Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Amo Rise

Amo Rise
@Amorise
281 okur puanı
Ocak 2021 tarihinde katıldı
112 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
"Dante şöyle diyordu: Bilim yapmak istiyorsan, öğrendiğini özümsemek zorundasın. Ben de o insanlarla yaptığım konuşmaları yazıya döktüm ve De Principatibus (Hükümdarlık Üzerine) adlı bir kitap yazdım. Bu kitapta hükümdarlığın ne olduğu, kaç çeşit hükümdarlık bulunduğu, hükümdarlığın nasıl ele geçirilip korunduğu ve nasıl yitirildiği konularıyla ilgili sorunları elimden geldiğince irdeledim. Eğer benim uçuk kitaplarımdan birini okuyup sevmişseniz, bunu da seversiniz." (Niccolò Machiavelli, Aralık 1513)
Hükümdar
HükümdarNiccolo Machiavelli · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202114,8bin okunma
Reklam
600 syf.
10/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Sivri dilli bir Anadolu insanı Lukianos. MS 2. Yüzyılda yaşamış; (bugün antik dediğimiz) dönemindeki dalkavukları, filozofları, kralları, hatta tanrıları bile alaya almış. Akıl ve mantık süzgecinden geçemeyen şiirsel tarih yazımını neden ciddiye almadığını göstermiş. Tanrıları kendi aralarında konuşturunca (o dönemde ciddiye alınan) mitolojik hikâyelerin komikliğini görüyorsunuz, ki mitoloji de öğreniyorsunuz böylece. Sonrasında Platon’dan alışık olduğumuz diyalogla karşılıklı kanıtlamalar var. Ara ara gülüyorsunuz, ama bir o kadar da akılcı düşünmeyi örneklerle öğretiyor. Özellikle “Hermotimos ya da Felsefe Çığırları” bölümünde mest oldum; bir doktrine, bir felsefe okuluna “hakikat” demeye cüret edilemeyeceğini kanıtlıyor. İdeci, Epikürcü, Stoacı, Köpeksi... Hepsi nasibini alıyor. Kendine de soruyor Lukianos: “Başkalarının kurduklarını yıkmakla mı kalıyorsun, yoksa daha iyi bir önerin var mı?”. Felsefe okulu kurmuyor başkaları gibi ama, nasihat veriyor: "Nasihatle erdem yaratılmaz, ancak hâlihazırda varolan bir erdeme yol gösterilebilir." Yani siz evrendeki olayları kavrama isteğine ve merakına sahipseniz; size bu bilgelik arayışınızda yol gösterecek (eleştirisel ve akılcı bakmayı öğretecek) insanlardan Lukianos. Bunu yaparken güldürmesi de cabası. Ve tabii güzel insan Nurullah Ataç’ın bu eseri çevirmesi, onun bilgiye verdiği değeri, kendi seviyesini gösteriyor.
Tanrıların Konuşmaları
Tanrıların KonuşmalarıSamsatlı Lukianos · Everest Yayınları · 201641 okunma
152 syf.
10/10 puan verdi
Der Saadet (Saadet Kapısı), İstanbul'un alternatif bir ismiydi. Clarence Streit'tan sonra bir Türk dostu daha, Francis Hopkinson Smith, bu kapıdan girmeye niyet etti. Bir ressam, mühendis, yazar, gezgin olan Smith: "İstanbul'a gelmemde tek bir amaç vardı, resim yapmak." demişti. İçinde ayrı bir derinlik bulduğu Doğu'yu (camileri, çeşmeleri, manzaraları) resmetmek isterken bazen etrafına meraklı halk toplandı, sıra sıra da zorluklarla karşılaştı. Sonunda geriye İstanbul'un insanlarıyla hoş münasebeti, sokaklarında güzel anıları ve çizdiği resimler kaldı. Araştırmalarıyla bize bu hikâyeyi kazandıran Semra Daşçı'ya da ayrıca teşekkür etmek gerek.
Dersaadet'te Bir Türk Dostu
Dersaadet'te Bir Türk DostuSemra Daşçı · BİLGE KÜLTÜR SANAT · 20126 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
10/10 puan verdi
Latinceyi Latince öğreten, görsellerle öğrenme sürecini destekleyen yegâne dil kitabı. Biraz Latince kökenli dil bilen (Fransızca, İspanyolca, İtalyanca vs.) ve İngilizce bilen çok rahatlıkla çözer. "Rôma in Italiâ est. Italia in Eurôpâ est." diye başlıyor kitap diyelim: "Roma İtalya'dadır. İtalya Avrupa'dadır". Türkçe gramerdeki gibi "est", yani İngilizce'deki "is", yani "dır/dir" cümlenin sonunda. Böyle adım adım kitap okur gibi okuyor ve Latince öğreniyorsunuz. Bir diğer örnek resimde su akıntısı var "fluvius". Onun nehir demek olduğunu tahmin ediyorsunuz, bir süre sonra "Nîlus fluvius est" diyor ve bam! "Nil bir nehirdir" demek olduğunu görüp hem "Nil" demeyi, hem "nehir" demeyi, hem de gramer öğrenmiş oluyorsunuz.
Lingva Latina per se Illvstrata
Lingva Latina per se IllvstrataHans H. Orberg · Focus · 20052 okunma
560 syf.
10/10 puan verdi
Bilim Aşkı
1769 Doğumlu Alexander von Humboldt'un bitmek bilmez merak ve macerasına katıldığınız, gerçek bir bilim adamının gerçek hayatını anlatan harika bir kitap. Adrea Wulf bize notları çok güzel derlemiş, hikâyeyi bağlamak için minik kurgulardan ileri gitmemiş. Humboldt ile Güney Amerika dağlarını ve daha nice mekânı geziyorsunuz, onun bilim aşkına şahit oluyorsunuz.
Doğanın Keşfi
Doğanın KeşfiAndrea Wulf · Ayrıntı Yayınları · 2017140 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
"Acaba her oturan adam tembel, her koşan adam çalışkan mıdır?"... "Kimi adam vardır ki sabahtan akşama kadar oturur ve düşünür. Onun bir hazine-i efkârı vardır, yani fikir cihetinden zengindir; kimi adam da vardır ki sabahtan akşama kadar ayak üstü çalışır, meselâ bir rençper, fakat yaptığı iş dört tuğlayı üstüste koymaktan ibarettir. Evvelki insan tembel görünür velâkin çalışkandır, diğer insan çalışkan görünür velâkin yaptığı iş sudandır."
Fatih-Harbiye
Fatih-HarbiyePeyami Safa · Ötüken Yayınları · 199747,7bin okunma
271 syf.
10/10 puan verdi
Clarence Streit, 1896 doğumlu, zeki ve maceracı Amerikalı bir asker-gazeteci. Yükselen Türk milliyetçi akımını ve özgürlük mücadelesini yakından incelemek, mücadelenin lideri Mustafa Kemâl ile mülakat yapmak için iki Türk jandarması ve Azerbaycanlı tercüman yaveri ile Anadolu'da geziyor. Kendisine zengin sunumlar yapan fakir köylülere misafir oluyor, çocuk direnişçilerle konuşuyor... Kendisine "gitme, dönemezsin" diyenlerin aksine olabildiğince az önyargıyla gelen Streit, farklı ve hoş duygularla görevini tamamlıyor. Gazeteye mülakatları çıksa da, gezisini ve tecrübelerini kitaplaştırma hayâlini aradan onyıllar geçtikten sonra yanına gelen genç bir hemşehrisi, bir Türk dostu, tarihçi Heath Lowry gerçekleştiriyor.
Bilinmeyen Türkler
Bilinmeyen TürklerHeath W. Lowry · Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları · 20117 okunma
Geri13
52 öğeden 46 ile 52 arasındakiler gösteriliyor.