Zehra Yaşın Dökmen

Toplumsal Cinsiyet yazarı
Yazar
8.1/10
39 Kişi
179
Okunma
3
Beğeni
2.803
Görüntülenme

Zehra Yaşın Dökmen Sözleri ve Alıntıları

Zehra Yaşın Dökmen sözleri ve alıntılarını, Zehra Yaşın Dökmen kitap alıntılarını, Zehra Yaşın Dökmen en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yalnızlık özneldir.
''Bazı insanlar uzun süre yalnız kaldıkları hâlde kendilerini yalnız hissetmeyebilirler; bazı insanlar da kalabalık içinde bile kendilerini yalnız hissedebilirler.''
Kişinin biyolojik cinsiyeti,kısaca cinsiyeti,kadın olabilir ama bu bilgiden hareketle o kişinin toplumsal cinsiyetinin mutlaka kadınsı olacağını ve cinsel olarak mutlaka erkekleri çekici bulacağını söyleyemeyiz. Büyük olasılıkla cinsiyeti kadın olanlar,kadınsı özellikleri ve davranışları,erkeksi özelliklerinden ve davranışlarından daha çok benimsemişlerdir ve erkekleri daha çok beğeniyorlardır ama bu her zaman böyle olmayabilir. Ayrıca,karşı cinsiyet rolünü benimsemiş bireyin cinsel çekimle kendi cinsiyetine yönelmesi de söz konusu değildir. Örneğin,kadınsı cinsiyet rolünü benimsemiş bir erkeğin ille de eşcinsel olması söz konusu değildir. Çünkü bunlar farklı yönelimlerdir.
Reklam
Cinsler arasındaki farkların biyolojik kökenli olduğunun anlaşılması bazı feminist yazarların, kadının şimdiki görece daha düşük konumunun sürüdürülmesi için bir temel oluşturacağı endişesini anlamak gerekir. Bu hiç de yabana atılacak bir endişe değildir. Haklı olarak şimdiye kadar kadın aleyhine işlemiş mekanizmalar, sistemler muhtemelen böyle bir bilimsel temele oturtulursa statükonun sürdürülmesi konusunda daha güçlü bir konuma gelebilirler.
Kadınlara karşı önyargılı olunması yaygındır ve ne yazık ki kadınlar da kadınlara karşı önyargılıdır.
Sayfa 119Kitabı okudu
Televizyon
Genel olarak televizyondaki programlarda kadın ve erkek farklı oranlarda gösterilir. Genel nüfus içinde eşit oranda bulunmalarına karşın televizyonda erkekler kadınlardan iki kat fazla yer alırlar ve televizyonda yer verilenler de tipik kadını temsil etmeyen kadınlardır. Meslek sahibi olmayan tipik kadına ya da mayolu, gece kıyafetli kadına daha çok yer verilir. Benzeri durum çocuklar için hazırlanmış televizyon programlarında da gözlenmiştir; örneğin, çoğu çizgi filmlerde kahraman erkektir, hemen hemen hiç kadın karakter bulunmaz; yer verilen kadın kahramanların da çoğunluğu çaresiz ya da erkeğe bağımlıdır (Golombok ve Fivush, 1996).
Sayfa 134Kitabı okudu
İşten çıkıp eve geldiniz Koltuklar dolusu yorgundunuz Gazete, televizyon... Ödünç dünyalar buldunuz. Tabii erkekseniz böyle. Kadınsanız mutfağa girdiniz iş dönüşü "Birinin yapması gerek bunları" (o birisi, hep siz oldunuz). Sonra Maria Mercedes iyi geldi bir uzak akraba gibi oturup ağlaştınız; üstünüzde bulaşık önlüğü ayağınızda eski terlik. Kim bilir, belki siz de bir gizli asilsiniz. Üstün Dökmen, Selam, 1996
Reklam
140 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.