Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı İmparatorluğu'nun Arapları 1516-1918

Bruce Masters

Osmanlı İmparatorluğu'nun Arapları 1516-1918 Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğu'nun Arapları 1516-1918 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu'nun Arapları 1516-1918 kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu'nun Arapları 1516-1918 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Muhammed Abdü'l-Vahhab, İbn Teymiye ve Birgili Mehmed ile çağdaşlarının çoğunun benimsediği İslam'ın doğru yoldan sapmış olduğu düşüncesini paylaşıyor ve bundan dolayı derin bir elem duyuyordu. Her üçü de Müslüman olmanın ne demek olduğunun cemaatteki herkes için net olduğunu düşündükleri Hz. Muhammed ve sahabeleri dönemine büyük bir
Sayfa 136Kitabı okudu
Ünlü Osmanlı âlimi Ebussuud 16. yüzyılda eğer bir Müslüman hayatını kurtarmanın dışında, başka bir sebeple gayrimüslim kıyafeti giyerse o da kâfir olur diye buyurmuştu. Tanzimat döneminin başında Halep’in genç Hıristiyan erkekleri yeni rejime dair coşkuları nedeniyle fes takmışlardı. Tanzimat’ın sonunda, oğulları dedelerinin kaftanı ve şalvarını Avrupalıların redingot, pantolon ve kravatıyla değiştirmişler ancak fesi takmaya devam etmişlerdi.
Sayfa 213Kitabı okudu
Reklam
Osmanlılar Arap topraklarını fethettiklerinde, yeniçeri birlikleri eğitim ve ahlaki bakımdan zirvedeydiler. Avrupa devletlerinin paralı askerlere dayandığı bir çağda yeniçeri birlikleri sultanın emrine hazır bir şekilde beklemedeydi.
İster Avrupa ister Ortadoğu bağlamında olsun, modernite tanımlaması zor bir kavramdır. Modern olmak istatiksel veriyle ölçülebilir mi? Eğer öyleyse, hangi veriler önemlidir? Ya da modernite sadece bir ruh hali midir?
Sayfa 213Kitabı okudu
Hiç şüphesiz, Sultan Selim’in yanında da yeniçeri kuvvetleri arasında popüler olan Bektaşi tarikatından temsilciler ile Osmanlı hanedanının resmi saray “tarikatı” olan Mevlevilikten kimseler vardı.
Sayfa 125Kitabı okudu
Ocak 2002’de Suudi müteahhitler iki yüzyıldır Mekke’ye hâkim, Osmanlı döneminden kalma Ecyad Kalesi’ni yerle bir ettiler.
Reklam
Sultanı “insan-ı kâmil” olarak lanse eden Osmanlı âlimleri iddialarını İbnü’l-Arabi’nin eserlerine dayandırdılar
Sayfa 130Kitabı okudu
İnananların Komutanı, efendimiz, sultan, Şerif Hüseyin ve oğlu.."
Faysal şehre girişini müteakip ilk cumada, bilerek ya da bilmeyerek Selim’in örneğini izleyerek Emevi Camii’ndeki namaza katıldı. Oradaki imam hutbesini “İnananların Komutanı, efendimiz, sultan, Şerif Hüseyin ve oğlu Emir Faysal” adına okudu.
Sayfa 238Kitabı okudu
İbn Haldun peygamberden “Halifelik monarşiye döndüğünde otuz yıl sürecektir” sözünü naklederek halifeliğin Ali’nin ölümüyle sona erdiğini söyleyen Müslüman hukuk âlimi İbn Teymiye’nin (ö. 1328) izinden gitti.
O zamanlar, Avrupa ve Ortadoğu arasında "medeniyetler çatışması"nın kaçınılmazlığının hiç bahsi geçmiyordu. Bu durum bazıları için 1920'de emperyal güçler tarafından imparatorluğa dayatılan savaş sonrası antlaşmayla doğan hayal kırıklığı sonucu ortaya çıkacaktı. Ancak imparatorluğun zayıfladığı yıllarda, birçok tartışma Avrupa'nın tanımladığı modernitenin Ortadoğu toplumlarına nasıl tanıtılacağına yoğunlaşmıştı. İster Avrupa ister Ortadoğu bağlamında olsun, modernite tanımlanması zor bir kavramdır. Modern olmak istatistiksel veriyle ölçülebilir mi? Eğer öyleyse, hangi veriler önemlidir? Ya da modernite sadece bir ruh hali midir? 20. yüzyılın bitiminde, Arap yazarların "modern" düşünceyi ifade etmek için seçtikleri iki kelime hadis ve asri idi. Her iki terim de, şu anda, "şimdi"de olan anlamını taşıyorlar ve bu nedenle de yazarların bu terimlerle tam olarak ne ifade ettiklerini anlamamıza ciddi anlamda katkıda bulunmuyorlar. Modernitenin Ortadoğu'daki savunucuları onu geçmişle bir kopma olarak anladılar. Öte yandan, geçmişin hangi kısmı gözden çıkartılabileceği ve geçirgen modernliğin devamlılığı- na uyması için nelerin güncellendiği gibi meseleler yazılı medyada süregelen tartışma konularıydı. Tüm miras alınmış gelenekleri atılması gereken safralar olarak gören birkaç radikal de vardı ama çoğu böyle değildi. Bilakis, entelektüellerin çoğu geleneğin ahlakının geleceğin bilimsellik kisvesine bürüneceği bir uzlaşmayı amaçladılar. Modern çağ hakkında, yazılanların çoğunun amaçladığı şey, büyük bir sosyal veya siyasi devrimdense, Arap toplumunun dönüşümüydü.
Sayfa 212Kitabı okudu
119 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.