Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Esra

Nietzsche şöyle diyor: "Hristiyanlık kadınca bir ahlaktır." Halbuki hiçbir din Hristiyanlık kadar kan akıtmamış, sertlik yapmamıştır.
Sayfa 54
Reklam
Genel olarak Batı'ya ait bütün hususiyetleri bir cümlede özetlemek istersek, Batılının ahireti de dünya gözüyle gördüğünü, Doğulunun ise dünyaya da ahiret gözüyle baktığını söyleyebiliriz. Doğu'da şüphe uğursuz bir şeydir; "ben böyle anlıyorum", "böyle olmama ihtimali vardır" gibi sözler küfürdür. Oysa Batı'da bu düşünce ve sözler, kutsal ve asil olup olması gerekendir.
Sayfa 52
Gönül bağlılığını ortadan kaldırmanın yollarından biri bağlanmama, yani yalnızlıktır.
Sayfa 49

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsanı ne değiştirir? Zaman ve tarih.
Sayfa 47
Bir dini tanımak için önce onun yaratılış felsefesinin peşine düşmek gerek.
Sayfa 39
Reklam
İnsan sonunda isyan eder ve bütün düzenleri yıkar. Bu, "çağımızın ruhudur".
Sayfa 26
"Taşlarda, hayvanlardan ve canlı varlıklardan daha çok hayat sırları ve mucizeler vardır."
Sayfa 24
Kim bekler? Sahip olduğu şeyden hoşnut olmayan ve kendisini mağlup ve karamsar hisseden kimse.
Sayfa 21
"İnsan, ütopist, mutaassıp, siyasal, isyan eden, yaratan, meşguliyet arayan, çeşitlilik arayan ve bekleyen bir hayvandır."
Sayfa 18
İnsanı tanımadan din hakkında bir tarif yapma imkanı yoktur.
Sayfa 17
Reklam
Bu yaşlı beyefendiler insanı nasıl da düşünmekten kurtarırlardı! Yaklaşımları karşısında cehaletin sınırları nasıl da geri çekilir! Kediler cennete gitmez. Kadinlar Shakespeare'in oyunlarını yazamaz.
Fakat ben, diye sürdürdüm yeniden kitap raflarına bakınırken, on sekizinci yüzyıldan önce kadına dair hiçbir şey bilinmemesini çok üzücü buluyorum.
Böylece ortaya çok garip, karmaşık bir varlık çıkıyor. Yaratıcılık alanında kadın en önemli yere sahiptir, gerçekteyse tamamen ehemmiyetsiz. Şiir sanatını baştan başa kaplar;tarihte ise bulunmaz. Kurmacada kralların ve fatihlerin hayatlarına hükmeder; gerçekteyse ebeveynlerinin zorla parmağına yüzük taktiği herhangi bir oğlanın kölesidir. Edebiyatta en ilham dolu sözcüklerin, en derin düşüncelerin bazıları onun dudaklarından dökülür;gerçek hayatta ise anca okur, güç bela heceler ve kocasının malıdır.
Fakat bu kurmacadaki kadındı. Aslında kadın, Profesör Travelyan'ın da işaret ettiği gibi eve kapatılmış, dövülmüş ve tartaklanmıştı.
Gerçekten de kadın, erkekler tarafından yazılan kurmaca dışında var olmasaydı, insan onu son derece büyük öneme sahip biri olarak hayal ederdi; çok değişik, kahramansı ve kötü, çok etkileyici ve aşağılık, son derece güzel ve ziyadesiyle çirkin, bir erkek kadar müthiş, hatta bazılarına göre daha da müthiş.
543 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.