Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ütopya, 1984 ve Mülksüzler Üzerinden

Modernite ve Ütopya

Hakan Çörekçioğlu

Modernite ve Ütopya Gönderileri

Modernite ve Ütopya kitaplarını, Modernite ve Ütopya sözleri ve alıntılarını, Modernite ve Ütopya yazarlarını, Modernite ve Ütopya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Postmodern özgürlük anlayışı ve postmo­dern perspektivizm, değerler ve ilkeler düzleminde görecelikle sonuçlanma riski taşır. Bu tarz bir göreci tutum, etik ve politik düzlemde, ortak yaşamımızı yönlendirecek dayanakları ve bilişsel haritaları tahrip etmekle kalmaz, aynı zamanda partikülarizme sürüklenmemize ve her türlü uzlaşma imkanını kaybetmemize neden olabilir.
Sayfa 146 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Teorik düzlemde postmodern düşüncenin kökleri Frankfurt Okulu'nun Aydınlanma eleştirisine, hatta Nietzsche'nin hakikat eleştirisine kadar geri götürülebilir. Nitekim Nietzsche, hakikatin "metaforlardan... oluşma taaruz halinde bir ordu" olduğunu, dünyanın ardında "yatan tek bir anlamı değil, sayısız anlamları"?
Sayfa 145 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Reklam
Bilindiği gibi, Descartes'ta şüphecilerin bile "sarsmaya gücü yetmeyecek kadar sağlam" ilk hakikat olarak tesis edilen "ben bilinci" bütün bir gerçekliğin kendisine gönderimle kurgulandığı tek merkezdir. Buna göre, bilen öznenin kendisine dair bilgi içeriği gerçekliğin biricik temeli haline gelir. Bu yönüyle Kartezyen ben bilinci tekbenci bir akıl anlayışıyla sonuçlanır. Şimdi elbette ki, Kartezyen akıl, pre-modern tözsel akıl karşısında bireyin oto­nomisini tesis etmesi bakımından önemli bir işleve sahiptir; çün­kü Kartezyen akıl bireyi düzene değil, tam tersine düzeni bireye tabi kılar. Ancak bu noktada Kartezyen solipsizm bir tehlike ba­rındırır, çünkü bireysel solipsizm, kültürel ve politik bir projenin temel kurucu öğesi yapıldığında, dışlayıcı ve eşzamanlı olarak totalleştirici bir düzenin temel dayanağı haline gelebilir.
Sayfa 127 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Ütopyanın bir tür olarak Rönesans'ta doğmuş olması bu bağ­lamda da şaşırtıcı değildir. Eğer ütopyanın temel stratejisi Mo­re'dan itibaren yabancılaştırmaysa ve bunun ön koşulu yabancı­laşma ise, Rönesans tarihte meydana gelen ilk büyük yabancı­laşma sürecinin başlangıcıdır.
Sayfa 86 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Kant "Aydmıanma Nedir?" adlı makalesinde Kri­tik projesinin temel amacı olan akıı eleştirisini "aklın kamusal kullanımı"yla ilişkilendirdiğinde, aklın özeleştirisinin ancak başka bir akıl dolayımıyla gerçekleşebileceğini gösterir. Bu, açık­ça, hem düşünümün ve öz-düşünümün hem de eleştirinin ger­çekleşme koşulunu "bendeki akıl" ile kamusal alandaki "muhata­bımın aklı" arasındaki mesafede bulmak demektir. Buna göre muhatabının aklı benim kendi düşünme tarzıma mesafe kazan­mamı ve böylece kendi düşünceme eleştirel yaklaşmamı sağla­yan şeydir.
Sayfa 85 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Bilim kurguda olduğu kadar ütopyada da yabancı­laştırma zihinde önceden oluşturulan bilinçli bir tasarımın, mev­cut duruma alternatif bir hipotezin metne aktarılmasıyla gerçek­leşir.
Sayfa 80 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Reklam
Kant, teori ve pratiği yönlendirecek ilkelere ulaşmak veya daha basit kelimelerle ifade edersek, doğayı ve yaşamı eleştirel aklın pers­pektifinden yeniden kavramsallaştırabilmek için, doğaya ve insa­na yönelik mevcut tasarımlarımızla -bu Kant'ın felsefesi bağla­mında aklın dogmatik rasyonalizm ve şüpheci empirizm olmak üzere iki kullanımına işaret eder- aramıza mesafe koymamız ge­rektiğini düşünür. Mesafe, açıktır ki, her türlü eleştiri faaliyetinin temel önkoşuludur. işte bu mesafeyi koyabilmek için Kant, eski düşünme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini düşünür. Bunu başarmanın yolu da bakış açımızı değiştirmektir.
Sayfa 79 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Esas gerçekliğe ulaşmanın yolu görünüşteki gerçeklikle araya mesafe koymaktır.
Sayfa 79 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
Suvin'e göre, bilim kurgunun ve onun bir alt türü olarak ütop­yanın ayırt edici niteliği, metodolojik bir şüpheye dayanması ve aklın güçleriyle ilişki içinde olmasıdır. Bu durum bilim kurguyu salt fanteziden, mitten, efsaneden, peri masalından ve natüralist romandan ayıran, ancak onun ütopyayı içermesini sağlayan şey­dir. Bu açıdan ele alındığında bilim kurgu genel olarak modern paradigmanın, özel olarak modern bilimsel paradigmanın meto­dolojik, ontolojik ve epistemolojik önkabulleriyle uyum içindedir.
Sayfa 78 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
İdeoloji eleştirisi ancak ideolojinin içinden yapılabilir. Bunun ne­deni, ütopyanın da, tıpkı ideoloji gibi, esasen iktidar sorunuyla ilgilenmesidir ve gerçekleşme teşebbüsünde, ideolojinin güdüsel çatısını yıkarak alternatif bir güdüsel çatı tesis etme çabasıdır.
Sayfa 74 - Sentez Yayınları, 2015.Kitabı okudu
80 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.