Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yaşar Çoruhlu

Yaşar ÇoruhluTürk Mitolojisinin Ana Hatları yazarı
Yazar
8.9/10
104 Kişi
447
Okunma
53
Beğeni
3.678
Görüntülenme

Yaşar Çoruhlu Sözleri ve Alıntıları

Yaşar Çoruhlu sözleri ve alıntılarını, Yaşar Çoruhlu kitap alıntılarını, Yaşar Çoruhlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Dünya Beyi” öldükten sonra ne oldu? Kültigin, Bilge Kağan, Atatürk öldükten sonra ne oldu ise o oldu. Yavaş yavaş tanrısal düzen bozuldu. Değersizler değerli konumuna geçti, değerli olana değer verilmedi, ahlak, fazilet, erdem sona erdi. Dünyanın çivisi çıktı.
Sayfa 212Kitabı okudu
Ay Dede adlandırması açığa kavuştu
Türklere ait birçok efsane, masal ve hikâyede ay "erkek" , güneş "dişi" olarak algılanır.
Reklam
Değişik dinlere giren Türk topluluklarında görüldüğüne kısmen benzer şekilde İslamiyeti kabul ederek Müslüman olan Türk toplulukları da daha eski mit ve inanışlarını İslami kavramlarla uyuşturmaya çalışarak sürdürdüler. Özelikle Tarikatlar dünyasında İslâm dışı mit ve simgeler büyük rol oynadı.
Sayfa 92
Çeşitli araştırmalara göre ilk ve en etkili şamanlar kadınlardı. Ancak daha sonra bu işte baskın rol almaya başlayan erkek şamanlar, ilk dönemlerde kadın şamanların büyük etkisi nedeniyle görünüş bakımından kadın şamanlara benzemeye çalışmış olmalıdırlar.
Sayfa 101Kitabı okudu
Türk astrolojisinde gök unsuruna bağlı olarak, Ögel'in aktardığına göre, Küçükayı burcu bir arabayı çeken iki at ve Büyükayı burcu ise onu kovalayan yedi kurttan oluşmuştu ve Yakutlar ayın evrelerinin oluşmasını, kurt ve ayıların dolunayı yemesine bağlıyorlardı.
Sayfa 135Kitabı okudu
Zaman tanrısı buyurunca insan oğlu hep ölümlü yaratılmış.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Batı mitleri daha çok kötülüğün egemen hale gelerek varlığı yok etmeye çalıştığını ifade eder, oysa Doğu anlayışlarında bu düşünceden daha çok varlığın iki tarafının birbiri ile mücadele etmek suretiyle yaşam enerjisini, yani varlığı sürdürdüğü anlayışı vardır.
Bu yeni Müslümanlar (Karahanlılar) o dönemde dahi kendi soydaşları olan Uygurlara saldırıyor ve Müslüman olmadıkları için onlara hakaret ediyorlardı.
Türk Mitolojisinde Kozmolojik Tasarımlar: Evren/ Dünya
Çeşitli araştırmacılara göre, Türkler Çinlilere benzer şekilde, yeryüzünü bir dikdörtgen veya kare biçiminde tasarlıyorlardı. Bu dörtgen içerisinde var olduğu düşünülen daire ise gökyüzünü temsil ediyordu. Bu şeklin merkezinde kutsal olarak kabul edilen bir dağ (Ötüken Dağları, Kan-Tengri, Altun-Kiş (Altın Orman) gibi isimlerle anılan dağlar) ve çeşitli katlara ayrılmış gök ile yeri birleştiren Dünya Ağacı bulunuyordu. Yeryüzü dört yöne bölünmüştü.
Gök ve yer (su-atalar) formülü evrenselci bir karaktere sahip, eski Türk dinine bağlı dikotomik bir anlayışa işaret etmektedir. Orhun yazıtlarında da bu anlayışı gösteren çeşitli ifadeler vardır. Bu husus Çin kültüründeki ying ve yang (yer ve gök) ilkesinin Türk kültürüne özgü bir ifadesidir ve Türk sanatında bunun en güzel yorumunu hayvan mücadele sahnelerinde buluyoruz.
553 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.