Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Butimar

Kişi, her ne kadar toplumsal zorlamaların, baskıların; insanların birbirlerine ve kendi kendilerine uyguladıkları zorlama ve baskıların bir türü olduğunun bir dereceye kadar farkında olsa da, konuşma ve düşünme düzlemlerinde kendisini sözcük ve kavram oluşumlarının toplumsal dayatmasına karşı genelde koruyamaz, çünkü sözcük ve kavram oluşunları da aynen doğa nesnelerinde olduğu gibi, sanki bu dayatma, insanların dışında, ötesinde yer alan “objeler”ce bu insanlara uygulanıyormuş gibi izlenim bırakırlar.”
Reklam
“ Gnostik bilgi, yani gnosis; kutsal gücü, insanın kim olduğunu, nereden ve neden sürüldüğünü, neye sahip olduğu ve nelerden yoksun bırakıldığını; yaratılmanın ve yeniden yaratılmanın ne olduğunu açıklar. Bu bilgi sayesinde insan, başlangıcı, dolayısıyla kendi kaynağını bilir. İnsanın başlangıcını (Arche) bilmesi de telos’unu, yani amacını ya da sonunu bilmesi demektir.”
“… Yunanlılar ‘bilme’nin iki ayrı biçimi olduğunu varsayıyorlardı; ilki “ kişinin kendi varlığının dışındaki kaynaklardan edindiği bilgi(ler)” iken ikincisi “daha kişisel, daha doğrudan ve sezgisel olan” bilgi türüydü.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“ Bir akıl çağının kafirliği. Doğruyu görür ve onaylar, ama yanlışı yaparım. “
Sayfa 103Kitabı okudu
“ Sınırlamak her zaman güçtür. Dünya bir bütündür, hayat bir bütündür. En hoş ve harika eylemler biraz şiddet içerir… Örneğin, sevişme eylemi; örneğin, müzik. “
Sayfa 102Kitabı okudu
Reklam
“… her insan sevdiği şeyi öldürür. Ceza öğesi budur belki de…”
Sayfa 100Kitabı okudu
,“Emek ve sermaye ile ön plana çıkan ve sürekli büyümek suretiyle dünya ölçeğinde genişlemeyi hedefleyen kapitalizm, ilk çıktığı andan itibaren servet yığmanın ve özel girişim sayesinde piyasa temelli bir toplum yaratmanın peşinde olmuştur.”
“Kitaplara bakarsanız, kendilerini dinlerseniz, insanoğlunun asıl vasfı akıldır. Onun sayesinde diğer hayvanlardan ayrılır. Beylik sözüyle, hayata hükmeder. Fakat kendi hayatlarına teker teker bakarsanız bu yapıcı unsurun zerre kadar müdahalesini göremezsiniz.”
“Hadiseler kendiliğinden unutulmaz. Onları unutturan, tesirlerini hafifleten, varsa kabahattilerini affettiren daima öbür hadiselerdir.”
“Modern hayat ölüm düşüncesinden uzaklaşmayı emreder!”
Reklam
“Belki de şahsiyet dediğimiz şey bu, yani hafızanın ambarındaki maskelerin zenginliği ve tesadüfü, onların birbiriyle yaptığı terkiplerin bizi benimsemesidir.”
“Ruhunuzu saran küçüklük duyguları içinde büyük değerlerimizi kaybedersiniz…”
“Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır… Bu da gösterir ki, zaman ve mekan, insanla mevcuttur!”
“ Roma imparatorları, krallar, büyük diktatörler hep kendileri gibi düşünsünler diye eşyalarını dostlarına hediye ederlerdi. Hatta Osmanlı hükümdarlarının, vezirlerinin kürk ve kaftan İhsan etmeleri de bu yüzden olsa gerektir.”
“Sahibinin en mahrem dostu olan, bileğinde nabzının atışına arkadaşlık eden, göğsünün üstünde bütün heyecanlarını paylaşan, hülasa onun hayretiyle ısınan ve onu uzviyetinde benimseyen, yahut masasının üstünde, gün dediğimiz zaman bütününü onunla beraber bütün olup bitisiyle yaşayan saat, ister istemez sahibine temessül eder, onun gibi yaşamağa ve düşünmeye alışır.”
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.