Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kut'ül Amare Zaferimizin 108. Yılı Kutlu Olsun!
Kut'ül Amare Zaferimizin 108'inci Yıl Dönümü Kutlu Olsun! 🇹🇷 Halil Kut Paşa, Kâzım Karabekir Paşa ve tüm kurmay kadrosu başta olmak üzere, cümle şehitlerimizin ve gazilerimizin asil ve aziz ruhları şad olsun! 🇹🇷🌹 İşte Halil Kut Paşa'nın zafer sonrası yaptığı ve aynı zamanda tarihe geçecek olan o efsane konuşması ❣️: "Arslanlar!.. Bugün Türklere şerefü şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın müsemmes semasında şühedamızın ruhlan şadü handan pervaz ederken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Bize ikiyüz seneden beri tarihimizde okunmayan bir vakayı kaydettiren Cenab Allah'a hamdü şükür eylerim. Allah'ın azametine bakınız ki, binbeşyüz senelik İngiliz Devleti'nin tarihine bu vakayı ilk defa yazdıran Türk süngüsü oldu. İki senedir devam eden Cihan harbi böyle parlak bir vaka daha göstermemiştir. İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci vakayı Çanakkale'de, ikinci vakayı burada görüyoruz. Bugüne KUT BAYRAMI namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü tesit ederken şehitlerimize yasinler, tebarekeler, fatihalar okusunlar. Şühedamız, hayah ulviyatta, semevatta kızıl kanlarla uçuşurken, gazilerimiz de gelecekteki zaferlerimize gözcü olsunlar." Mirliva (Tuğgeneral) Halil - Altıncı Ordu Komutanı / 29 Nisan 1916, Bağdat -
Halil Kut Paşa
Halil Kut Paşa
-
Kazım Karabekir
Kazım Karabekir
''Ne garip!'' ''Nedir garip olan?'' ''On, on beş kelimeyle anlattı Cemil, Çanakkale'yi... Oysa 55.127 ölü verdik biz bu savaşlarda.. 130 bini aşkın da yaralı...''
Sayfa 111 - Ketebe YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Kırkıncı Hoca, Tercüman Gazetesinde yayınlanan bir yazısında da: "Bu 12 Eylül Harekatı Malazgirtıen, Niğbolu 'dan, Mo­haçtan, Çanakkale 'den de daha ileridir" diyordu.
"Apê Murtaza, söyledigin o günler çok eskilerde kaldi. Yemen'in, Sarıkamiş’ın ve Çanakkale' nin bin beteri bu topraklarda oluyor iste. Dersim boydan boya bombalanmis, insanlar topluca kursunlanmis! Simdi hangi dagin, vadinin çukurundaki toprağı avucuna koyup koklasan kan kokacak. Kazmay nereye vurursan vur, insan kemikleri karsina çıkacak. Dediklerine göre Dersim topraklarinda insan bırakmamışlar. Geriye ser sefil ve de üryan olanlar kalmis. İnsanlarla beraber evler yakılıp yıkılmış , bir kisim insan sürgüne gönderilmiş Göreceksin, kalanlar bir dagin gediginde canhıraş bir şekilde kurtla kuşla mücadele ederek ayakta kalmaya çalışacak. Bedeninde singü ve kurşun yarasi taşımayan kalmamış. Yasanan terteleden şimdi yer gök yasa bürünecek, gadra ugrayan insanlar, bir dilim ekmeğe muhtaç olacak bira. İnsanlar, aç kurt sürüsü gibi birbirini yiyecek hale gelecek!" dedi.
ATATÜRK' ün bir asker olarak bütün bunlari görmesi, köyden gelen, şehirden gelen pek çok gencin elinden geçmiş olması nedeniyle çok doğaldı. O bir piyadeydi ve dolayısıyla askerlerin en kalabalık birliklerinin elinden geçtiği bir komutandı. Üstelik bu insanları, çok çeşitli yerlerde görmüştü; Kuzey Afrika' da, Arabistan yarımadası'nda, Kafkasya'da, Çanakkale' de , Rumeli' de, Makedonya' da.... dolayısıyla ATATÜRK, Osmanlı imparatorluğu'nun halk kesitlerini çok iyi tanıyan bir insandı.
Halil Paşa'nın, İngiliz birliklerini 29 Nisan 1916'da teslim almasının ardından, "Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz" sözleriyle duyurduğu Kut'ül Amare Zaferi'nin 105'inci yıl dönümü kutlanıyor. Irak Cephesi'nde 29 Nisan 1916'da Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlanan Kut'ül Amare Savaşı, Birinci Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri olarak kabul ediliyor. Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend komutasındaki İngiliz birliklerinin teslim alınmasıyla kazanılan bu zafer, Çanakkale'nin ardından Birinci Dünya Savaşı'nın "en büyük zaferi" olma niteliği taşıyor.
Reklam
“Bazı kanaatler vardır ki onların hesap ve mantıkla izahı pek güçtür; özellikle muharebenin kanlı ve ateşli anlarındaki duyguların doğurduğu kanaatler... Şüphesiz her kanaat ve karar, içinde bulunulan durum ve şartları inceleme ve bu incelemelerin sonuçlarını sezme ve değerlendirme sayesinde doğar.” Çanakkale, 1915
İngilizler kararlı Osmanlı savunması karşısında önce bocaladılar, ardından ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldılar.
İkinci kirte savaşı:
Osmanlı ordusu, sadece " düşman" a karşı değil, yiyecek darlığı ile salgın hastalıklar başta olmak üzere, her türlü imkânsızlığa karşı da zafer destanları yazıyordu.
Birinci kirte savaşı:
Bu savaşta 2.380 şehit verdik. Müttefik kayıpları ise 3.000 civarindaydı.
Reklam
Diyanet Takvimi Ön Yüz: Çanakkale Savaşı, Seddülbahir Muharebeleri başladı. (1915) İman edip hicret eden ve Allah yolunda mallarıyla, canlarıyla cihad edenler ve (muhacirleri) barındırıp (onlara) yardım edenler var ya işte onlar birbirlerinin velileridir. (Enfâl, 8/72) Diyanet Takvimi Arka Yüz: DAVASINI İHTİŞAMLI HAYATINA TERCİH EDEN GENÇ:MUS’AB B. UMEYR İslam’ı kabul etmeden önce Mekke’nin en sevilen gençlerinden olan Mus’ab, Müslüman olduktan sonra türlü baskı ve sıkıntılara maruz bırakıldı. Göz ka- maştırıcı hayatını, vazgeçilmesi zor zevklerini, ipekten elbiselerini ve ailesini sırf dini uğruna terk ederek Dârü’l-Erkam’da kalmaya başladı. Resûlullah, Birinci Akabe Biatı’nda Medine’den gelip Müslüman olanlara Kur’an’ı ve İslam’ı öğretecek muallim olarak çok güvendiği Mus‘ab’ı görevlendirdi. Kendisine Habeşistan’dan sonra yeniden hicret yolu görünen Mus‘ab, böylece Medi- ne’ye ilk hicret eden sahabi oldu. Tek başına çıktığı bu davet yolculuğunda, kullandığı tebliğ yöntemleri ve samimiyetiyle Medine’de İslam’ı tanıtmadığı hane kalmamıştı. Karşılaştığı manzaradan memnun olan Resûlullah (sas), bir yıl içinde gerçekleştirdiği tebliğ faaliyetlerini tek tek anlatan Mus‘ab’a “Desene Mus‘ab, Allah senin elinle Medine’ye hayrı ulaştırdı.” diyerek onu “Mus‘abü’l-Hayr” olarak tavsif etti. T.C. Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı
Bir Destandır Çanakkale zaferi!
Dünyanın hayran kaldığı bir karşı koyma ile engelledik kat kat güçlü müttefik kuvvetlerini.
Sayfa 199 - EFSUS YAYINLARIKitabı okudu
Çanakkale Geçilmez!!!
Türk topçusu etkili atışlarla vurdu düşman gemilerini. Koca koca gemiler gömüldü Boğaz'a. Yenildiler ve kaçtılar. Boğaz'ı geçememişlerdi. Büyük bir zafer kazanmıştık.
Sayfa 198 - EFSUS YAYINLARIKitabı okudu
Cepheden cepheye koşan Enver Paşa:
"İngiltere, müttefiklerini bir boğaz savaşına razı etmişti. Onlara göre çok kolay olacaktı herşey. Bizim direncimizi henüz bilmiyorlardı. Bütün gücümle planladım Çanakkale savunmasını. Yapabileceğim, bulabileceğim bütün kuvvetleri oraya yığdım. En değerli, en deneyimli kumandanlarımızı oraya görevlendirdim. Boğazı tutmalı, İstanbul'u korumalıydık. Zor olacaktı. Ama başarmalıydık."
Sayfa 196 - EFSUS YAYINLARIKitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.