Yeni Atlantis

Francis Bacon
Bacon, 1608 yılından itibaren yeryüzünde bir bilimsel keşif merkezi gibi işleyecek ideal bir devlet tasarlamak ister. Yeni Atlantis adıyla kurguladığı ütopik çalışmasında bu isteğini gözler önüne serer. Yeni Atlantis'i yazarken esinlendiği eserler Platon'un Devlet, Timaeus ve Critias'ı ile Thomas More'un Ütopya'sıdır. Bacon eserini önce İngilizce kaleme almış, sonra da ölümsüzlüğe kavuşacağı inancıyla Latinceye çevirmiş ve İngilizce metinde olmayan birçok ekleme yapmıştır. Dünyanın uçsuz bucaksız denizlerinde, kaybolmuş ada Bensalem'in keşfedilmesiyle başlayan olayların anlatıldığı Yeni Atlantis'in ilk sayfaları, bir yıl Peru'da konakladıktan sonra Çin ve Japonya'ya doğru yola çıkan Avrupalı denizcilerin açık denizlerde doğaya karşı verdikleri mücadeleye ayrılmıştır. Büyük felaketlerin ardından bir ütopyayı hayata geçiren insanların arasında yaşamaya başlarlar. Yeni Atlantis, Bacon'ın toplumların bilimle gelişeceğine olan inancının aynasıdır. Eski ütopyaların içeriğindeki sosyal yasama, dinsel reformlar ve bilginin dağılımına kendi ütopyasında bilimin iktidarını katmıştır. Bacon, ideal devletin doğayı insanoğlunun yararına nasıl kullanabileceğini somut olarak göstermeye çalışmıştır. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Francis Bacon
Francis Bacon
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 115Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Alfa Yayınevi
ISBN: 9786051069166Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
52 syf.
6/10 puan verdi
Francis Bacon
Francis Bacon
'nun ütopyası ile karşı karşıyayız. Kimsenin bilmediği bir ülke ve bu ülkenin her ülkeyi bildiği bir düzen... Her şeyi gören göz... Kendi düzenleri için dış dünyaya adamlar gönderip oradaki bilgileri ve yeni icatları ülkelerine haber vermesi gereken ajanlar veya şövalyeler diyelim. Sömürgecilik... Her ütopya bir gerçekten yola çıkılarak hayal edilir ve her insan kendi zihninde bir ütopya oluşturup onu yaşar. Kimileri de bunu kağıda döküp insanların okumalarına vesile olur. Kitabı okurken yazarın 16. yüzyılda Avrupa'da değişen sistemle birlikte gelişmeye başlamasının ayak seslerini duydum. Aynı zamanda Avrupa ülkelerinin sömürgeye ne kadar aç ve istekli olduklarını da hissettim. Yeni ülkeler keşfedip o ülkelerdeki zenginlikleri kendi ülkelerine getirerek sömürdükleri halkları aslında hiç de düşünmediklerini biliyoruz. Ama nedense her Avrupalı gibi yazarımız pozitif bir izlenim veriyor. Ve anlıyoruz ki "kalem kılıçtan keskindir." Kılıcın giremediği topraklara kalemle girmesini bilenler her daim başarılı olmuşlardır. Ayrıca bolca Hristiyanlık dininin övülmesiyle de karşı karşıyayız. Kitabı okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kapra Yayıncılık · 20212,522 okunma
Reklam
80 syf.
8/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Bilimsel Ütopya!?
Ütopya; hiçbir yerde var olmayan, gerçekleşmesi imkansız gibi görülen ve ulaşılması arzu edilen olumlu devlet ve toplum tasarılarıdır. Etimolojik olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Platon'un 'Devlet'i ve
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Alfa Yayıncılık · 20182,522 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Platon'un "Devlet"i ve Thomas More'nin "Utopia"sından sonra Bacon'un "Yeni Atlantis"ini de okuduk sonunda. Zaman olarak en son yazılan olmasına rağmen diğer iki kitaptan daha sığ geldi bana. Tabi bilimsel olarak değil, fikirsel olarak söylüyorum bunu. Bir de Hristiyanlık ve Yahudilik övgüsü had safhada. Zaten kitap tamamlanamadan Bacon bu dünyadan göçmüştür. "Bizi güçlü yapan yediklerimiz değil hazmettiklerimizdir. Bizi zengin yapan kazandıklarımız değil muhafaza ettiklerimizdir. Bizi bilgili yapan okuduklarımız değil kafamıza yerleştirdiklerimizdir."
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Kabalcı Yayınevi · 20112,522 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.