Yöntem Üzerine Konuşma

René Descartes

Yöntem Üzerine Konuşma Hakkında

Yöntem Üzerine Konuşma konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

René Descartes’ın 1637’de yayımlanan Yöntem Üzerine Konuşma’sı, dünya felsefe literatürünün en çok ses getirmiş eserleri arasında yer alır. Kitap Avrupa düşünce tarihinin temel taşlarından biridir. Descartes’ın felsefesine göre; insan görüşleri çeşitlidir ve hiç kimse de doğruyu söyleyememektedir. Ancak herkes doğruyu bulduğunu sanmaktadır. Nesnel fikirlere karşı yoğun bir şüphe duyan Descartes, "2’yi 3’e her ekleyişimde aldanmıyor muyum acaba?" diyerek, öznel yargılardan da şüphe ettiğini gösterir. Descartes’a göre şüphe etmek demek, düşünmek demektir: "Düşündüğümden eminim, zira bundan şüphe etmek için yine düşünmek lâzımdır." Demek ki, şüpheyi şüphe dışına atacak olan tek gerçek, "Düşünme"dir. İşte Descartes’tan başlayan Yeniçağ felsefesinin taşı budur ki, "Madem ki düşünüyorum, öyleyse varım-cogito ergo sum" gerçeği, bu şüphenin zorunlu bir sonucudur.
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Mart 2004İlk Yayın Tarihi: 1994Yayınevi: Morpa Kültür Yayınları
Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 42.9
Erkek% 57.1
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

René Descartes
René DescartesYazar · 18 kitap
René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir. Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu. Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı. Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır. Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.