nezihe Muhiddin’in sadece ataerkil düzenle değil dönemin ileri gelen aydın kadınları dahil olmak üzere bir çok aydına karşı
Kadınsız İnkılap
Kadınsız İnkılapYaprak Zihnioğlu · Metis Yayıncılık · 201959 okunma