UYKU KAYBI VE KARDİYOVASKÜLER SİSTEM
Sağlıksız uyku, sağlıksız kalp. Basit ve doğru. 2011 yılında yapılan ve sekiz ülkede farklı yaş, ırk ve etnik kökenden yarım milyondan fazla erkeğin ve kadının incelendiği bir çalışmayı ele alalım. Gittikçe kısalan uyku süresi, çalışmanın başlangıcından itibaren yedi ila yirmi beş yıl içinde koroner kalp hastalığına yakalanma ve/veya ölme riskinde yüzde 45 artışla ilişkilendirildi. Benzer bir ilişki Japonya' da 4000' den fazla erkek işçi üstünde yapılan bir çalışmada da gözlemlendi. On dört yılı aşkın bir süre boyunca altı saat veya daha az uyuyanların bir ya da daha fazla kalp krizi geçirme riski, altı saatten fazla uyuyanlara göre yüzde 400 ila 500 oranında daha yüksekti. Bu çalışmaların çoğunda kısa uyku ve kalp rahatsızlığı arasındaki ilişkinin sigara içmek, fiziksel aktivite ve vücut kütlesi gibi bilinen diğer kardiyak risk faktörlerinin sabitlenmesi durumunda bile gücünü koruduğunu özellikle belirtmeliyim. Uykusuzluk tek başına kendi bağımsız kalp krizini yaratmaya yetiyor.
Sayfa 193 - Pegasus Yayınları: 1. Baskı: İstanbul, Şubat 2019 - İngilizceden çeviren: Sevinç Seyla TezcanKitabı okuyor
Din, hakikat ve sekine denizine açılan mustakim bir yol iken usulü bozarak dini kendince bir kum torbasına çevirmek toplumun bünyesini zayıflatır.
Reklam
İçtenlik, nezaket ve nezahatini yani estetiğini yitirmiş bir dindarlık kuşkusuz yaralayıcıdır.
Usul Bilmek
Bütün yolları yürünebilir zannettiğiniz insan kaybolmuş demektir.
56 syf.
6/10 puan verdi
Yeni Kurallara İhtiyacımız Var :)
"En büyük mutluluk kişiliktir" cümlesiyle bitiyor kitap. Yani mutluluğun ne malk mülk ne şan şöhret, temelde bireyselliğimize dayandığını iddia ediyor. 45 kuralımız var kitapta fakat  genel çerçevesi bir kaç  öznel düşüncenin etrafında dönüyor. Bunlardan birisi aslında  mutluluk denen şeyin acıdan ne kadar uzak olduğumuz ile ilişkili olduğu. Yani mutlu olmak istiyorsak acı denen gerçekten  olabildiğince kaçmalıyız diyor. Kuralların birkaçını kaderci bakış açısına dayandırıyor  ve kaderciliğin teskin edici bir yanı vardır diyerek de ekliyor. Geçmişe takılı kalmamak, isteklerde ve hayallerde aşırıya kaçmamak ihtiraslarımızı dizginlemek öfkemize hakim olmak kıskançlıktan kaçınmak, sağlığımızı teklikeye atmamak, ani durumlar karşısında  büyük kedere veya büyük üzüntüye yer vermemek, başkalarının  mutluluğunu istemek gibi aslında zaten fikir sahibi olduğumuz şeyler sıralanıyor.. Tabi ki de öznelliğin kol gezdiği kitabımızda mutluluk ölçütlerimizin kişiden kişiye değiştiğini biliyoruz. Çoğunluğuna hak versek de yaşamının merkezine hep mutlu olmayı alan, dünyayı algılama biçimi , değerleri, yaşamdan beklentileri, ihtiyaçları ve bunun gibi bir çok dinamiği fazlasıyla değişen modern çağın insanları için yeni kurallar belirlememiz gerektiği aşikar :) Kitap ince olunca bir solukta okuyacağımı düşünüyordum ama öyle olmadı beni biraz yordu :) Hatta çoğu yerde zihnimin dagıldığı doğrudur. İyi okumalar..
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202013,3bin okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.