Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular ki: “Kim bir kadını, kocasının aleyhine ifsâd ederse (fikrini bozarsa) bizden değildir!”
Tâbiîn’den Ebû Müslim Havlânî (r.a.) Hazretleri mescitten çıkıp evinin bahçe kapısına geldiği zaman tekbir alır, hanımı da içerden tekbir alarak karşılık verirdi. Sonra avluda ve evin kapısında da tekbir alır, hanımı da tekbir alarak karşılık verirdi. İçeriye girdiği zaman, hanımı cübbesini ve terliklerini getirir, giydirir, sonra yemeğini hazır ederdi.
Bir gün eve geldiğinde kandil yanmıyordu. Hanımı bir köşeye üzgün ve düşünceli bir hâlde oturmuş, başını öne eğmiş, elindeki bir çubuk ile yeri çiziyordu. Ona, “Neyin var?” diye sordu. Hanımı, “Efendim, Halife, size pek kıymet vermektedir. Bizim bir hizmetçimiz yok. Onunla konuşsanız da bize bir hizmetçi verse!” dedi.
Havlânî Hazretleri ise “Ey Allâh’ım! Hanımımı benim aleyhimde ifsâd eden her kimse, onun gözlerini alıver!” diye beddua etti.
Nitekim kendisinden önce bir kadın, hanımının yanına gelmiş ve “Kocan, Halife Hazretleri yanında pek itibarlıdır. Ona, sizin için bir hizmetçi vermesini söylese ya.” demişti. Bu kadın, evinde otururken bir ara etrafı göremez oldu. Ailesine, “Kandile ne oldu, niye söndü?” diye sordu. “Kandil sönmedi, yanıyor.” dediler. O zaman kör olduğunu anladı ve işlediği hatanın farkına vardı.
Sonra ağlayarak gelip Ebû Müslim Havlânî (r.a.) Hazretlerinden özür diledi. Gözlerini iade etmesi için Cenâb-ı Hakk’a dua etmesini istedi. Ebû Müslim Havlânî (r.a.), ona merhamet ederek onun için dua etti. Allâh’ın izni ile gözleri tekrar görmeye başladı.
BEYİT:
Mîzâna vur görüştüğün ihvânı el-hazer
Rehber tasavvur eylediğin reh-zen olmasın
Nevres-i Kadîm
Rehzen: Yol kesen, eşkıyâ. el-hazer: sakın.
11 Mayıs 2025
Fazilet Takvimi