Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefe ve Bilimsel Kuramlar Arasındaki Tarihsel İlişki

Fizikte Felsefi Kavramlar 1

James T. Cushing

Fizikte Felsefi Kavramlar 1 Gönderileri

Fizikte Felsefi Kavramlar 1 kitaplarını, Fizikte Felsefi Kavramlar 1 sözleri ve alıntılarını, Fizikte Felsefi Kavramlar 1 yazarlarını, Fizikte Felsefi Kavramlar 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bacon, insanlığın daha iyiye gitmesi için bilimin kullanılmasının ahlâkî bir zorunluluk olduğuna inanmakla kalmamış, bilimin meyvelerinin, ya da pratik sonuçlarının, onun başlangıç noktalarının ve fenel ilkelerinin doğruluğunun önemli bir göstergesi olduğuna da inanmıştır.
Sayfa 36 - 37 - Pdf
Reklam
Başka bir çağdan bir yazarın ne demek istediğini anlamak için, kendimizi onun yerine koyup, düşünce şeklini anlamaya çalışmalıyız.
Sayfa 30 - Pdf
Bizim için en belirgin, en acil ve anlamlı soruların, şanssızca ya da tam tersi şekilde, çok karmaşık ve ‘nihai’ oldukları bir gerçektir.
Sayfa 25 - Pdf
Bugün bulunduğumuz noktanın değerini anlayabilmek için, entelektğel açıdan nereden geldiğimizi ve bugünkü üstünlüğe nasıl ulaştığımızı bilmeliyiz.
Sayfa 18 - Pdf
F i z i k
Başvuru Kaynakları: ●
Şekilli Fizik Sözlüğü
Şekilli Fizik Sözlüğü
● 🌐 Physics Simulations, interactives.ck12.org/simulations/phy... ● 🌐 3D Interactive Physics Simulations, new3jcn.com/simulation.html Ön Okuma: ●
Fizik
Fizik
: Manga Fizik Kılavuzu ●
Aslında Hayatımız Fizik
Aslında Hayatımız Fizik
Reklam
...Newton'un kütleçekim yasasının Einstein'ın genel görelilik kuramo ile değiştirilmesinin nedenlerinden biri de, gezegenlerin yörüngelerinin gerçekten de eliptik şekilden az da olsa sapmalarıdır. Yine de gezegenlerin yörüngelerinin (çok uzun bir süre boyunca sanıldığı gibi) olduklarını varsayın. Bu bize Newton'un kütleçekim yasasının geçerliliğini gösterir mi? Tabii ki hayır, bir başka dış etken gezegenleri yörüngelerinde tutmaktan sorumlu olabilir; bir zamanlar bazılarının inandıkları gibi,...
Sayfa 11
Gerçi hem Platon hem de Aristo, gözlemcinin aklından bağımsız bir dış dünyanın varlığına inandıkları için realisttiler...
Bilginin olağan bir çeşidi, bir fikre ya da bir başkasının otoritesinin kabulüne dayanır. Yaşamın pratik sorunlarını ve geresinimlerini gidermekte kullandığımız günlük bilgilerin çoğu, bu iki yoldan biriyle kazanılmıştır. Bir kitabı okurken, öğrenilenlerin ço­ğu, sırf kağıda basılıp sunuldukları için doğru kabul edilir; bu arada umarım sizler bundan daha eleştirel olacaksınız.
Bilim, kesin ya da kanıtlanmış bir ifadeler sistemi değildir; durmadan belli bir sona doğru ilerleyen bir sistem de değildir. Bilimimiz bilgi (epistemâ) değildir; hiçbir zaman gerçeğe ulaştığını ya da onun yerine geçtiğini, örneğin olasılıkla bile, öne süremez.
Reklam
Uzayın antik çağlardaki bu üç önemli kuramını (uzayın kendi fiziksel yapısını vurgulayan) atomcu görüş, (uzayın matematiksel özelliklerini ve maddeyle uzay arasındaki bağlantıyı vurgulayan) Platoncu görüş ve (uzayın nedensel doğasını vurgulayan) Aristocu görüş diye özetleyebiliriz. Klasik Yunan felsefesi ve bilimi, uzayı Platon ile yerel geometrik değişimler yüzünden homojen olmayan ve sonrasında Aristo ile de yukarı ve aşağı arasında açıkça iç yapısının gereği olan ayrılık yüzünden izotropik olmayan bir şey olarak gösterdi.
Bütün bilim adamları, ne kadar az bulunur yetenekler bahşedilmiş olurlarsa olsunlar, eski inançları ve kuramları yıkarlarken bile kendilerinden öncekilerin çalışmalarının üzerine yapılar kurarlar. Yunan mitolojisinde Zeus’un başından tamamen erişkin olarak ortaya çıkan Athena’nın tersine, bilimde yeni kuramlar, tecrit içinde yaşayan birinin aklında son haliyle ortaya çıkmaz; çok daha büyük bir hareketin parçası olarak gelişirler.
Newton’un Bilim Felsefesi
Newton, Principia'nın ilk basımındaki önsözünde, bununla büyük oranda tutarlı bir felsefi görünüm yansıtır: " Bu çalışmayı felsefenin [yani, kesin doğal bilimin] matematiksel ilkeleri olarak sunuyorum, çünkü felsefenin bütün sorumluluğu bundan oluşuyor gibi gözüküyor - hareket olaylarından doğanın kuvvetlerini incelemek ve sonra bu kuvvetlerden diğer olayları göstermek; birinci ve ikinci kitaplardaki genel önermeler bu amaca yöneltilmişlerdir. Üçüncü Kitap’ta dünyanın düzeninin ayrıntılı açıklamasında buna bir örnek veriyorum; çünkü, daha önceki kitaplarda matematiksel olarak gösterilen önermelerle, üçüncüde gök olaylarından cisimleri Güneş’e ve birkaç gezegene doğru yönelten kütle çekim kuvvetlerini çıkarıyorum. Sonra bu kuvvetlerden, yine matematiksel olan başka önermelerle, gezegenlerin, kuyruklu yıldızların, Ay’ın ve denizin hareketlerini çıkartıyorum."
Galilei'nin sivri dillini ve acımasızca hakaretlerini barındırır
Galilei’nin Başlıca İki Dünya Sistemi Üzerine Söyleşi’si yayınlandı. Galilei bunda, evrenin hem Ptolemaios hem de Kopernik modellerini sundu. Kopernik kuramını hiçbir yerde açıkça desteklemediği halde, verilen akıl yürütmeler öyledir ki; akıllı herhangi bir okuyucu, Galilei’nin bu kuramı doğru olarak kabul ettiğini kolaylıkla görebilir.
Şubat 1632Kitabı okudu
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.