Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsan ve Yoksulluk

Profil
“Gözü kör olsun yokluğun. Yokluk bel kırar, adamı insanlıktan cüda eder. Kalp paraya çevirir.”
Sayfa 12 - Mega Basım YayınKitabı okudu
'Yoksulluğu bitirmek hayır işi değildir. Adalettir.'
Nelson Mandela
Nelson Mandela
Reklam
"Öyleyse neden Strasbourg'un rahipleri bu kadar zengin oluyor? Bunca bolluk içinde olmak çok hayırlı olsaydı İsa yoksul yaşamayı seçmezdi."
Oysa yoksullara tutumlu olmalarını önermek hem kaba bir şaka, hem de hakarettir. Açlıktan ölen bir adama daha az yemesini öğütlemek gibi bir şeydir.
“Azıcık aşım,ağrısız başım”
Gerçek yoksulluk dediğimiz şey, bazı yaşama imkânlarından yoksunluğu içinde barındırır. Yani insanlar daha az yiyorlar, daha kötü giyiniyorlar vs. Şimdi gelir grupları arasında çok büyük uçurumlar var ve yoksul diyebildiğimiz insanlar daha kötü yedikleri, daha kötü giyindikleri içinde yoksul değiller. Daha dar imkânları kullandıkları, hatta daha kötüsü, aynı şeyin daha kalitesizini kullandıkları için yoksul sayılıyorlar. Burda demek ki ruhsal yoksulluk başlıyor....
İsmet Özel
İsmet Özel
"İnsan yoksullaştıkça daha az yer kaplar, yani insan yoksullaştıkça sıkışabilme yeteneği de artar."
Reklam
Modern yaşama biçimi içinde yoksulluk, maddi tatmin vasıtalarından mahrumiyet özelliğiyle değil, utanılacak, onur kırıcı duruma düşülecek bir statü olmasıyla belirginleşir. İnsanların değeri toplum piramidindeki yerleriyle ölçülmeye başlanır. "Kaç paralık adam?" sorusunun sorulduğu bir kültür "modern" kültürdür. Modern kültürde insanlara "Paran kadar konuş!" denilir. Bu yüzden insanlar yoksulluğu bir belâ, insanlık haysiyetinin kaybedilmesi olarak anlarlar. Bunun tersi de doğrudur, maddi refah seviyesinin yükselmesiyle insanlar sosyal statülerini de yükseltmiş, insanlıklarını, başkalarının gözündeki yerlerini değerli kılmış olurlar. Kısacası, gelişmiş bir yoksulluk, ilkel bu yoksulluktan çok daha tahammül edilmez bir durumdur. Bu sebeple gelişmiş ülkelerde sosyal rahatsızlıklar ölümcül boyutlara ulaşır.
Sayfa 286 - Tam İstiklal Yayıncılık OrtaklığıKitabı okudu
Ne düşünürler? Para, para! Kira, ücretler, vergiler, okul faturaları, metro pasoları, çocuklara çizme! Ve hayat sigortası poliçesi ve işçi ücretleri. Ve, tanrım, ya karım yine dırdır ederse! Dün patron şaka yaptığında yeterince iyi kahkaha attım mı acaba? Elektrik süpürgesinin taksidi ...
yoksulluk, zihinsel ölülük, tinsel sefalet ...
Ama yoksulluğu kendi isteğiyle seçmiş olması, yoksulluğun getirdiği kötülüklerden kurtulmuş numarası yapmaya yetmiyordu. Güçlük çekme meselesi değildi bu. Parasızlık insanın beynine ve ruhuna zarar veriyordu. Zihinsel ölülük, tinsel sefalet gelir belli bir noktanın altına inince, bunlar insanın üzerine kaçınılmaz olarak çöküyordu. İnanç, umut, para sadece bir aziz üçüncüye sahip olmasa da ilk ikisine sahip olabilirdi.
463 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Yazarın 4-19 yaş aralığındayken yaşadıklarını anlattığı içi sefalet ve yoksulluk anılarıyla dolu bir kitap. Kitabı okurken kime kızacağımı bilemedim. İşsiz olup eline geçen üç beş kuruşu da alıp barlara koşan alkolik babaya mı? Buna sinirlenip hıncını çocuklarından çıkaran anneye mi? Biz size bakamayız kendimize zor bakıyoruz diyen baba tarafına mı? Kalpsiz anneannesine ya da merhametsiz teyzesine mi? Hep kızarak okudum. En çok üzüldüğüm nokta ise açlık, sefalet, pislik ve hastalıktan ölen çocuklar oldu. Bence insanların bakabileceği kadar çocuğu olmalı. Çünkü her çocuğun sıcak, temiz, düzenli içi sevgi ve saygı dolu bir ailede yaşamaya hakkı var. Bu koşullar sağlanmayacaksa anne baba olmanın ne anlamı var?Çok etkileyici bir kitaptı. Kesinlikle okunmalı.
Angela'nın Külleri
Angela'nın KülleriFrank Mccourt · Epsilon Yayınları · 20083,954 okunma
Reklam
Yoksul insan kendini zengin algılayamaz. Hayat her an ona yoksulluğunu hatırlatır.
Sayfa 38 - Profil Yayıncılık
Ülkemizdeki kırsal kesimin büyük düğün takıntısı geldi aklıma.
"Belki de onun bu davranışında en büyük etken, günlük yaşayışımızda her birimiz için zorunlu sayılabilecek birtakım toplumsal törenlerde, pek çok yoksulu ellerindeki son meteliğe varıncaya kadar bütün biriktirdiklerini sırf 'başkalarından daha kötü durumda olmadıklarını' kanıtlamak; 'başkalarınca ayıplanmamak' için harcamaya zorlayan yoksulluk gururuydu."
Sayfa 472 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
İşte şimdi onun kuzularını gerçekten besliyorum. Çok büyük bir ders aldım. İnsanın karnını doyurana kadar ruhuna yardım edemezsiniz. Efendimiz’in kuzularını ekmekle, tereyağıyla, patatesle ve etle beslemek lazım ki ancak ondan sonra ruhları daha ileri besinleri almaya hazır hale gelsin.
Sayfa 180Kitabı okudu
Əgər yoxsulluq mənim qarşımda bir insan surətində təcəssüm edərsə, onu öldürərəm!
Sayfa 149 - İmam Əli r.a.Kitabı okudu
Missiya rəhbərləri zahidlik və qənaətlə yaşam tərzinin, dünga nemətlərindən imtina edilməsinin bütün insanların həyat devizinə, ibtidai və primitiv məişət vasitələri ilə kifayətlənmənin bütün insanların ənənəsinə çevrilməsini istəməmişlər. Çünki belə olmuş olsaydı, inqilabların heç bir mənası qalmazdı, mənsəb sahibləri, var-dövlət möhtəkirləri, cinayətkar hökumət rəhbərləri də onlara qarşı çıxmazdı.
Sayfa 125 - QanunKitabı okudu
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.