Her koşulda, sorun orada olmakta ve orada olmamakta -aynı anda- yatıyor. Yani, tam olarak, dünyaya göre durumumuz: Dünyadayız ve dünyada değiliz.
İnsanın suyla, çamurla, bitkilerle, tozla milyonlarca yıl haşır neşir olmasına son vererek, şimdi bizim kaidemiz olan toprağı, asfalt ve betondan oluşan uçsuz bucaksız bir kefenin altına gömüyoruz, tıpkı insanların birbirleriyle haşır neşir olmalarını bilginin ve iletişimin kefeni altına gömdüğümüz gibi.
Reklam
Yaşlanan biz değiliz, zaman. Hatta bizden daha çabuk yaşlanıyor. Bunun farkında mı? Ama sona ermekte acele ediyormuş gibi bir hali var. Ne olursa olsun biz son derece genç öleceğiz.
Toplumsal düzen size susmayı öğretir, sessizliği öğretmez.
Eğer Tanrı'ya inanıyorsanız, o, artık yüce bir makam olarak değil, bir inanç konusu olarak vardır. İlle de kendisine inanılmasını isteyen bir Tanrı, artık inanılabilir değildir. Gerçeklik için de aynı şey söylenebilir. Eğer gerçekliğe inanıyorsanız, o, artık "objektif" gerçeklik olarak değil, bir inanç konusu olarak vardır. Kendisine inanılmasını isteyen bir gerçeklik bu dünyaya layık değildir.
Öteki dünya yoktur. Biz zaten oradayız. Bu dünya öteki dünyadır. Dolayısıyla, bu dünyanın sonu olmayacak. Başka dünya da olmayacak.
Reklam
Herkes içindeki bilinçsiz kabarmaların canlı kurbanıdır ve yalnızca bunların kavşağıdır.
When an object is exactly like another, it is not exactly like it, it is a bit more exact.
Avundurucu olan şey, biz yaşlanırken, şimdiki dünyanın bizden daha çabuk yaşlanması. Bu ritimle, biz ondan sonra sağ kalacağız.
Gerçeğin kadavrası yoktur, nedeni de şu: Gerçek ölmemiştir, ortadan kaybolmuştur.
Reklam
Psikanaliz düşlerin bir önceki günün arzusunun gerçekleşmesi olmasını ister. Ama, bir önceki günün düşün arzularının gerçekleşmesi olması o kadar daha iyi olurdu ki. Çünkü, özgür ve oynak bir yanılsamanın hareketleri gözetim altındaki bir gerçekliğin hareketlerinden daha zengindir.
Jana Seyda
Kürt kadın şairlerinden biri olan Jana Seyda, 1976 yılında Amüd'de doğdu, Halep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Topografya Bölümünü bitirdi. 1990'dan bu yana şiir yazıyor. Şiirleri Arapça, Kürtçe gazete ve dergilerde yayınlandı, ilk şiir kitabı Türkiye'de Şeva Dawî (Son Gece) adıyla yayınlandı.
20 Yanvar katliamı
1990 yılı Ocak ayının 19'unu 20'sine bağlayan gece Sovyet ordu birliklerinin Bakü'de ve Azerbaycan'ın çeşitli yerlerinde sivil halkı vurması neticesinde yüzden fazla insan öldü, yüzlerce insan yaralandı.
Sayfa 126 - ZENGİN YAYINCILIKKitabı okuyor
Transseksüel terimi 1990'lara kadar kullanıldı; daha sonra bu terimin yerini transgender aldı.
Sayfa 229Kitabı okudu
Müslüman ülkelerin geri kalmışlığı
Dünya Bankası'na göre, 2000 yılında Fas'tan Bangladeş'e kadar Müslüman ülkelerdeki ortalama yıllık gelir, dünya ortalamasının yalnızca yarı­sıydı. 1990'larda Ürdün, Suriye ve Lübnan'ın -yani İsrail' in üç Arap komşusunun- toplam gayri safı milli hasılası tek başına İsrail'inkin­ den çok daha azdı. Kişi başına rakamlar daha da kötüdür. Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, İsrail'in kişi başına düşen GSYİH'si Lübnan ve Suriye'nin üç buçuk katı, Ürdün'ün on iki katı ve Mı­sır'ın on üç buçuk katıydı.