Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
“İşsizdim. Dönemin devrimci ve “Doğulu” avukatlarından biri olan Ali Yaşar, yakın arkadaşımızdı. Yazıhanesinde bana küçük bir yer vermişti. Orada birkaç küçük firmanın muhasebesini tutuyor ve bu yolla geçinmeye çalışıyordum. Yıllar sonra, 2017 yakında bir gazetede Ali Yaşar’ın ölüm ilanını okuduğumda cenazesinin, Karacaahmet Cemevi’nden kaldırılacağını görmüştüm. Demek ki dostumuz, devrimcilerin avukatı Ali Yaşar, Alevi imiş. Ne Kürtlüğünü ne de Aleviliğini hiç gündeme getirmemişti Ali Yaşar. Birler de sormamıştık büyük ihtimalle. O dönemin bilinci bu düzeydeydi.”
Sayfa 136Kitabı okudu
“Zira kusur kumaştaydı, terzide değil.”
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
“Ben kendisiyle birlikte olmayı reddettiğim bir aydın erkek arkadaşımın “Osmanlı olmakta direndiğim” suçlamasına maruz kalmıştım uzun bir zaman.”
“Fuat, özellikle kırsal kesimin kadınlarından yola çıkarak bir kadın sorunu olduğunu kabul ediyordu. Ama bizim evlilik ilişkimizde cinsiyete dayalı iş bölümüne hiçbir itirazı yoktu. Marksizmi biliyordu ama Engels’in “cinsiyete dayalı iş bölümü kadınların ilk büyük yenilgisidir” dediği satırlar hiç dikkatini çekmemişti! Evin işleri doğal olarak benimdi. Kadın sorunun çözümünü de devrime havale ediyordu. Sovyetler’de sorunun çözüldüğünü söylüyordu.”
“Fuat o zamanın ölçülerine göre oldukça modern bir erkekti. … Kadın erkek eşitliğinden söz ediyordu. İlk kez böyle biriyle karşılaşıyordum. Ama tartışmalarımızdan onun da tabii zamanı ve dönemiyle sınırlı olduğu ortaya çıkıyordu. … Cinsler arasındaki iktidar ilişkisinin farkında değildi. Nitekim evlendikten sonra cinsiyete dayalı iş bölümüne hiç itirazı olmamıştır. Evimizin sadece ekonomik sorumluluğu değil, diğer işleri de benim omzumdaydı. Fuat bana “yardım” ediyordu ve bununla ne puan topluyordu ! Evli olan devrimci çevrelerden kadım arkadaşlarım bana bu nedenle hep gıpta ederlerdi.”
“Örneğin özgür aşktan bahsediyorduk ama konuştuğumuz aslında erkeklerin özgürlüğüydü. Kendisini isteyen bir erkeğe hayır diyen kadınlar geri kafalı olmakla, tabuları yıkamamakla suçlanıyordu.
Reklam
Kalemi tuttuğumu söylüyorsunuz, asıl beni tutan o. Eğer dizeler yazmasaydım, hayatım benim olmazdı.
Sayfa 206 - Yapı Kredi Yayınları
anı yazmak, yaşananları bugünün perspektifiyle yeniden “anlatmak” değilse nedir?
Belge YayınlarıKitabı okudu
İnsan yaşlandıkça tarihine bakma ihtiyacını daha çok duyuyor galiba.
Belge YayınlarıKitabı okudu
Ona, ezen ve ezilen sınıfları, haksızlıkları, daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmıştım.
Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
haksızlıklara ve eşitsizliğe karşı duyduğum tepki, ileride alacağım politik tavrın hazırlığıydı mutlaka.
Belge YayınlarıKitabı okudu
“Ona bu kadar yakın ve ilgisinin merkezinde olmaktan gizli bir zevk de alıyordum belki ama benim açımdan bir aşk değildi bu.” “Latife Fegan “ Benim canım kadın <3
28 öğeden 16 ile 28 arasındakiler gösteriliyor.