Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı

Sefa Kaplan

Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı Sözleri ve Alıntıları

Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı sözleri ve alıntılarını, Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı kitap alıntılarını, Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanat yapmayan bir toplum bilim de yapamaz. Hiçbir şekilde yaratıcılık olmaz. Yaşayamaz.
Sayfa 515 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Newton ne demiş: “Daha uzakları görebiliyorsam devlerin omuzlarında durduğum içindir.”
Reklam
Müthiş
— Kızların bacaklarından vazgeçtiniz, artık çocuklarla ilgileniyorsunuz? — Ben güzele âşıklardanım, cinsiyet ayrımı yapmıyorum. Güzelin mutlaka seks çağrıştırması, hayatta başka tutkusu olmayan zavallı insanlara mahsus bir histir. Güzel, insan şeklinde olur, mimaride olur, edebiyatta olur, bir bilimsel varsayımın zarafetinde olur. Hepsine hayranlık duyulur. Hepsi insanda yaşamı güzelleştiren hoş hisler uyandırır.
Sayfa 132Kitabı okudu
Prof. Dr. Fuat Sezgin hocayla tanışana kadar
"Ben, Fuat Sezgin’le tanışana kadar İslam âleminin "bilimde" bu kadar büyük işler yaptığını bilmiyordum. Benim bildiğim, ekseriyetin bildiğiydi: İslam âleminin yegane başarısı, eski Yunan bilimini alıp tercüme etmek, yani konserve yapıp Batı’ya, Rönesans’a takdim etmekti. Ben böyle düşünüyordum. Fuat Bey’le tanıştıktan sonra bunun böyle olmadığını, İslam âleminin Yunan bilimini çok "eleştirel bir gözle ele aldığını", buna bir sürü "ilaveler yaptığını", gelişmelere neden olduğunu hayretler içerisinde gördüm ve Fuat Bey’in üretimi karşısında daha çok hayrete düştüm.
Sayfa 499
- Uluslararası bilim ödüllerinde de böyle oluyor demek ki... - Ben hayatımda çok ödül alıp, çok akademiye seçildiğim için gayet iyi biliyorum bu sistemi. Xavier'ye o zaman dedim ki, "Benim seçilmek istediğim bir akademi var. Ama oraya birilerinin yardımıyla seçilmek mümkün değil". "Böyle bir akademi dünyada yok, sana söyleyeyim" dedi Xavier. "Bu" dedim, "İstanbul'un Semavi Akademisi'dir. Buraya ancak öldükten sonra seçilebilir insan. Şart da gayet basit. Öldükten sonra İstanbullu alimler seni hatırlayacaklar. Yani bugün Maximos Planudes'i düşün, bir Nikephoros Gregoros'ı düşün, bir Katip Çelebi'yi düşün. Böyle bir adam olduğun zaman yüzyıllar boyu hatırlanırsın. Ben buraya seçilmek istiyorum. " Xavier dedi ki, hakikaten orada kimse yardım edemez. - Pekala bu sizin düşünce dünyanıza aykırı bir talep değil mi? - Ne gibi? - Semavi dinlerle ilgili bir kavram... - Bunun dinle alakası yok! Bu adamlar ölü. Bu adamların isimleri ve eserleri yaşıyor. İsimleri de eserleri dolayısıyla yaşıyor. Hatta bir keresinde kime yazdığımı hatırlamıyorum, belki de Maja'ya yazdığım mektuplardan birinde, şöyle bir şey dedim: "İstanbul'da sisli ve yağmurlu bir gece, eski İstanbul sokaklarında dolaşırken, birbiriyle sohbet halinde gezinen kapüşonlu, uzun cüppeli hayaletler görürsün. İşte bu hayaletler İstanbul'un Semavi Akademisi'nin üyeleridir. Ben bunların arasına karışmak istiyorum."
Sayfa 174Kitabı okudu
Ben kendimi mütevazı bir insan olarak hiç görmedim hayatım boyunca. Tevazuun pozitif bir değer olduğu konusunda bilgi sahibi değilim.
Sayfa 520 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Toplum da insanın parçası, insan da bir hayvan. Yani sosyal bilimci dediğin, insan hayvanıyla uğraşan bir etolog. Bu kadar basit. Yani Konrad Lorenz kazlara etoloji yapıyor da insanlara niye etoloji yapılmıyor? Etoloji, biliyorsun, davranış bilimi demek...
Sayfa 372 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Einstein’a, “Niye bilim yapıyorsun?” demişler. “Tanrının aklından ne geçiyordu, onu merak ediyorum,” demiş.
Sayfa 259Kitabı okudu
Reklam
— Pekala Amerika’nın sanayi ve bilimdeki başarısını nasıl yorumluyorsunuz? — Amerika’nın sanayi ve bilimdeki başarısı zahiridir. Neden? 1945’te Avrupa çöktü. Avrupa neden çöktü? Fransız İhtilalinin attığı tohumlar 20. yüzyılda Avrupa’da meyve verdi ve Avrupa’yı çökertti. Avrupa’daki bütün akıllı adamlar, Avrupa’daki yüzyılların meyveleri, Amerika’ya gitti. Ve Amerika’da ilk defa bilim müthiş bir patlama yaptı. Bu daha harp içerisinde olmuştu zaten. Üstün kaliteli bilim insanlarının yarısı Naziler’den kaçmıştı. Örneğin Amerika’da atom bombası yapan ekibin başında kim var? Hans Bethe, Alman. Bombanın yapılmasına karar veren adamlar kimler? Leo Szilard, Macar. Amerikan Başkanı Roosevelt’e, “Bu bomba gereklidir” diye mektup yazan kim? Albert Einstein, Alman. Oppenheimer, güya Amerikan grubunun başı. Nerede okumuş, Göttingen’de...
O kadar enteresan yaklaşımlar var ki!
Ayaktakımı her zaman başarılı olur yönetimde. Ekseriyete kuyruk sallayan her köpeğin seveni çok olur.
Sayfa 130Kitabı okudu
Thomas Jefferson’un meşhur lafıdır: “Anayasanın görevi nedir? Milleti hükümete karşı korumaktır.”
Ben İsmet Paşa’nın vasat yetenekli, çok cesur olmayan, ancak çok vatanperver ve sadık bir insan olduğu kanısındayım. Cesaret eksikliği, kişisel değildir. İsmet Paşa kendini ateşe atmaktan hiçbir zaman çekinmemiştir. Ancak memleketi adına iş yaparken çekingendi, risk almayı sevmezdi. Atatürk’ün ataklığı, cüreti onda yoktu ki bu da herhalde Atatürk’ün dehasına sahip olmamasından kaynaklanan bir ihtiyat tedbiriydi.
Adam, insan sevmediği için kendini dağa taşa vurmuş. Kral valla
—Benim jeolog olmamın temel sebebi şuydu: İnsanın bulaşmadığı bir iş yapmak. Yani konunun içinde insan olmayacak. —Niye? — İnsanları sevmediğim için.
152 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.