Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağla Eren

Çağla Eren
@caglaeren12
Edebiyata ilgi duyan ve bu konuda kendimi geliştirmek isteyen bir psikoloji öğrencisiyim.
140 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Kitle Psikolojisi
Kitle PsikolojisiSigmund Freud
8.1/10 · 3.353 okunma
Reklam
Dinlerin Doğası
Diğerlerine karşı acımasız ve düşmanca dürtüler, Mesih'in eşit sevgisi varken ortaya çıkmamaktadır. Ancak Mesih'in krallığı sırasında bile inanan topluluğa ait olmayan, İsa'yı sevmeyen ve O'nun sevmediği insanlar, bu bağın dışında tutulurlar. Bu nedenle, bir din kendisini sevgi dini olarak adlandırsa bile, kendisine ait olmayanlara karşı sert ve şefkatsiz olmalıdır. Esasen her din, aynı şekilde, içine aldığı herkes için bir sevgi dinidir, zulme ve ona ait olmayanlara karşı tahammülsüzlük her dinde doğaldır. (...) Günümüzde bu hoşgörüsüzlük kendisini, önceki yüzyıllardaki gibi şiddetle ve zalimce göstermiyor olsa dahi, insan davranışlarında bir yumuşama olduğu sonucuna varamayız. Bunun nedeni, dini duygulardaki gözle görülür zayıflamanın aksine dürtüsel bağlar arasındaki zayıflamayla bağlantılı olmasıdır. Eğer başka bir grup bağı dini bir grubun yerini alırsa (...) o zaman, Din Savaşları çağındaki gibi öteki olana karşı aynı hoşgörüsüzlük gözlemlenecektir(...)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Grup içindeki duyguların tekdüzeleşmesi
Aynı duyguların aynı anda gözlemlenebileceği kişi sayısı ne kadar büyük olursa, bu otomatik zorlama daha da güçlenir. Bireysel eleştiri gücünü kaybeder ve kişi aynı duygu içine kayar. Fakat bunu yaparken, bu etkiyi kendi üzerinde yaratmış olan diğer insanların heyecanını arttırır ve böylece bireylerin duygusal yükü karşılıklı etkileşim ile yoğunlaşır. Diğerleri ile aynı şeyi yapma zorunluluğunun doğasında açıkça uyumlu olmak vardır. Daha kaba ve daha basit duygular, bu şekilde bir grup içinde yayılma eğilimindedir.
Grup içinde öz benliğini yitirmek
"Ortak özelliklerle bir grubu oluşturan veya tersine bu özellikler sayesinde psikolojik gruba dahil olan kişiler bir tür kolektif akla sahip olduklarını hissederler. Her bir bireyin grup içerisindeki hisleri, düşünceleri ve davranışları bireysel hayatında hissettiklerinden, düşündüklerinden ve onu harekete geçiren davranışlardan izole edilmiş şekilde çok farklıdır."
Sayfa 39 - Le Bon'un Grup Aklını İncelemesiKitabı okudu
Reklam
60 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yine çok etkileyici bir Zweig hikayesi
Amok Koşucusu
Amok Koşucusu
ikinci kez okumaya değer kitaplardan bir tanesi. Lisedeki kısıtlı hayat tecrübemle okuyup pek de anlamlandıramadığım kitap şimdi bende büyük bir etki bıraktı. Hikayemiz bir geminin güvertesinde, yolcuların kamaralarına geçip etrafta kimsenin kalmadığı saatlerde başlıyor. Günler süren gemi yolculuğunda gemideki kalabalıktan sıkılmış
Amok Koşucusu
Amok KoşucusuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021111,8bin okunma
"Biliyorum, çok iyi biliyorum, karşıma çıkan ilk kişiye yönelmem çok saçma, ama... ben... ruhsal olarak korkunç bir durumdayım... mutlaka biriyle konuşmak zorunda olduğum bir noktadayım... yoksa mahvolacağım... eminim bunu anlayacaksınız, eğer ben... evet, eğer ben anlatırsam... Bana yardım edemeyeceğinizi biliyorum... ama bu suskunluk beni bir tür hasta etti... ve bir hasta diğerleri için her zaman gülünçtür."
Sayfa 9 - doktorKitabı okudu
"tam tersine, bazen yalnız olmadığıma seviniyorum. On gündür tek bir kelime bile konuşmadım... aslında yıllardır... artık o kadar zor geliyor ki bu, belki de insan her şeyi içine atmaktan boğuluyor zamanla..."
Sayfa 8 - doktorKitabı okudu
272 syf.
7/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Okuduğum ilk
Isaac Asimov
Isaac Asimov
kitabıydı ve serinin ikinci kitabına devam edeceğimi söyleyebilirim. Kısaca konusundan bahsetmek gerekirse kitap insanlığın Dünya dışına çıkıp farklı dünyalarla da iletişime geçtiği bir geleceği anlatıyor. "Tyrannlılar" denen ırk başlattıkları savaşlarla diğer gezegenleri tiranlıkları altına almıştır. Baş karakterimiz, Widemos kahyalığının varisi Biron Farril'in babasının onlara baş kaldırdığı için Tyrannlılar tarafından suikaste uğrar ve Biron, Tyrannlılara karşı baş kaldırısına başlar. Genel olarak karakterleri beğensem de bazen onları tam olarak tanıyamadık gibi hissettim ama ikinci kitapta bu hissin kaybolacağını düşünüyorum. Kitap genel olarak akıcı ve güzel ilerledi. Kafama oturmayan tek bir olay vardı !SPOİLER! Biron bize kurnaz ve zeki bir karakter olarak tanıtılmışken bence Tyrann gemisini çalıp kullanırken takip edilebileceğini bilmesi gerekirdi. Fakat romanın 1950'lerde yazıldığını göz önünde bulundurursak GPS kavramı diye bir şey o zamanlar olmadığından yazar büyük ihtimalle karakterin bunu öngörebileceğini düşünmezdi. !SPOİLER BİTTİ! Keyifli bir kitaptı ve bilimkurgu severlerin şans verebileceğini düşünüyorum.
Toz Gibi Yıldızlar
Toz Gibi YıldızlarIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2022832 okunma
“Kozmogoni hakkında hiçbir şey bilmem. Hem gezegenler ne bok yemeye oluşur ki zaten? Sorunlarla boğuşmayan bir tanesini bile duymadım.”
Sayfa 196 - BironKitabı okudu
Reklam
252 syf.
4/10 puan verdi
·
35 günde okudu
Yakup Kadri'nin Okuduğum İlk Eseri
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
bu eseri yazarken kendi anılarına çokça başvurup kendi subjektif gerçekliğini anlatmıştır. Yazar, romanda milli mücadele dönemini ve o dönemin aydınlarıyla Anadolu halkının yaşayış farkını tarihsel gerçekliğe dayanarak anlatmıştır. Kitabın 3. kısmı Türk edebiyatının ilk ütopya örneği olmasıyla önem kazanır, Yakup Kadri 3. kısımda
Ankara
AnkaraYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 20183,521 okunma
Çağla Eren
@caglaeren12·2024 okuma hedefini ekledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
7/15 kitap - %47 tamamlandı
7 kitap okudu
15 kitap
1.313 sayfa
5 inceleme
13 alıntı
29 günde 1 kitap okumalı.
135 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.