Tarih
Yusuf Akçura-Jön Türk propagandasına kapılmış Tatar bir Türkçüdür. Rus siyasetinden etkilenmiş olup Jön Türk mültecilerinin Kahire’de çıkan gazetesinde makale yayınlamıştır. Türkçülüğün manifestosu adlı makale, Üç tarzı siyaset başlığını taşımaktadır. Akçura, İslamcılık-Osmanlıcılık ve Türkçülük siyasetlerinin meziyetlerini birbiriyle kıyaslıyor ve haliyle Türkçülük siyasetini savunuyordu. Akçura’nın makaledi Zürher’e göre Türkçü siyasal amaçların ilk tutarlı ifadesi olarak addediliyordu. İmparatorluğun farklı unsurlarından bir Osmanlı ulusu vücuda getirmenin bir yanılsama olduğuna, sömürgeci güçlerin dünya Müslümanlarının siyasal birliğine ilişkin bir girişimi engelleyeceklerine, Türkçülüğün/Türklerin ve Türki halklarının desteğine sahip olacağına ve sadece Rusya’nın muhalefetiyle karşılaşacağına dikkat çekiyordu.
Sayfa 196
176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Üç Tarz-ı Siyâset
Üç Tarz-ı Siyâset
Yusuf Akçura
Yusuf Akçura
Yazar; Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük diye de adlandırılan bu fikirlerin faydaları, zararları, gelişme aşamaları üzerinde durmuş; bunlardan hangisinin Osmanlı devlet yapısına uygun olduğu üzerine tezler geliştirmiştir. Yazar, bu üç konudan bahsederken bunların her birini ayrı bir bölüm olarak işlemiştir. İlk önce Osmanlılık hakkında yorum yapan Akçura; Osmanlılığın II. Mahmud devrinde başladığını, Abdülmecid devrinde geliştiğini, Ali ve Fuat Paşalar zamanında en iyi duruma geldiğini belirtir. Osmanlılığın önemini yitirmesi ise Batı’da ırka dayalı milliyet anlayışının yayılması ile olur. Yazar, Osmanlılığın faydalarının olduğu gibi zaralarının da olduğunu anlatır. Özellikle, milliyetçilik anlayışının gelişmeye başladığı dönemden itibaren Osmanlı birliği kurmak istemeyi boş bir uğraş olarak görür:
Üç Tarz-ı Siyâset
Üç Tarz-ı SiyâsetYusuf Akçura · Kapı Yayınları · 20202,319 okunma
Reklam
65 syf.
·
Puan vermedi
ÜLKEYİ NASIL KURTARIRIZ?
Kendime inceleme yazmayacağıma dair bir söz vermiştim aslına bakarsanız buraya kayıt olduğumda. Zira bu konunun uzmanı değildim ve eğitimimin olmadığı,kendimi geliştirmediğim inceleme yazma ve kitap eleştirisi alanında bir şeyler yazıvermek had aşmak gibi gelmişti gözüme. Ben kimdim ve ne haddimeydi? Bu şekilde düşündüğüm için de hep rafa
Üç Tarz-ı Siyaset
Üç Tarz-ı SiyasetYusuf Akçura · Türk Tarih Kurumu · 20182,319 okunma
114 syf.
8/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
Yusuf Akçura
Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde yazılan bir makale olan bu eser de üç konu üzerinde duruluyor. Osmanlı milleti meydana getirmek,İslamcı bir devlet yapısı oluşturmak,Türk milliyetçiliği oluşturmak. Osmanlıcılık İslamcılık Türkçülük Fikirlerinin faydaları ve zararları ile anlatılıyor. Eserin ağır bir dili vardı.
Üç Tarz-ı Siyaset
Üç Tarz-ı SiyasetYusuf Akçura · Kapra Yayıncılık · 20212,319 okunma
220 syf.
10/10 puan verdi
Türkçülük
Türkçülük fikrinin en başlarda birkaç kişinin heyecanı, duygu ve emelleri iken nasıl bir Türk Devleti'ne döndüğünü; bu aşamada katkıları olan Türkçü düşünür, yazar, siyaset adamlarının hayat hikayeleri ile Türkçülük'e katkılarını adım adım anlatan bir eser. Milliyetçilik akımının hemen hemen tüm milletleri egemenlik altına aldığı bir dönemde Türk milletinin etkilenmemesi imkansızdı. Tüm milletlerin teker teker Osmanlı'dan ayrılıp yeni bir devlet teşkil ettiği dönem ve sonrasında başlayan yaklaşık 100 yıllık bir süreç ve sonuçlar... O dönemi yaşayan bir ustanın, Türkçünün kaleminden o dönemin kısa bir biyografisi. İyi okumalar.
Yusuf Akçura
Yusuf Akçura
Türkçülüğün Tarihi
Türkçülüğün TarihiYusuf Akçura · Kapra Yayıncılık · 0615 okunma
Azerbaycan'da Türkçülük Faaliyetleri
1811'de doğup, 1878'de ölen Ahundzade Mirza Feth-Ali, 1850-1855 tarihlerinde tam mahalli Türk şivesiyle ve Avrupa usulüyle birkaç komedi oyunu yazmıştır.
Sayfa 43
Reklam
272 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.