Türkiye, bari sen yapma diyeceğim de , neyse :)
Olumsuzlama, inkâr ve cehalet, çok sayıda liderin COVID19'a tepki verme biçiminde ortaktı. Kuzey Kore, Çin'le sınır komşusu olmasına rağmen, Mart 2020'nin başlarında ülkede tek bir COVID-19 vakası olmadığını bildirdi. 200 Enfeksiyon Rusya'da hızla yayılırken Rusya Doktorlar Sendikası Başkanı Anastasia Vasilyeva, yetkililerin koronavirüs ölümlerini pnömoni ölümleri olarak sınıflandırdıkları konusunda uyarıda bulundu. 201 Rus makamları, sıradan pnömoniyle karşı karşıya olduklarını iddia ederek doktorlarının hastaları tedavi etmek için koruyucu donanıma sahip olmadığı gerçeğini görmezden geldi. Doktorların maske ve diğer ekipmanların eksikliğine ilişkin uyarılar da es geçildi.Bu esnada Türkiye'de hükümet, ülkelerinde COVID-19 vakasına rastlanmadığı konusunda ısrar ediyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nihayet virüsün ülkelerine de sıçradığını kabul ettiğinde iş birlikçi medya organları Türk genlerinin virüse karşı dayanıklı olduğunu yazdı. İnsanların kelle paça içerek virüsten korunabilecekleri söylenince, restoranlar çorbaya talebi karşılamakta güçlük çekti.
Sayfa 163Kitabı okudu
COVID-19 krizi Mart 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'ni etkisi altına alırken Financial Times, James Ferguson imzalı bir karikatür yayımladı. Karikatürde kulaklarını elleriyle kapatmış, gözlerinde de cerrahi maske olan Donald Trump Oval Ofis'teki masasında otururken yerdeyse Çin bayrağından yapılmış bir maske takan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in olduğu resim göze çarpıyordu. Liderlerden biri gözlerini ve kulaklarını kapatmış; ötekininse ağzı, ülke ve ideoloji sembolüyle örtülmüştü. COVID-19'un tüm dünyaya yayılması yüzyılın bilinmeyenle baş etme konusundaki belki de en büyük sınavı oldu. Cehalet, inkâr ve olumsuzlama, Trump'ın aşırı rahat tavırlarının da etkisiyle pandeminin ilk günlerinde kelimenin tam anlamıyla başroldeydi. Trump önce hastalığın ABD'de yayılma riskini görmezden geldi; Ocak ve Şubat aylarında virüs tüm dünyayı etkisi altına alırken o endişe verici bir durum olmadığını, ABD'de yalnızca birkaç kişinin enfekte olduğunu, hastaların tamamının yurt dışından geldiğini iddia etti. Ortaya çıkan gerçekleri inkâr ederek halka "her şeyin kontrol altında olduğunu", "yeni virüsün gripten daha tehlikeli olmadığını" ve bizzat kendisinin enfeksiyonu anlamak konusunda "doğal bir yeteneğe" sahip olduğunu söyledi. Pandemiyi görmezden gelmeye devam etmenin imkânsız olduğu anlaşıldığındaysa vakit kaybetmeksizin taktik değiştirdi ve “görünmez düşmana”karşı "savaş" ilan etti.
Reklam
25 mayıs 2020
George Floyd, COVID-19 pandemisi sırasında işsiz kalan binlerce insandan birisiydi. Her zaman alışveriş yaptığı dükkândan sigara alıyor ve verdiği paranın sahte olduğunun düşünen çalışan tarafından polise şikâyet ediliyor. Buraya kadar her şey normal sayılabilir. O gün tezgahtaki kişi bizzat dükkân sahibi olsaydı önceden tanıdığı George Floyd'u böyle bir durumda belki polise şikâyet etmeyecekti ama şanssızlık eseri, o sırada genç bir çalışan görevde idi ve o da standart prosedürü uygulayıp polise haber verdi. Polis kısa zamanda geldi ve yakında bulunan George Floyd'u sıra dışı bir sertlik ile tutukladı. Yere yatırdı, boğazına tam 8 dakika 46 saniye boyunca bastı bu sırada George Floyd polis vücut kamerasından elde edilen verilere göre tam 20 kez nefes alamadığını söyledi, bilincini kaybetmeden önce öleceğini söyledi ve sonra bir daha sesi çıkmadı. Ölmüştü. Bu olay Amerikan tarihinin en büyük gösterilerinden birine yol açtı ve yıllardır konuşulan, milyonlarca insanın ölümüne yol açan bir konuyu gündeme getirdi: Irkçılık.
Sayfa 32
Nükleik asitler ve genetik üzerine yapılan çalışmalar o kadar önemli ki 1957'de Alexander Todd ile başlayan ve 2020'de Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna'ya giden süreçte 30 ayrı bilim insanı, bu alandaki araştırmaları ile Nobel Ödülü kazandı.COVID-19 aşısının dünya çapında kazandığı başarı, bu teknolojiye yapılan yatırımları ve bu teknolojinin farklı alanlarda kullanılmasını hızlandırdı. 2021 yılına kadar FDA tarafından onaylanmış 17 yeni ilaç bunun somut kanıtı. Ayrıca değişik fazlarda çalışmaları süren 41 ayrı ilaç da yeni teknolojinin ne kadar gelişmekte olduğunun göstergesi. Bu ilaçların hepsi aşı değil; bir bölümü kansere karşı etkili. Bunun yanı sıra, bu ilaçlar; lipid metabolizması bozukluklarından, hormonal bozukluklara ve diyabet tedavisine giden çok farklı yaygın hastalıkların da tedavileri için yeni bir dönemi başlatıyor. Aşılar konusunda da sözünü ettiğim paninfluenza aşısı yanında sıtma ve tüberküloz aşıları için de araştırmalar hızla sürüyor.Ancak gelişmeler sadece aşılar veya yeni tedaviler ile sınırlı değil. İnsan Genom Projesi sonrasında açılan bu yeni yolda, tıpla ilgili her şey değişmeye başladı. Artık hastalık tanılarında çok daha hassas yöntemler kullanabiliyoruz.
İklim değişikliği sorununa en mantıklı yaklaşım, sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaktır. 2015’te Paris’te yapılan iklim toplantısında dünya liderleri, küresel sıcaklık artışının 2˚C’nin altında tutulması konusunda anlaştılar ve 1.5˚C’lik bir hedef belirlediler. Bu anlaşmaya rağmen küresel karbon emisyonları her yıl artmaya devam etti. Bunun tek istisnası, Covid-19 salgınının yol açtığı küresel karantinanın emisyonları yaklaşık %7 oranında düşürdüğü 2020 yılıydı.
Sayfa 154 - Oxford University Press, (çev. Chat GPT, Google), 4. baskı, 2021.
Azıcık oruç tutmakta fayda var... (mide bulantısı emojisi)
2020 yılında dünya, Covid-19 pandemisi ile durma noktasına geldi. Covid-19'un bu kadar karmaşık, şiddetli ve hatta ölümcül bir solunum yolu hastalığı olmasının nedenlerinden biri de zoonotik bir virüs, başka bir hayvandan atlayıp mutasyona uğrayarak insanlara bulaşan bir virüs olmasıdır. Dolayısıyla virüsün, bağışıklık sistemlerimiz tarafından bilinmeyen, enfeksiyonla savaşabilecek antikorlar geliştirme yeteneğimizi geciktiren bir genetik imzası vardır. Görünüşe göre, yasadışı yollarla Çin ve Güneydoğu Asya'daki insanlık dışı "ıslak pazarlar" aracılığıyla yarasalar ve pangolinler gibi nesli tükenmekte olan hayvanların ticareti, virüsün türler arasında yayılmasına izin verdi. Bu tür zoonotik virüs salgınlarının son derece yüksek riskleri, 1996'daki H5N1 virüsüyle ilişkili kuş gribi ve 2002-3'teki SARS salgını gibi önceki salgınlarda belirtilmiştir. Her iki seferde de Çin ıslak pazarları geçici olarak yasaklandı ve ardından devam etmesine izin verildi. Bu nedenle, bu zoonotik hastalıkların tekrar ortaya çıkmasını önlemek için biyoçeşitliliği ve vahşi yaşamı korumaya ve saygı duymaya gerçek bir ihtiyaç vardır.
Sayfa 126 - Oxford University Press, (çev. Chat GPT, Google), 4. baskı, 2021.
Reklam
82 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.