Galgenfrist

Galgenfrist
@Borjgali
Zihinsel özgürleşme toplumsal kurmacaya kendini bir alternatif olarak önermek iddiasındadır.
Jacques Ranciere
Jacques Ranciere
Modern Keşiş
Lise Mezunu
İstanbul
Ordu, 1992
413 okur puanı
Ekim 2019 tarihinde katıldı
545 syf.
7/10 puan verdi
Kitabın yazarı Sinoplu Gürcü kökenli bir vatandaş ama bayağı bir Gürcü milliyetçisi. Kitapta akademik ve nesnel bir üslup olmasa da bilgi açısından faydalanmak için okuyabilirsiniz. Kitabın yazarı hem Kemalizm'i hem de komünizmi eleştirmektedir. Yazar yeni kurulan Türkiye cumhuriyetinin azınlıkları asimile edip azınlıkların üst kimlik olan Türklüğe kaynaşmasına tepkili. Halbuki bu çağın gereği olan sivil milliyetçiliğin gerekliliklerindendir. Çünkü Türkiye bir ulus-devlettir. Ki zaten bunun öncesinde Osmanlılık kimliği başarısız oldu ve Türkiye Ermeni, Rum ve Arap isyanlarıyla ciddi badireler atlattı. Bu zorunluluktan dolayıdır ki genç cumhuriyet Türk üst kimliğini inşa etmiştir. Bu etnik milliyetçilik değil sivil ve kültür milliyetçiliğidir. Nitekim asimilasyon/temessül denilen şey sadece Türkiye'de olmadı. Kaldı ki yazarın çok sevdiği Gürcistan devleti Hıristiyan Lâz olan Megrelleri asimile etmeye çalışmaktadır. Hatta Gürcistan Lâzların Kolhis ve Lazika Krallıklarına sahiplenip kendi ürettikleri askeri araçlara Lazika ismini vermektedirler. Diğer yandan dünyadan asimilasyon örnekleri verirsek İspanya Basklarla Katalonları, İngiltere Kuzey İrlandalıları, Pakistan Doğu Bengalleri, Japonlar Ainuları, İsveç Laponları (Samileri), Ruslar Macarları, Suriye Türkmenlerle Kürtleri, Irak Türkmenlerle Kürtleri, Bulgaristan Türkleri, Romanya Macarları ve Yahudileri, Japonlar Korelileri vs asimile etmeye çalışmıştır. Ki zaten bir Gürcü komünist olan Stalin bile Abhazya ve Güney Osetya'yı Gürcistan'a bağlayıp Abhazlarla Osetlere alt kültür ve alt etno unsurları demiştir.
Gürcü Halkının Tarihi
Gürcü Halkının TarihiSandro İberieli · Cinius Yayınevi · 20146 okunma
Reklam
240 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Tarihçilerin kutbu olarak bilinen ve 100 yaşında vefat eden Halil İnalcık, Atatürk ve Türk modernleşmesi üzerine yazdığı bu kitabını okumak gayet güzel oldu. Kitapta Türk modernleşmesinin kökenlerini, nedenlerini, İçtihad Dergisi'ni çıkaran Garbçıların modernleşmeyi ve dinde reformu zorunlu görmeleriyle Ziya Gökalp'in Türk ulus-devleti sosyolojisindeki rolü ve Arnold Toynbee'nin Atatürk devrimleri yorumuna kadar birçok konu başlıkları mevcut. İyi okumalar.
Atatürk ve Demokratik Türkiye
Atatürk ve Demokratik TürkiyeHalil İnalcık · Kronik Kitap Yayınları · 2020963 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap Filistin Halk Kurtuluş Cephesi adlı aşırı solcu örgütün kurucusu George Habaş hakkındadır. George Habaş marksist bir Filistinli Hıristiyandır. George Habaş'ın kurduğu bu örgütün İsrail'e karşı Ürdün ve Lübnan üzerinden birçok eylemleri olmuştur. Örgütün en önemli eylemi İsrail'in Kültür Bakanı Rehavam Zeevi'yi
George Habaş
George HabaşKolektif · Ceylan Yayıncılık · 20084 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
216 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Marksist felsefenin temelini Hegelci diyalektik oluşturur. Bu diyalektikte tez, antitez ve sentez oluşur. Tarihsel tez onun antitezini oluşturur ve karşısında bir sentez türeyerek değişken sistem süregider. Marksist felsefede insan biyolojik bir varlıktan ve süreçten çok tarihsel bir varlıktır. Marksizm insanı daha çok tarihsel yönüyle ve sınıf çatışmasıyla ele alır. Marksist estetik, sanatın süjesi olarak objenin arz-ı endam etme sürecinde bunun burjuva tasallutu altında hegemonyasını eleştirir. Marksizme göre insan bireysel bir canlıdan çok toplumsal yönüyle daha fazla dikkat çeker, insan toplumsaldır, topluma aittir. İnsan her haliyle bir iş ve çalışma unsurudur. Marksist estetik sanatın burjuva kültürüne ait olmasına karşın toplumsal gerçekliği esas alan bir sanat anlayışını önermektedir. Sanatı toplumsal gerçeklik paydasında doğanın ruhunun uygun bir biçimde soyutlanmasını öne sürmektedir.
Marksist Estetik
Marksist Estetikİsmail Tunalı · Fol Kitap · 201916 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kadro Dergisi 1932-1935 yılları arasında çıkan bir dergiydi. Bu dergideki fikir hareketine Kadroculuk Hareketi denmektedir. Dergide Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şevket Süreyya Aydemir ve Vedat Nedim Tör gibi önemli isimler bulunurdu. Dergi devletçiliği ve sol ideolojiyi savunmaktadır. Dergideki tüm yazarların tümü Yakup Kadri hariç eski
Kadro Hareketi
Kadro HareketiMerdan Yanardağ · Destek Yayınları · 201223 okunma
Reklam
Reklam
85 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.