Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ehl-i Sünnet'in Allah Tasavvuruna Ahlaki Açıdan Eleştirel Bir Yaklaşım

Allah'ın Ahlakiliği Sorunu

İlhami Güler

Allah'ın Ahlakiliği Sorunu Sözleri ve Alıntıları

Allah'ın Ahlakiliği Sorunu sözleri ve alıntılarını, Allah'ın Ahlakiliği Sorunu kitap alıntılarını, Allah'ın Ahlakiliği Sorunu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah'tan bir emanet olarak verilen misyon göklerin ve yerlerin kaldıramayacağı kadar ağırdır.
Reklam
Allah'tan bir emanet olarak verilen misyon göklerin ve yerlerin kaldıramayacağı kadar ağırdır.
Tabiatta her şey birbiri ile ilişki içerisinde olduğu gibi, insan da dahil her şey aynı zamanda Allah ile de ilişki içindedir. Allah, tabiatı kanunlarına bağlı olarak yaratıp, işleyişini ona bırakıp dışardan seyretmediği gibi, insanı da başı boş bırakmış değildir. O, her insana şah damarından daha yakın olup hem göklerin ilahı, hem de yeryüzünün ilahıdır...
İyiliği bir yana iten ve Tanrı’yı sadece kendisinden korkulan ve boyun eğilen bir varlık olarak ele alan anlayışın, dini ve ahlaki bir değeri olmasa gerek. Eğer bu sorunun cevabı sadece “Çünkü Tanrı öyle istiyor!”dan ibaret ise , bu taktirde Tanrı’nın iradesi gerçekten gelişigüzel bir şekilde ortaya çıkıyor anlamına gelir.
Tasavvufa dair farklı bir yorum:
Tasavvuf, insanlara karşı ahlaki bir duyarlılıktan ziyade Allah'a karşı ahlaki dostluktur..
Reklam
Özgürlük, bütün ..tesirlere rağmen insanın tabiat, tarih, toplum ve kendi bedeninin mümkün tesirlerine karşı direnme, karşı koyma ve bunları aşma gücüdür..
Sayfa 100Kitabı okudu
...Dini yabancılaşma, Fromm'un dediği gibi sadece putlara tapmakla ortaya çıkmaz. İnsan tanrısını salt güce indirgeyerek de kendine yabancılaştırır..
Ahlak olmadan Allah inancı ve tasavvuru oluşturulamaz...
..gerçekten de insanın ve Allah'ın gerçek bir fiili olarak "Hidayet", Kur'an'da insanın beş duyusunu ve idrakini etkin kullanmakla, iman ile, salih amel ile, tövbe ile, Allah'a yönelme ile, Kur'an'a ve Peygambere tabi olmak ile, Allah'a sarılmakla ve cihatla şarta bağlanmıştır... yoksa o, Allah'ın asla keyfi bir tasarrufu değildir..
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
Koşulsuz merhamet, her türlü tembelliğin, ihmalin, çaresizliğin, zayıflığın desteklenmesi ve ödüllendirilmesidir..
Sayfa 151Kitabı okudu
Kaderci düşüncenin tam karşısında hem fikri düzeyde hem de siyasal kişilikleri ile Mabed el Cüheynî ve Geylan el Dımeşki yer alır. Emevilere karşı muhalefetin safında yer alan bu şahıslar fikri düzeyde de insan özgürlüğü ve sorumluluğunu ortadan kaldıran "cebri" içerikli kaderi inkar ederek, insanın sorumluluğunu ve hürriyetini savundular ve her ikisi de maalesef Emeviler tarafından hunharca öldürüldü..
Güç ve bilgi, ahlak ilkelerinin buyruğuna verilmez ise yapıcı değil yıkıcı olurlar...
Eşarilerin "sebep-sonuç" münasebetine karşı oluşu, gerçekler dünyasının unutulup her şeyin himmetle, ruhani tasarruf ve kerametlerle halledildiği hayali bir dünya anlayışının hakim olmasına, bu da tasavvufi hareketlerin yaygınlık kazanmasına yol açtı. ...artık her şeye razı göstermek, kayıtsız şartsız bir tevekkül, mutlak bir surette kadere teslim olmak, Müslümanların alınyazısı haline geldi. | Süleyman Uludağ, Felsefe Din İlişkisi,
Allah'ın merhameti, mağfireti ve sevgisi Kur'an'da hep şarta bağlıdır. Hiçbir yerde kayıtsız acıma ve kayıtsız sevgi yoktur..
118 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.