Remziye Baytar

Remziye Baytar
@Eyizmerrrr
Felsefe Öğretmeni MEB
Akdeniz Üniversitesi Felsefe Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
Batman, 1990
1605 okur puanı
Haziran 2021 tarihinde katıldı
İlk kez alıntım bu kadar güzel alıntılanmış 👏🏼💜 Teşekkürler bu yazı için, düşüncenize sağlık 🌸
Deniz Benil Gunay

Deniz Benil Gunay

@denizbenilgunay
·
20 Haz 16:56
Bir Başka Kadın Düşmanı Olarak: Freud.
Freud'un kadınlara bakış açısındaki uç seksistliğinin, psikanaliz yaklaşımlarını aşırı ataerkil düzeye çekmesine sebep olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Freud'un iddia ettiği ve kız çocuklarının sahip olduğunu düşündüğü "Penis Kıskançlığı"na değinmemizde fayda var. Kız çocukları kendi cinsel organlarının "eksik" olduğunu
Reklam
Sihirli halı, doğal bedenin duyusal ve psişik değerini gösteren mükemmel bir simgedir. Uçan halı motifinin göründüğü peri masalları, kültürümüzde bedene yönelik çok-da-bilinçli-olmayan tutumu taklit etmektedir. İlkin, sihirli halının çok sıradan olduğu ve çok da değerli olmadiği düşünülür. Ama onun sık dokunmuş tüyleri üstüne oturup “Yüksel” diyenler için halı aniden titrer, biraz yükselir, havada süzülür ve sonra hızla uçarak uzaklaşır; binen kişiyi farklı bir yere, merkeze, farklı bir bakış açısına ve bilgiye taşır. Bedenin de -örneğin, müzik dinleme, sevilen birinin sesini duyma ya da belli bir kokuyu alma gibi-uyamklık, farkındalık ve duyusal deneyim hallerinde, bizi başka yerlere taşıma yeteneği vardır. (Dipnot: Sihirli halı öykülerinde, halının durumuna dair birçok farklı anlatım vardır: Kâh kırmızı, mavi, eski, yeni olur, kâh Iran, Doğu Hindistan halısı olur; İstanbul’dan gelir, öfkesini ondan alan küçük, yaşlı bir bayan tarafından satın alınır vb. Sihirli halı Ortadoğu’nun harika masallarında merkezi bir arketipsel motiftir. Birine “Prens Hüseyin'in Halısı” denir, “Prens Ahmet'in Öyküsü”ne benzer ve Binbir Gece Masalları içinde de geçer.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Atlı arabaların bulunmasından, hayvanların taşıma ve binme için evcilleştirilmesinden önce, kutsal bedeni temsil eden motifin büyülü nesne olduğu görülmektedir. Giyim eşyaları, nazarlıklar, tılsımlar ve diğer nesneler belli bir şekilde ilişkilendirildiklerinde insanları nehrin ya da dünyanın öte tarafına taşıyorlardı.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Peri masallarında bazı büyülü nesneler, taşıyıcı ve duyusal yeteneklere sahiptir. Bunlar büyülü yaprak, sihirli halı, bulut gibi beden için uygun metaforlardır. Kimi zaman da pelerin, ayakkabı, kalkan, şapka ve miğfer gibi nesneler, görünmezlik, üstünlük, uzağı görme vb güçler verir. Bunlar, arketipsel olarak akraba olup fiziksel bedenin derinleşmiş bir içgörüye, işitme ve uçma gücüne ya da gerek ruh, gerekse beden için bir tür korumaya sahip olmasını sağlar.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Bir kadın “Değiş” diyerek kültürü daha bilinçli kılamaz. Ama kendisine yönelik tutumunu değiştirebilir
Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Reklam
19,2bin öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.