İbrahim Bursevi

İbrahim Bursevi
@Ibrahim171
Vaktini senden nefret edenden, nefret ederek geçirme
Hatırlarsınız, Kemal Derviş Türkiye ekonomisini düze çıkarsın diye anavatanına davet edildiğinde, önce verileri incelemek üzere çalışma odasına kapanmıştı. Birkaç gün sonra o odadan çıkıp ilk açıklamasını yaptı: “Beyler! Türkiye'nin sorunu ekonomikmiş gibi gözüküyor oysa psikolojik…..” derken neyi kastediyordu acaba? Gazete köşelerinde unutulup gitti bu söz. Psikofilozofik referanslarındaki tıkanma mı kastedilmişti? Ve o kastedilen sorunun çözümüne Mevlânâ'nın bir katkısı olamaz mıydı? Bilinmiş olsaydı, çözüme katkısı olacağından eminiz.
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
"Eğer ruhumuzu binbir istikamete çevirmek istersek her çalışmamız derin bir sıkıntıya sebep olur. Teşebbüs aşamasında terk edilen çabalar ise şuurumuzda zararlı bir tefekkürden başka bir şey oluşturmaz. Michelet, De Goncourt'a şöyle derdi: ‘Otuzlu yaşlarımdayken fazla meşguliyetlerimden kaynaklanan şiddetli bir migrenden muzdariptim. Artık okumamaya ve bizzat kitap yazmaya karar verdim. O günden itibaren her sabah kalktığımda ne iş yapacağımı kesin ve net bir şekilde bilirdim. Zihnim yalnız bir konuda çalışmaya yoğunlaşırdı. Başımın ağrısından bu şekilde kurtuldum!' Gerçekten de böyledir. Birçok işi birden yapmaya girişmek muhakkak şiddetli bir yorgunluk meydana getirir. Her şeyi sırayla ve mükemmel şekilde yapalım. Sadece süratle ilerlemek için değil, aynı zamanda yorgunluktan kurtulup tamamlanmış işlerin büyük mutluluğuyla lezzet bulmak için de yegâne vasıta budur." (Payot)
Sayfa 346
hayatın kısalığından şikâyet ederiz
“Hepimiz hayatın kısalığından şikâyet ederiz. Hâlbuki her zaman zannettiğimizden çok daha fazla vaktimiz vardır. Hayatın büyük kısmı iş yapmamakla, hatta hayatın neredeyse tamamı yapılması gereken görevlerden başka işler yapmakla geçirilir." Seneca
Hayata Dair
... nefsimize karşı hâkimiyet kazanma çabasında her gün hazlarımızı ve nefsaniyetimizi ezecek küçük galibiyetlere alışmalıyız. Bugün bir okuma yapmak, yarın istediğimiz saatte yataktan kalkmak, üçüncü gün zararlı olduğunu bildiğimiz bir yemekten sakınmak, hatta istediğimiz saatte uyumak ve tem- belcesine tahayyüllere dalmak gibi hayatımızın muhtelif noktalarına denk düşen yerlerde nefsimize karşı küçük başarılar elde etmeliyiz. Bunların yekûnu kıymetli alışkanlıklardan oluşan bir bütün oluşturur. Diğer taraftan küçük başarılara ulaşmak, ahlâkımızın kudreti hakkında bize iç huzuru vererek yavaş yavaş nefse karşı hâkimiyet kazanmayı başaracağımıza dair bir güven verir ve akabinde daha güç bir zeminde ihtiras ve heveslerimizi mağlup etmek gerekirse, eski başarıların şuurumuzda toplanmış olan hatıraları bize ümit ve iç huzuru verecek bir rehber olur.
Sayfa 328